Libelulele fete-zburatoare cu aripi in forma de lujer apartin de ordinul Odonata si familia Lestidae si sunt grupate in 160 de specii. Sunt cunoscute si sub numele de fete-zburatoare cu aripi intinse deoarece in momentul cand stau in repaus au aripile intinse si isi tin capul putin ridicat in sus, iar baza aripilor lor este in forma de lujer.

Majoritatea speciilor prefera arealul format din mlastini, balti, lacuri si celelalte cursuri de ape lente care apar in toata lumea. In general au corpul robust in nuante de culori inchise cu reflexii metalice, ce variaza de la verde la albastru-stralucitor. Aripile sunt destul de mari, anvergura lor poate fi de 3-7,5 cm, iar la extremitatea abdomenului masculii au carlige de forma unui forceps.

In perioada de imperechere femelele isi petrec timpul in vegetatia din apropierea malurilor de ape si isi depun ouale pe suprafata plantelor acvatice de deasupra apei sau in apa in substratul nisipos de pe fund. Dupa eclozarea oulor apar larvele care se dezvolta in apele stagnante ale lacurilor si iazurilor, acolo se transforma in nimfe acvatice si apoi devin adulti.

Citește și:  Cursierul cu coada roșie (Gonyosoma oxycephala), șarpe arboricol asiatic
Lestes Sponsa, Foto: de.academic.ru
Lestes Sponsa, Foto: de.academic.ru

In Europa si Asia apare libelula fata-zburatoare de smarald (Lestes Sponsa) care are corpul verde stralucitor si aripile lungi si transparente cu pterostigma neagra rectangulara pe fiecare capat de aripa care reprezinta un stigmat ala acestei specii. Aceasta libelula are anvergura aripilor de 4-4,5 cm si lungimea corpului de 3,5-3,9 cm. Toracele inferior este alcatuit din mai multe segmente egale intre ele, care au un colorit albastru. Masculul are abdomenul albastru-mat, iar femelele mai maroniu. Ochii sunt mari, separati unul de altul, alungiti transversal, par imensi, iar partea din spatele capului este neagra.

In perioada de zbor care la aceasta specie are loc in lunile mai-octombrie libelulele pot fi observate in roiuri de sute de indivizi. Hrana libelulelor consta din mici larve de crustacee si larve de insecte pe care le mananca in numar mare, avand abilitati de pradatori excelenti. Habitatul lor preferat este cel umed din apropierea lacurilor, iazurilor si mlastinilor unde zboara printre tulpinele si frunzele plantelor de pe malul apelor.

Video – Libelula fata-zburatoare de smarald  (Lestes Sponsa):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.