Este adevarat ca atunci cand ne gandim la dinozauri, ne gandim la niste creaturi de dimensiuni uriase, insa nu toate aceste animale au fost asa. Astfel, dinozaurul Magyarosaurus a surprins cercetatorii cu dimensiunile sale mult mai reduse, avand o lungime de 5,25 de metri si cantarind o tona.

Aceasta creatura a trait in Cretaciul inferior, in urma cu 144 – 65 de milioane de ani in zonele de mal ale raurilor si era un animal erbivor. Datorita dimensiunilor atat de mici, oamenii de stiinta au studiat fosilele acestui dinozaur ani intregi, deoarece nu stiau daca erau pui sau adulti.

Pentru prima data, fosilele dinozaurului Magyarosaurus au fost descoperite in anul 1895, in Transilvania, de catre sora paleontologului Franz Baron Nopcsa, pe mosia acestora. In perioada in care aceasta a gasit oasele mici ale acestei creaturi, pe o insula din Mediterana, un alt paleontolog descopera schelete asemanatoare. Astfel, Nopcsa a studiat oasele si a considerat ca acestea apartineau unor dinozauri pitici.

Datorita faptului ca mai tarziu au fost descoperite alte fosile care apartineau unui grup de titanozauri, asemeni acestui dinozaur pitic, cercetatorii au crezut ca fosilele dinozaurului pitic apartineau de fapt unui pui de dinozaur. Dupa cercetari amanuntite si o studiere a varstei oaselor micutului dinozaur, s-a constat ca scheletele gasite se aflau in stadiul maxim de dezvoltare, apartinand astfel unui dinozaur matur.

Citește și:  Dinozaurul erbivor Emausaurus descoperit în Germania

Magyarosaurus

Motivul pentru care dinozaurul Magyarosaurus era de mici dimensiuni se datoreaza factorilor de mediu din zona in care aceasta creatura traia, astfel, in Cretacic, Transilvania era o insula micuta din Oceanul Tetis, acesta fiind Marea Mediterana de astazi.

De asemenea, se considera ca Transilvania era locul ideal pentru dinozaurii pitici, mai ales ca aici nu existau dinozauri pradatori, nefiind necesar sa se faca mari pentru a se apara in fata pradatorilor. Specific acestei creaturi mici ii este gheara mare, aflata la unul dintre cele cinci degete, cu care putea sa sape, in cautare de hrana.

Cu toate ca era un sauropod, dimensiunile dinozaurului Magyarosaurus il diferentiaza de exemplarele gigantice din aceasta categorie. Era o creatura cu umerii ingusti, care se hranea cu plante, iar dintii sai erau conici.

Dintii erau dispusi doar pe partea anterioara a maxilarului. In situatia in care se aflau in preajma lui animale care sa il atace, acesta avea o carapace dorsala formata din proeminente osoase care ii era utila, insa se putea refugia si in ape, fiind o creatura reprezentativa pentru dinozaurii pitici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.