Italia sau Repubblica Italiana este un stat ce ocupa Peninsula Italica si Campia Padului. La acestea se adauga si doua insule mari, Sicilia si Sardinia, dar si insule mai mici. Se afla in mijlocul Marii Mediterane si se invecineaza cu Franta (nord-vest), Austria si Elvetia (nord) si cu Slovenia (nord-est). Suprafata tarii este de 301.309 km² iar populatia, 58,13 milioane de locuitori. Forma de stat: republica parlamentara. Are capitala la Roma.
Mediul natural este predominant mediteranean, insa este o tara mai mult montana si deluroasa, altitudinea maxima depasind 4.000 metri in Muntii Alpi (in nord). Clima este mediteraneana in regiunea peninsulara si insulara, temperata in nord si cu nuante alpine in Muntii Alpi. Italia este, de asemenea, unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, avand si un rol esential in cadrul economiei europene. Spre exemplu, la Roma in 1957 s-au semnat tratatele de constituire ale U.E.
Cea mai dezvoltata regiune este reprezentata de Campia Padului, deschisa spre Marea Adriatica, care concentreaza o buna parte a industriei. Desi are resurse naturale limitate, republica italiana are o economie foarte dezvoltata. Industria este concentrata in mare parte in zona de nord, in Torino, Genova, fiind, ca si in cazul celorlalte tari dezvoltate, foarte diversificata (hidroenergie, petrochimie, siderurgie, constructii de masini). Productia de masini cuprinde atat marci pentru oamenii cu posibilitati materiale reduse (Fiat), cat si pentru cei care-si permit luxul sa cumpere Lamborghini, Maserati sau Ferrari.
Daca Franta este considerata lider pe piata vinului, Italia este cunoscuta ca fiind lider in productia de struguri (locul I pe glob). Totodata, agricultura cuprinde si mere, pere, masline, mai ales in regiunile sudice. Transporturile sunt modernizate (6500 km de autostrazi). Trebuie mentionat si faptul ca Renasterea, miscarea culturala, isi are originile in Italia, aceasta contribuind la dezvoltarea tuturor formelor de arta (pictura, sculptura, muzica, arhitectura).
Cu peste 50 de milioane de turisti pe an, Italia este a cincea cea mai vizitata tara din lume, dupa Franta, Spania, S.U.A. si China. Cu toate acestea, turismul a inceput sa cunoasca o dezvoltare considerabila abia incepand cu secolul al XVII-lea, odata cu Marele Tur (Grand Tour). Foarte multi intelectuali, artisti, indeosebi britanici, au venit in Italia sa studieze. O alta atractie, in acele timpuri, a fost cultura diferita despre care foarte multi turisti citisera in cartea preotului catolic Richard Lassels, “Calatorie in Italia”. Patrimoniul turistic bogat si peisajele deosebite sunt pentru turistii din intreaga lume combinatia pe care acestia o cauta. Acestea doua, coroborate cu serviciile de buna calitate, au contribuit la crearea unui imperiu turistic.
Dintre majoritatea tarilor europene, Romania pare sa aiba cele mai multe legaturi cu Italia. Nu spunem asemanari, caci ar fi o exprimare mult prea drastica pentru republica italiana. Se stie ca Imperiul Roman cuprindea si Dacia. De pilda, o afinitate cu Italia, in ceea ce priveste o parte din istoriile noastre, este aceea a constructiilor similare. Columna lui Traian din Roma conserva la o scara mica istoria Daciei. De altfel, slavii si maghiarii denumesc populatia Romaniei si a Italiei cu acelasi nume.
Desi istoria ne leaga de Italia, prezentul ne desparte si mai mult. Italienii, constientizand faptul ca au resurse naturale limitate, sunt din ce in ce mai preocupati de conservarea mediului inconjurator, indeosebi a spatiilor forestiere, pe cand romanii, neconstientizand absolut nimic, nu se preocupa nicidecum de conservare, ci dimpotriva. Oricum, pentru Romania, Italia reprezinta o tara de reper prin cultura, limba si istorie. Un alt exemplu al stridentelor dintre cele doua tari este acela al Sarmizegetusei care, desi are legaturi puternice cu o parte din istoria Italiei, nu este promovata in masura in care Italia ar fi facut-o.
Roma, unul dintre cele mai vizitate orase din lume (aproximativ 10 milioane de turisti pe an), adaposteste si se preocupa de promovarea Colosseumului – edificiul, de fapt o ruina uriasa, este cel mai important monument al Imperiului Roman. Alte obiective turistice din Roma sunt: Piazza Navona, Fantana Trevi. Un alt oras vizitat de peste un milion de turisti in fiecare an este Milano. Turistii pot vizita aici Stadionul San Siro, Castelul Sforzesco, La Scala (Teatro alla Scala) s.a. Cea mai mare insula din Italia este Sicilia, si ea fiind, in acelasi timp, una dintre atractiile turistice ale tarii. Nu trebuie omisa nici bucataria siciliana. De fapt, nu trebuie omisa bucataria italiana, care e una dintre cele mai apreciate din lume. Pizza (bucataria napoletana), pastele (fel de mancare votat de curand cel mai gustos din lume), toate acestea si nu numai determina turistii sa viziteze Italia si sa guste din toate aceste feluri de mancare in tara-mama.
Ca centru al Renasterii si al Imperiului Roman, Italia a adus o contributie deosebita la conceptul de turism european, alaturi de Franta, Spania si Grecia.