Madona Neagra, cunoscuta catolicilor si drept Doamna Noastra, din Czestochowa, este o icoana simbolica, de o frumusete rara, ce o ilustreaza pe Fecioara Maria cu Iisus, aceasta capodopera fiind, daca vreti, una dintre cele mai cunoscute din ciclul „Fecioara si Iisus”. Un aspect interesant, asa cum aflam inca din denumirea icoanei, este acela ca Maria si Iisus au pielea neagra, iar coroanele, aurele, precum vesmintele sunt bogat impodobite, dovada ca Maria este intruchipata drept o femeie ce provine din Africa.

Pelerinii, care isi doresc sa se inchine la aceasta pictura, trebuie sa afle ca icoana se afla intr-o capela inchinata Fecioarei Maria, din manastirea paulina, ridicata in stil baroc, Jasna Gora, considerat a fi cel mai sfant loc din Polonia, precum si o destinatie perfecta pentru pelerinaj, dupa cum se spunea inainte.

Madona Neagra din Czestochowa1

Conform dovezilor documentare pe care le avem la indemana, icoana ar fi fost adusa la Jasna Gora de la Constantinopol, imediat dupa infiintarea manastirii, in anul 1382, insa artistul si perioada din care dateaza formeaza unui subiect cu totul si cu totul controversat, in jurul caruia s-au nascut presupuneri care mai de care mai fabuloase. De altminteri, istoricul Michael P. Duricy afirma, apropo de controversele stranse in jurul artistului si a perioadei din care dateaza, urmatoarele: „[Madona Neagra] este atat de veche, incat nu i se cunoaste originea, de parca ar fi picat din cer”. Insa legenda ar trebui sa confirme ceea ce multi istorici cred, si anume ca icoana ca a fost pictata in secolul al VI-lea de nimeni altul decat de Sfantul Luca.

Potrivit altor ipoteze, de altfel, larg raspandite, icoana Madona Neagra ar fi fost creata in secolul al XIII-lea sau chiar al XIV-lea. Interesant este tocmai faptul ca, prin aceasta ipoteza, se sustine ca icoana ar fi fost pictata prin suprapunerea unei icoane mai veche, Madonei Negre atribuindu-se, drept caracteristici originale, doar cateva din cele pe care astazi le putem admira in manastirea Jasna Gora.

Madonna Neagra

Acestei uluitoare icoane din Czestochowa i se atribuie numeroase minuni, inclusiv cea de a fi salvat manastirea de invazia si amenintarea unui asediu suedez din anul 1655, invazie ce ar fi fost descrisa fara precedent in istoria Poloniei, fapt pentru care a si fost proclamata regina si aparatoare a Poloniei de catre Regele Jan Kazimierz in anul 1656. Ba mai mult decat atat, despre icoana Madona Neagra din Polonia se spune ca ar fi salvat manastirea de la un incendiu, care, iarasi, ar fi fost devastator. Si totusi, aceasta icoana nu doar a salvat, ci si i-a pedepsit pe cei care au incercat sa o distruga.

Astfel, legenda spune ca, in secolul al XV-lea, Madona Neagra din Czestochowa ar fi provocat moartea subita a unui talhar husit, care ar fi lovit-o de doua ori cu spada, in tentativa de a o distruge. Incercarile de a repara stricaciunile facute de talharul husit au fost sortite esecului, deoarece „cicatricile” reapareau tot timpul. De stiut este si faptul ca icoana este dezvelita, astfel, de doua ori pe zi pentru numerosii vizitatori, mii de oameni sosind aici in pelerinaj pe 15 august, de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, pentru a se inchina la Madona Neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.