Orașul Leeds, al treilea oraș ca mărime din Regatul Marii britanii (după Londra și Birmingham), este cel mai mare oraș din regiunea West Yorkshire, situat în nordul Angliei. Orașul se află pe malurile râului Aire și este considerat a fi capitala nordului Angliei, făcând parte din zona metropolitană cu același nume. În zona urbană a orașului trăiesc 429.242 locuitori, în timp ce în întreaga zonă metropolitană numărul lor este aproape dublu, de aici se poate deduce mărimea sa.

Orașul face parte din grupul orașelor nucleu din Anglia, grup înființat în 1995 din care fac parte 8 mari orașe, inclusiv Leeds: Birmingham, Bristol, Liverpool, Manchester, Newcastle, Nottingham și Sheffield. Leeds a fost un important târg în Evul Mediu, prima atestare documentară datând din 1207. În epoca Tudorilor, Leeds a fost în principal un oraș comercial în care se produceau haine din lână, în timpul revoluției industriale. Legătura cu celelalte orașe europene se făcea prin estuarul Humber. La un moment dat aproape o jumătate din întregul export al Angliei trecea prin Leeds.

aeroportul din Leeds
aeroportul din Leeds

Dezvoltarea economică a orașului a înregistrat o rapidă creștere odată cu deschiderea canalului dintre Leeds și Liverpool în 1816 și a căii ferate în 1848. Leeds are o viață economică foarte diversificată, sectorul serviciilor fiind dominant acum în detrimentul sectorului industrial. În trecut orașul a fost deservit de propriul sau canal navigabil. Aeroportul international Leeds Bradford se află în partea de nord-vest a orașului și este legat prin zboruri regulate de diverse orașe englezești sau europene.

Există planuri de a construi o nouă rețea de tramvai, după ce vechea rețea a fost desființată în urmă cu mai mulți ani. De asemenea investițiile în telecomunicații au făcut ca orașul sa se dezvolte și să devină, alături de Birmingham și Glasgow, unul dintre principalele noduri de telecomunicații (telefonie) în special pentru companiile din sectorul serviciilor.

Muzeul Armurilor Royal Armouries
Muzeul Armurilor Royal Armouries

Orașul Leeds are mai multe muzee, unul dintre ele fiind Muzeul Armurilor Royal Armouries deschis în 1996, când colecțiile au fost transferate de la muzeul Tower of London; aici există desigur și muzeul orașului, deschis în 2008, Muzeul Medicinii Thackray’s Medical unde sunt expuse artefacte din istoria medicinii din timpul când se când se practica chirurgia fără anestezie și galeria de artă City Art Gallery care este cel mai important muzeu artistic al orașului.

Galeria dispune de o colecție impresionantă de lucrari ale lui Courbet, Sisley, Constable Crome și ale sculptorului Henry Moore. Muzeul Industrial Armley Mills este localizat în cea mai mare fabrică de lână veche, alături de utilajele și mijloacele de transport ale timpului. Tot aici sunt păstrate și primele secvențe de imagini în mișcare, filmate cu aparate de filmat din Anglia de către Louis Le Prince, imagini de pe podul Leeds Bridge în anul 1888.

City Art Gallery
City Art Gallery

Un alt muzeu interesant este și Muzeul Morii de apă Thwaite, unde moara construită din 1820 de pe râul Aire este restaurată complet cât și un alt muzeu mai mic al Universității din Leeds care dispune de o arhivă a industriei textile locale. Muzeul satului Horsforth prezintă viața comunității sătești a unei mici așezări prospere din împrejurimile marelui oraș, Casa Harewood, căminul contelui de Harewood, un văr al Reginei, este un alt muzeu, împreună locuri memorabile de vizitat de către turiști. Clădirea muzeului a fost construită în 1759 de către John Carr of York în stilul neoclasic și prezintă viața aristocrației britanice.

Citește și:  Conventry - Anglia: Orașe de vizitat
Horsforth
Horsforth

Interioarele sunt decorate de Robert Adam, aici sunt expuse portrete și obiecte de ceramică, se expune o colecție de mobilier Chippendale. Casa conac Harewood , un alt exemplu al vieții aristocrației britanice se află la 10 kilometri distanță de Leeds. Muzeul Magna este unul dintre cele mai apreciate muzee științifice, poziționat la 45 de minute distanța de mers cu mașina de Leeds, pe drumul spre Rotherham. Un mare accent este pus pe trecutul industrial al zonei, acesta fiind poziționat pe una dintre fostele mari platforme industriale. în anii ’70 și ’80 când mulți lucrători și-au pierdut slujbele în momentul când industria cărbunelui și a oțelului s-a prăbușit. Muzeul încearcă să arate ce efect a avut acest colaps economic asupra zonei Yorkshire.

Royal Armouries este un muzeu uriaș dedicat armelor și artei războiului. Are cinci galerii tematice: război, turnir, auto-apărare, vânătoare, arme și armuri. În clădire vizitatorii pot vedea elefanți în armură, războinici călăreți și corturi până la tavan. Activități războinice sunt puse la dispoziția turiștilor pentru a fi încercate: tir cu arbaleta, turniruri elisabetane, lupte cu pistoale ca în Wild West. Intrarea este gratuită, iar programul este de la 11 la 17.

Intersecția City Square se afla în fața gării centrale și reprezintă un exemplu perfect de arhitectură victoriană. Pe partea de est se află capela Mill Hill din secolul al XVIII-lea. În Leeds își au de asemenea sediul și câteva importante teatre: Grand Theatre, Opera North, City Varieties (care a găzduit spectacole de-ale lui Charlie Chaplin și Harry Houdini), West Yorkshire Playhouse.

Universitatea din Leeds
Universitatea din Leeds

Cele două universități, University of Leeds, cu aproximativ 31.500 de studenți la cursuri de zi (și alți 52.000 la colegii sau cursuri cu frecvență redusa) și Leeds Metropolitan University, cu aproximativ 26.000 de studenți sunt faima orașului. Comunitatea de 250.000 de studenți care există aici face ca acesta să fie unul dintre centrele universitare mari din regat. Granary Wharf este un cartier rezidențial care poate fi atractiv pentru turiști pentru a explora magazinele de design și muzică de pe locul unor fabrici de cărămidă ale vechii zone industriale.

Leeds Metropolitan University
Leeds Metropolitan University

Festivalele artistice care au loc periodic aici fac zona atractivă. Astăzi Granary Wharf de pe marginea râului Aire a fost revitalizat și dispune de cafenele, apartamente la mansarda și cafenele. Park Row este un rând impresionant de clădiri de birouri construite în secolul al XIX-lea care conduc până la frumoasa clădire Town Hall care a fost construită în 1853 de către arhitectul Cuthbert Broderick și este caracterizată de ceasul uriaș, sculpturi și coloane masive. Astăzi este folosită drept locație pentru concerte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.