Londra este un oraș cosmopolit, plin de culoare, pe care îl iubești din prima clipă. Are farmecul lui aparte, parcurile pline de o verdeață parcă prea verde, cu gazonul englezesc tăiat la milimetru, cu veverițe zglobii prin copaci, cu vremea sa schimbătoare, cu norii aproape mereu pe cer, cu o rețea de linii de metrou excelentă, care leagă nordul și sudul, vestul cu estul de toate regiunile metropolitane ale orașului, care freamătă în toate limbile pământului la unison. Londra, pentru cine o vede prima oară, este un șoc. Te uimește întâlnirea cu toate rasele pământului deodată, britanicii devenind minoritari ca rasă. Dacă poți să te cazezi undeva în împrejurimile orașului, în zona metropolitană, vei beneficia de o liniște cum rar găsești în marile metropole aglomerate. Orașul este împărțit în șase zone distincte:
centrul financiar
Cetatea Londrei este centrul istoric al orașului și în același timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Cei care locuiesc în inima Londrei sunt doar 7000 ca număr, însă aici lucrează peste 300.000 de persoane zilnic.
Capătul de vest al vechiului oraș este districtul comercial și de divertisment al Londrei. Dintre locurile cu farmec, emblematice sunt Piața Trafalgar, apoi Strada Oxford, recunoscută pentru zona comercială unde găsești magazinele unor firme ca John Lewis, Marks and Spencer sau Selfridges. Altă stradă cunoscută este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare și instrumente muzicale. Cartierul Soho este la capătul estic al strazii Oxford, înțesat de cafenele, pub-uri, cluburi excentrice. Cetatea Londrei și capătul de vest formează centrul Londrei („Central London”)
Estul orașului a fost centrul industriei londoneze în secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii celui de-al doilea război mondial, împreună cu decăderea portului londonez din anii 50 și mutarea industriei în afara orașului, au condus la abandonarea a numeroase clădiri și terenuri și la un aspect al zonei dezolant. Mulți emigranți s-au stabilit aici în anii industrializării, acum copiii lor care sunt cetățeni britanici sunt localnicii zonei, în general aici străzile sunt împânzite cu magazine indiene, arabe, tailandeze, africane sau chinezești. Este cea mai cosmopolită parte a Londrei.
În vestul Londrei se găsesc cartiere rezidențiale de lux, cum ar fi Nothing Hill, Kensington, Kingston, Chelsea, parcuri ca Richmond pline cu cerbi și căprioare (cel mai mare din Londra), precum și arene sportive ca Twichenham, stadionul de acasă al echipei naționale engleze de rugby. Tot aici aterizezi pe aeroportul Heathrow, modern și de pe care decolează la fiecare 5 minute un avion spre o destinație.
Sudul Londrei găzduiește districte variate, precum Winbeldon cu parcul și arenele de tenis pe care se organizează turnee, dar și Camberwell unde locuiesc comunități importante de emigranți din zona Caraibelor. La extremitatea sudică se găsește Greenwich, pe malul Tamisei, unde se află parcul cu același nume și Observatorul Regal care marchează meridianul zero al lumii.
Nordul orașului este o regiune mai deluroasă, multe dintre coline oferă vederi excelente ale orașului. Suburbii celebre sunt Islington, gazdă a clubului de fotbal Arsenal, Camdenul colorat și tineresc, Highgate, Hampstead, Totenham, Harringay.
IMG_4983
Rețeaua de autobuze din Londra este una dintre cele mai mari din lume, care funcționează 24 de ore pe zi, cu 8000 de autobuze, 700 de trasee pentru autobuze, precum și peste 6 milioane de pasageri care folosesc acest mijloc de transport în fiecare zi lucrătoare a săptămânii. Londra are cea mai mare rețea accesibilă pentru scaunul cu rotile din lume la metrou, instituții publice, muzee, stații de autobuz sau tren. Autobuzele roșii cu etaj numite ,,double decker” sunt recunoscute în toată lumea și sunt o marcă de transport din Londra. Dar hai să vedem ce putem vizita în marea metropolă.
cu duble decker
O plimbare cu autobuzul cu etaj londonez, double decker, îți dă posibilitatea ca în numai cȃteva ore să îți poți face o idee asupra orașului şi asupra obiectivelor turistice care te interesează. Autobuzul roșu te va introduce în orașul magic, îţi prezintă pe rând principalele atracții turistice, îți permite să te oprești din când în când şi să le admiri mai de aproape, apoi te duce mai departe, pe alt drum, îți oferă o imagine de la înălțime a clădirilor aliniate de pe străzile din inima Londrei, îți deschide ochii să privești în toate direcțiile, dacă ai ales să stai la etaj pentru a nu pierde nimic și pentru a asculta și reține cât mai mult din indicațiile date din căștile distribuite la urcare. După o plimbare cu un astfel de mijloc inedit de transport poți să decizi ce vrei să privești cu atenție și ce vei lăsa pe data viitoare. Pentru că Londra oferă atât de multe încât nu poți termina totul la o vizită, îți trebuie mult timp și desigur bani și energie să acoperi tot ceea ce poate să ofere această metropolă fascinantă.
ochiul
Ochiul Londrei este una dintre atracțiile principale, o roată mare pe malul Tamisei care permite vizibilitatea până la 40 de kilometri într-o zi senină, poate purta 800 de pasageri la o rotație, rotește 32 de capsule cu 25 de persoane înăuntru la fiecare 30 de minute o rotație completă, la înălțimea de 135 metri. O plimbare merită făcută cu cabina la înălțime ca să privești cel puțin Tamisa cu vaporașele ei cât și zona financiară a Londrei.
UK 1695
Bulletul londonez (sau ,,The Gherkin” tradus prin castravetele murat) sau oul londonez are o înălțime de 180 m este o clădire de birouri ale unor firme multinaționale în centru financiar, cu cele 40 de etaje, un bar în vârf, un restaurant la parter și două hoteluri, împreună cu 3 magazine. Acest Bullet care se vede de la 32 de km este o clădire clasificată ca fiind nepoluantă, consumând mai puțin cu 50% energie față de alte clădiri, fațada de sticlă exploatând lumina naturală la maxim, forma sa ajutând la răcirea naturală și la ventilație. Plăcile pentru captarea energiei solare aduc avantaje acestei clădiri speciale, catalogată ca și clădire ecologică, prietenoasă cu mediul înconjurător.
varful cladirii bullet
Hyde Park, împreună cu Grădinile Kensington sunt o adevărată oază de verdeață în inima Londrei. La început, zona parcului a fost o pădure a unei mănăstiri, după aceea a devenit terenul de vânătoare al regelui Henry VIII, apoi un loc de plimbări pentru familia regală și un loc desigur pentru dueluri între cavalerii vremii. Acum veverițele vin și așteaptă să fie servite cu hrană de către vizitatori și sunt o prezență obișnuită în toți copacii bătrâni din parc. Și desigur nu putem încheia fără să amintim de colțul vorbitorilor din Hyde Park care este o tribună neoficială pentru cei ce se cred oratori sau vor să exerseze a deveni, unde oricine poate ține discursuri pe orice temă, duminica, desigur, pentru a beneficia și de auditoriu.
veverita hyde park
Despre Londra s-ar putea scrie multe rânduri, tomuri întregi care să cuprindă frumusețile sale istorice vechi cât și cele contemporane. Astăzi, doar o parte dintre ele sunt enumerate, cele care s-au remarcat pentru mine ca vizitator la prima vedere al Londrei, urmând ca la o următoare relatare să vorbim de alte comori ascunse, la fel de incitante și faimoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.