In Quebec, exista nenumarate domenii seculare, locuri splendide in care istoria si ranile timpului nu s-au vindecat niciodata, proprietati emblematice pentru anumite domenii, unele pentru arhitectura, altele pentru gradinarit. Unul dintre aceste locuri este si celebrul Les Quatre Vents, ce se afla in La Malbaie, Quebec, din Canada. Timp de peste 100 de ani, familia Cabot a administrat domeniul situat la Cap a l’ Aigle, situat langa La Malbaie, mai precis pe tarmul nordic al raului Sf. Laurentiu. Numai ca povestea gradinii Les Quatre Vents nu pare sa fi inceput chiar atat de timpuriu.

Les Quatre Vents din Quebec1

Astfel, aici avea sa se contruiasca initial, spre finele anilor 1920, casa care, din pacate, nu mai poate fi admirata chiar si astazi din cauza pagubelor provocate de un incendiu. La cateva decenii dupa construirea casei de catre parintii sai, Francis Bacon, actualul proprietar al domeniului, asista la amenajarea fermecatoarei gradini, lucrarile fiind supervizate de mama si de unchiul sau, acesta din urma fiind arhitect. Cu ajutorul unor terase si a unor paturi alpine, gradina a inceput treptat sa prinda formele dorite.

Les Quatre Vents din Quebec11

Mult mai tarziu, Francis, alaturi de sotia sa, Anne, au demarat alte lucrari de amenajare a aceleiasi gradini, nu inainte insa de a construi si casa ce fusese distrusa intr-un incendiu din anii 1960. Au fost adusi copaci din imprejurimi pentru a proteja casa de vanturile puternice din zona – de unde si denumirea de Les Quatre Vents, ce inseamna Cele patru Vanturi. Dorind sa pastreze proiectul mamei si al unchiului sau, Francis Cabot a tinut sa replanteze aceleasi plante. La putina vreme dupa ce lucrarile de restaurare au fost finalizate, Cabot a decis sa extinda gradina, noile zone fiind atat de maiestuos amenajate incat multi le-au descris drept capodopere ale naturii.

Citește și:  Cimitirul Glasnevin: Obiective turistice Irlanda - Dublin

Les Quatre Vents din Quebec111

In cele din urma, gradina Les Quatre Vents a ajuns sa se intinda pe o suprafata totala de 3,2 hectare, respectiv 8 acri. De departe cea mai frumoasa zona din aceasta gradina este chiar cea japoneza, la care accesul se face urmand cateva poteci inguste. Desi este destul de mare, gradina lui Cabot este intima. Si mai important, Les Quatre Vents se incadreaza perfect in tabloul dramatic al naturii din imprejurimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.