Japonia – situata in estul Asiei, lant insular dintre Oceanul Pacific (de Nord) si Marea Japoniei, Peninsula Coreea si Marea Chinei de Est. Numele Japonia (,,Nipponkoku”) inseamna Originea Soarelui, de unde si denumirea de ,,Tara Soarelui Rasare”.

Tokio11

In cea mai mare parte, arhipelagul are zone muntoase si colinare. Campia Kushiro, din sudul si estul insulei Hokkaido, are numeroase lacuri (Furen, Toro) si mlastini, Campia Ishikari strabatuta de raul cu acelasi nume este joasa (sub 200 m), Campia Takachi strabatuta de raul Takachi, Campia Kanto formata langa raul Tone, este presarata cu numeroase lacuri si mlastini (Ura, Kita, Kasumi), Campia Osaka, strabatuta de raul Yodo, are suprafata cea mai mare. Insulele Shikoku si Kyushu prezinta si ele zone de campie: Tokushima, Kumamoto, Yatsushiro si Miyazaki.

Peisajul regiunilor montane este reprezentat de culmile extinse spre directia nord-sud, in zona subtropicala: Kiso, Hida, Kanto, Akaishi, varfurile Uradake (3026 m) si Yanigatake (3120 m), marele graben Fosa-Magna, in estul caruia se afla vulcanul Fuji-Yama (3776 m). In insula Shikoku, se gasesc numeroase conuri vulcanice: Aso (1592 m), Unzen (1359 m), Kirishima (1700 m) si Tsurughi (1956 m). In insula Hokkaido, altitudinile de peste 2000 m se gasesc in partea centrala – vulcanul Daisetsu (2290 m). In insula Honshu – lantul muntos Mikuni-Echigo-Dewa la vest, si sectorul montan de la nord spre sud cu muntele Ou (Vf. Iwate 2042 m).

Tokio111

Raurile Japoniei sunt scurte: Tone, Shimano, Kitagami, iar in insulele arhipelagului apar depresiuni cu lacuri intinse, vulcanice: Sued si Biwa (insula Honshu), Tawada (culmea Ou), Chuzenji (lac de baraj vulcanic) si Inawashiro (lac de baraj natural). In zona montana, se intalnesc paduri de conifere (brad, larice, molid) si paduri de foioase (artar, stejar, tei, ulm, frasin, mesteacan, nuc). In Honshu se intalneste: pinul umbrela, chiparosul, tisa, bradul hemlock, pinul alb. In zonele depresionare: arborele de camfor, bambus. Pinul negru si rosu apar in zonele de coasta. Trestia-de-zahar, citricele in zone depresionare restranse, iar arborii cu frunza lata la altitudini mai joase.

In Japonia sunt identificate cca. 140 de specii de animale (macacul japonez – o maimuta autohtona), 32 de specii de carnivore: ursul brun, nurca, hermina, lupul, vulpea, foca, morsa. Aici traiesc aproximativ 250 specii de pasari si cca. 10 specii de reptile. In apele Japoniei sunt o varietate de pesti, crabi, creveti. Speciile de insecte sunt variate si in numar mare. In Japonia, cultivarea bonsaiului are o traditie de sute de ani, desi este originar din China. La japonezi era o preocupare a calugarilor din perioada imperiala, cand aceste opere de arta se realizau pe tot teritoriul tarii, erau scoli dedicate bonsaiului.

Sado
Sado

Sado – ceremonia ceaiului este un ritual de pregatire si un mod de a bea ceaiul. Aceasta veche traditie a fost influentata de budismul Zen. Ceremonia consta in multe ritualuri, ce trebuie invatate, si o serie de gesturi repetitive – fiecare miscare de mana este studiata in detaliu. Ceaiul este pregatit de proprietar, din frunze de ceai verde-amar, si apoi servit invitatilor, in incaperi descoperite, cu privelisti spre gradini traditionale japoneze, in care oaspetii au posibilitatea apoi sa faca o plimbare (dupa ce au participat la ceremonie).

arte martiale japoneze
arte martiale japoneze

Japonezii sunt pasionati de artele martiale: judo (,,calea lina”, forma antica era jujutsu), karate (,,calea mana goala”, nu se foloseste nici o arma), kendo (,,calea sabiei”, sabiile au fost principalele arme de razboi la japonezi, acum participantii la lupte folosesc sabii de bambus) si kyudo (,,calea arcului”, tir cu arcul japonez; arcul era folosit in razboi dar si ca instrument de vanatoare).

