Junco cu ochi negri (Junco hyemalis), Mascul
Junco cu ochi negri (Junco hyemalis), Mascul

Junco cu ochi negri este o pasare migratoare care traieste in regiunile impadurite din America de Nord, dar si in parcuri si gradini. Cele mai multe exemplare apar in Insulele Cayman, Bahamas, precum si in Puerto Rico, Canada, SUA si Mexic. In lunile de toamna migreaza spre sud, la poalele muntilor, in zone de deal si campie, iar in perioada clocitului zboara spre padurile mixte sau de conifere. In cursul anului, in lunile calde, poate fi in trecere si in padurile din Europa de Vest. Aceasta pasare zboara la altitudini foarte mari, de pana la 3500 m. Cel mai des migreaza in Jamaica, Gibraltar, Norvegia, Islanda, Polonia, Irlanda. Hrana sa consta in special din insecte, larve de insecte si seminte.

Pasarea are corpul micut, se aseamana cu o vrabie, are lungimea de 15-16 cm. Penajul masculului este de culoare gri-ardezie-deschisa pe partea dorsala cu putine pene maronii pe aripi, iar pe partea ventrala cenusiu-albicios. La femela penajul este predominant gri-maroniu, mai inchis pe spate si mai deschis pe abdomen. Coada este destul de lunga, de culoare gri-cenusie si nebifurcata, iar aripile sunt ascutite. Capul este rotund, pe partile sale laterale apar ochii mici si rotunzi ca doua margele negre de la care ii vine si numele. Ciocul este mic, drept si robust, de culoare roz. Picioarele sunt destul de scurte si subtiri, terminate cu degete prevazute cu gheare curbate si ascutite.

Citește și:  Acul-de-mare (Syngnathus acus) și ața-de-mare (Nerophis ophidion), pești marini asemănători caluților-de-mare
Junco cu ochi negri (Junco hyemalis), Femela
Junco cu ochi negri (Junco hyemalis), Femela

In perioada de imperechere pasarile isi fac cuibul in padurile de conifere. Acesta este construit pe ramurile inalte ale unui copac, are forma unei cupe cu diametrul de 10 cm si este realizat din fire uscate de ierburi, radacini, crengute si alte materii vegetale. Femela depune doua ponte pe an, in medie cate 4 oua care au coaja gri-albastrui cu mici pete intunecate. Timp de 2 saptamani ouale sunt clocite de femela, apoi ele eclozeaza si apar puii care sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte. Puii cresc foarte repede, la 14 zile au deja corpul acoperit cu penaj si incep sa zboare.

Junco cu ochi negri are denumirea stiintifica de Junco hyemalis, face parte din ordinul Passeriformes, familia Emberizidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Junco cu ochi negri (Junco hyemalis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.