Kinkaku-ji, cunoscut cu aceasta denumire populara, este un templu budist aflat in Kyoto, Japonia, incluzand o impresionanta replica a Pavilionului de Aur original, ce dateaza inca din secolul al XIV-lea. Denumirea oficiala a complexului de vile este Rokuon-ji, iar templul este considerat unul dintre cele mai importante capodopere arhitectonice ale perioadei Muromachi (1338-1573), epoca in care imperiul era condus de shogunatul Ashikaga. Chiar si asa, atat templul, cat si vila s-au aflat candva in proprietatea familiei aristocrate Saionji, numai ca lucrarile de restaurare si renovare au fost demarate de cel de-al treilea shogun Ashikaga, pe numele sau Yoshimitsu.
In aceeasi perioada, Kinkaku-ji avea sa fie inclus in complexul de vile cunoscut drept Kitayama-dono, in traducere, Palatul de pe muntele din nord. Inevitabil, acest complex a devenit curand un centru politic, dar si un centru cultural pentru Kitayama. Cea mai mare influenta asupra acestui complex de vile a fost exercitata de cultura chineza Ming. In anul 1420, impozanta vila avea sa fie transformata intr-un templu Rinzai Zen, de catre al patrulea shogun Ashikaga. Tot atunci, vila a primit si denumirea Rokun, adica Parcul Cerbilor, denumire care provenea de la numele postum al lui Yoshimitsu. In prezent, templul face parte din Shokoku-ji, fondatorul sau onorific fiind considerat Muso Soseki.
Ca multe dintre constructiile din Japonia, si Kinkaku-ji din Kyoto avea sa treaca prin perioade mai putin fericite. In timpul Razboiului Onin, din secolul al XVII-lea, o parte importanta a templului a ars. Acea disputa, intre doua familii extrem de influente, avea sa duca intr-un razboi purtat la nivel national, ce a tinut din anul 1467 pana in 1477. In sfarsit, de departe cea mai impresionanta parte a complexului este Pavilionul din Aur, dispus pe trei niveluri si imbracat in lac si foita de aur pur. Pavilionul este, de fapt, o sala a relicvelor, ce a fost construita chiar deasupra impresionantului Kyoko-chi, adica deasupra Iazului Oglinda.
Ceea ce atrage inca de la prima vizita este stilul distinct al fiecarui nivel in parte, vizitatorii avand nepretuita ocazie de a admira imagini ale caselor lui Bodhisattva Kannon sau a triadei Amida, realizate intr-o perfectiune incredibil de imaginat. De altminteri, Pavilionul de Aur ramasese singura structura din complexul original de vile Yoshimitsu care reusise sa ramana in picioare, trecand chiar si de bombardierele americane din al Doilea Razboi Mondial, insa, din nefericire, in anul 1950, a fost distrus de un incendiu provocat accidental de un calugar tanar.
Micul incident, care a degenerat intr-o adevarata tragedie, a constituit obiectul multor lucrari. De pilda, scriitorul Mishima Yukio a publicat, in anul 1956, Templul Pavilionului de Aur, roman care a fost ecranizat de mai multe ori. La cinci ani dupa tragedie, impresionanta sala a relicvelor a fost reconstruita, actualul Pavilion de aur fiind considerat o replica aproape perfecta a originalului. Atat Kinkaku-ji, cat si Pavilionul de Aur din Kyoto au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Astazi, templul este vizitat de un numar impresionant de turisti, privelistea oferita de acest loc fiind cu adevarat splendida.