Citește și:  Orasul Linz: Obiective turistice Austria - Linz
Ukiyoe
Ukiyoe

Ukiyoe (,,imagini ale lumii plutitoare”) – este un stil de imprimare pe lemn, dezvoltat in epoca lui Edo (1603-1867), are peste 300 de ani de istorie. Prezinta peisaje, activitati din viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti.

Gheisa
Gheisa

Gheisaeste un artist profesionist. Fetele care doresc sa devina gheisa, trebuie sa treaca printr-o ucenicie rigida, in care invata diverse arte traditionale: sa invete instrumente muzicale, sa danseze, sa cante, sa converseze, si alte abilitati sociale. Gheisa este imbracata intr-un kimono, iar fata ei este pictata uniform in alb. Locuieste intr-o casa ,,Okiya”.

Alimentatia japoneza se bazeaza pe legume, frucate de mare, orez si produse de soia. ,,Sushi” este cea mai populara specialitate japoneza. Sunt cunoscute mai multe tipuri de sushi: nigiri, gunkan, norimaki, temaki, oshizushi, nari, chirashi. De asemenea, sunt renumite revistele ,,Manga” – benzi desenate japoneze, cu povesti ilustrate (Kodomo, Jidaimon, Suiri etc). Alte arte ale culturii japoneze sunt: teatrul, caligrafia, ikebana, pictura.

Tokio
Tokio

Japonia este impartita in 8 regiuni. Tokio este capitala tarii. Etniile intalnite sunt: japonezi, coreeni, chinezi, brazilieni, filipinezi s.a., avand diferite credinte religioase: sinto, budism, crestinism. Atractiile turistice din Japonia sunt infinite, incep din inaltimile ,,muntelui sacru’ Fuji pana in Valea Kiso, de la zgaraie-norii din Tokio pana la templele din Kyoto si gradinile Zen, Budda, locuinte preistorice, preoti, case tipice japoneze, turnuri si porti monumentale – toate alcatuiesc frumusetea acestui teritoriu.

Gradina din Ryoan-ji
Gradina din Ryoan-ji

Gradina din Ryoan-ji (situata in cel mai frumos templu budist din Kyoto) este un exemplu de arta suiseki (arta aranjarii pietrelor, cu bonsai, arbori in miniatura, pe criterii de gratie si armonie).

Muntele Fuji
Muntele Fuji

Muntele Fuji, este simbolul culturii japoneze, este un loc de perelinaj pentru pesoanele religioase. Se zice: ,,cine urca pe muntele Fuji o data in viata este japonez, cine urca de doua ori este nebun”. Pe parcurs, intalnesti Parcul Natural din Fuji-Hakone-Izu, cu cinci lacuri situate la poalele muntelui (Motosu, Shojin, Kawaguki, Sai si Yamanaka), diverse temple (Sengen).

Alte atractii turistice sunt: Sanctuarul din Sansen-in (Kyoto), Templul din Ojo-Gokuraku-in (din anul 1148, construit din lemn, din 1148), cu statuia lui Budda din Amida, si o mare gradina. In apropiere sunt baile termale japoneze Onsen.

Tokio1111

Alte obiective importante se pot vizita in orasele: Kamakura (cu temple si comori arheologice), Ynuyama (are cele mai vechi castele), Ise-Shima (regiune sacra cu multe temple budiste), Kanazawa ( cu Gradina Kenrokuen, cea mai frumoasa din aceasta tara) Parcul National Akan cu lacuri frumoase, etc.

In Japonia, multe sarbatori cu caracter religios, budist, unele sunt profane, asociate cu diferite traditii, schimbarea celor patru anotimpuri: Sarbatoarea Setsubun (anotimpurilor), Anului Nou, Festivalul Tanabata, Bon, Festivalul verii, Festivaluri agricole, Ziua copiilor, Festivalul papusilor. Civilizatia japoneza precum cultura acestei lumi cuprinde legende, folclor ce caracterizeaza istoria lunga a acestui popor. Mitologia japoneza este alcatuita din divinitati, mituri, istorii despre imperii si eroi – toate sunt povestite de japonezi cu demnitate si bucurie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.