Leopardul de mare isi are numele de la faptul ca este un pradator de animale cu sange cald, in special de foci tinere, de dimensiuni mai mici si pinguini. De asemenea consuma si pasari, plancton, krill, cefalopode, pesti si calamari. Arealul sau este alcatuit din apele Antarcticii si cele subantarctice. Acest pradator puternic este distribuit de la coasta Antarcticii pana la marginea centurii de gheata si pana in sudul Australiei si Noua Zeelanda.
Leopardul de mare (Hydrurga leptonyx) este unul dintre cei mai mari și mai feroce prădători din apele Antarcticii.
Caracteristicile fizice ale leopardului de mare
Este una din focile de mare cu spatele foarte robust si lat, are lungimea corpului de 2,5-3,2 m si greutatea de 200-455 kg. Femelele sunt mai mari decat masculii cu cca. 1 m si cantaresc aproape de doua ori mai mult. In apa inainteaza cu usurinta folosindu-se de inotatoarele frontale, prevazute la varful degetelor cu gheare mari si tari, pe gheata insa se deplaseaza greoi si are o miscare ca un sarpe.
In apa are capacitatea de a atinge viteze extraodinare, chiar de 40 km/ h. Corpul imens este acoperit cu blana de culoare argintie sau cenusie pe partea dorsala si albicioasa pe cea ventrala. In diferite zone ale corpului prezinta pete intunecate de dimensiuni diferite, distribuite neuniform si in nunar mare.
Aceasta creatura impresioneaza prin capul sau mare si gatul ca de reptila, dar si prin maxilarele puternice inzestrate cu dinti ascutiti si lungi de 2,5 cm. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa, iar inotatoarea codala este mare si robusta.
Habitatul și distribuția geografică
Leopardul de mare este un mare iubitor de singuratate, el traieste mai mult solitar, foarte rar poate fi observat pe ,,campul” de gheata in colonii formate din mai multe exemplare. Din luna noiembrie pana in februarie pot fi observate grupuri mici de leoparzi de mare – masculi, femele.
Reproducerea și îngrijirea puilor
Reproducerea are loc in apa, iar perioada de gestatie este de 9 luni. Femela naste un singur pui (ce are la nastere 1,6 m si greutatea de 30 kg) pe care il ocroteste timp de 4 saptamani, apoi acesta este lasat sa se descurce singur. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varste diferite, masculii dupa 3-6 ani si femelele cand au 2-7 ani.
Ele au obiceiul de a scoate sunete groase, de frecventa joasa, care se aseamana cu mormaieli puternice, gemete sau sunete guturale, cand sunt in apa sau pe gheata, indiferent de situatie. Speranta de viata la leopardul de mare este de cel mult 20-26 de ani. Fata de om acest animal nu are un comportament periculos insa uneori se apropie fara un motiv anume de ambarcatiuni si poate avea un comportament putin agresiv daca este provocat.
Leopardul de mare este o specie comuna, numarul de exemplare este destul de mare, are denumirea stiintifica de Hydrurga leptonyx si face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae.
Adaptările speciale ale leopardului de mare la mediul polar
Leopardul de mare (Hydrurga leptonyx) a dezvoltat o serie de adaptări unice care îi permit să prospere în mediul rece al Antarcticii. Blana sa, de culoare argintie și densă, îi oferă o protecție termică excelentă, menținându-i temperatura corporală în apele înghețate.
Structura sa corporală robustă și hidrodinamică îi permite să înoate eficient, iar inotătoarele mari și puternice îi oferă propulsia necesară pentru a atinge viteze de până la 40 km/h, fiind astfel unul dintre cei mai rapizi prădători acvatici.
De asemenea, leopardul de mare dispune de un strat gros de grăsime subcutanată, care nu doar că îi asigură flotabilitatea, ci și rezervele de energie necesare în perioadele de hrănire limitată. Ochii săi mari, adaptați pentru a vedea în apă, îi permit să detecteze prada chiar și în condiții de vizibilitate redusă sub gheață. Datorită acestor adaptări, leopardul de mare este considerat unul dintre cei mai eficienți prădători din ecosistemul Antarctic.
Este foarte interesant!