Liniile Nazca din Peru au fost descoperite din intamplare in anii 1930, desi existenta lor era deja cunoscuta. Adevarata semnificatie a formelor geometrice si a siluetelor de plante, pasari si mamifere putea fi cu adevarat inteleasa doar din zbor; marea inventie a primelor avioane a facilitat astfel intalnirea cu niste relicve create acum cateva mii de ani. Un mister insa ramane: care a fost scopul acestor desene la nivel gigantic, daca nu puteau fi vazute de catre cei care le-au facut?

Nazca Lines1

Liniile Nazca au inceput sa fie studiate cu atentie imediat dupa descoperirea lor, in prezent zborurile pe deasupra acestora fiind un eveniment la fel de firesc precum zborul pasarilor. Tururile virtuale prin intermediul Google Earth sunt si ele extrem de apreciate, asa incat liniile au ajuns la o faima pe care creatorii sai in mod sigur nu au anticipat-o. Desenele imense, de pana la 200 de metri, au fost realizate prin saparea lor in terenul arid si nisipos pana la o adancime de 15 centimetri, astfel incat vanturile sa nu le distruga.

Cine vrea sa le vada cu propriii ochi trebuie sa calatoreasca pana in sudul tarii Peru, intre orasele Nazca si Palpa. Liniile se gasesc in desertul cu acelasi nume, insa de la nivelul solului nu prezinta niciun interes. Adevara minune se dezvaluie din avion sau elicopter, cand zeci de forme se infatiseaza privirii, formand unul dintre cele mai mari complexe de acest gen din lume.

Nazca Lines11

Populatia care a construit liniile Nazca din Peru a disparut cu multa vreme in urma, se presupune ca din cauza unor catastrofe, precum un conflict sangeros sau o seceta prelungita. Intr-adevar, desertul Nazca nu este nicidecum prietenos locuirii, ploaia fiind rara, iar alteori atat de puternica incat poate provoca inundatii, cum s-a intamplat nu demult. Atunci, desi liniile nu au fost afectate semnificativ, soseaua care trecea prin zona a necesitat reparatii destul de costisitoare.

Traiul dificil este cel care a facut ca liniile Nazca din Peru sa fie construite in felul in care le vedem astazi, oamenii avand nevoie de obtinerea binevointei zeitatilor pentru a obtine recolte suficiente si vreme nedistructiva. Astfel, liniile drepte se considerau a fi cai sacre ce duceau pana in locurile unde se putea vorbi zeilor, sau unde acestia puteau fi gasiti, in timp ce reprezentarile de animale sunt menite sa obtina binevointa acelor fiinte pe care le considerau sfinte si care puteau la fel de bine sa fie si totemuri. Astfel se pot observa reprezentari stilizate extreme de reusite ale unei maimute, ale unei pasari colibri sau a unui paianjen. Iese in evidenta o reprezentare umana, care ar putea fi cea a unei zeitati. Pana in prezent acesta teorie este cea care multumeste cel mai mult.

Citește și:  Catedrala Notre-Dame de Paris: Obiective turistice Franta - Paris

Nazca-Linien

Teoriile mai nonconformiste considera ca liniile Nazca din Peru nu ar fi putut fi construite fara o mana de ajutor. Crearea unor desene foarte complexe si aplicarea lor la o scara uriasa fara a putea vedea exact ce se realizeaza ar putea parea imposibila. Asa ca se vehiculeaza o mana de ajutor extraterestra, care ar fi ajutat la crearea liniilor, sau mai mult, le-ar fi realizat in intregime. Adevarul insa este mai apropiat de pamant, asta demostrandu-se intr-un experiment. Astfel, cu ajutorul unor trapeze si a unor scanduri, cercetatorii au putut reproduce fidel desenele, ceea ce arata ca tehnologia antica, indifferent cat de rudimentara ar fi fost, era suficienta pentru crearea liniilor. In final, rolul lor nu era sa fie vazute de catre locuitorii disparuti din desertul Nazca, ci de catre zeitati, care astfel s-ar fi indurat de ei. Cum majoritatea covarsitoare a religiilor isi plaseaza locuinta zeilor undeva in cer, este foarte posibil ca si populatia disparuta sa fi avut aceeasi viziune.

In localitatile apropiate de liniile Nazca din Peru se gasesc si muzee care prezinta relicve descoperite in zona. Una dintre cele mai tulburatoare descoperiri a fost cea a unor capete mumificate, precum si a unor morminte. Rolul capetelor a ramas multa vreme necunoscut, parand initial ca au fost trofee obtinute in cadrul bataliilor. Cum analiza ADN a aratat ca atat locuitorii din zona, cat si capetele aveau aceeasi origine, aceasta ipoteza a fost pusa la indoiala. Poate aceste capete erau considerate sacre, fiind ramasitele unor sacrificii umane cu scopul de a sluji drept talismane, sau poate pur si simplu oamenii se razboiau in interiorul aceleiasi comunitati. Nu ar fi nici pe departe un caz unic. Enigma a ramas in continuare nerezolvata in ciuda interventiei tehnologiilor celor mai avansate.

Nazca-Linien

In final, raman doar intrebarile privind multimea necunoscuta care a depus un efort fenomenal pentru a construi ceva ce nu puteau vedea sau atinge, insa care nu era menit lor, ci zeilor. Cine au fost ei sau care a fost motivatia lor cu adevarat, vor ramane probabil doar subiecte de speculatie si legenda. Intre timp, lumea s-a schimbat, iar tara a inceput sa calce pe urmele dezvoltarii. In desert, liniile Nazca din Peru continua sa isi transmita mesajul mut spre cer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.