Maimuța lânoasă cenușie (Lagothrix cana), una dintre cele mai mari specii de maimuțe din genul Lagothrix, trăiește în pădurile tropicale din centrul Americii de Sud, în apropierea fluviilor Orinoco și Amazon. Această specie arboricolă este cunoscută pentru blana sa deasă și cenușie, dar și pentru comportamentul său social complex, formând grupuri mixte de până la 60 de indivizi.

Maimuta lanoasa cenusie (Lagothrix cana) este una dintre cele mai mari maimute ale genului Lagothrix, care traieste in regiunile centrale din America de Sud. Aceste animale arboricole prefera zonele din jurul fluviilor Orinoco si Amazon, precum si in Peru.

Caracteristicile fizice ale maimuței lânoase cenușii

Corpul ei ajunge la lungimea de 50-70 cm, greutatea este de 4-10 kg, iar coada este de obicei la fel de lunga ca si corpul, de 55-77 cm. Coada este prevazuta la varf, pe partea inferioara, cu o pernita golasa de prindere, iar la baza este putin mai dezvoltata. Puiul acestei maimute are fata dragalasa ca de copil, in schimb adultul datorita maxilarului inferior robust, proeminent si fruntii tesite, are un aspect asemanator maimutei-urlatoare.

Aceste maimute au corpul acoperit cu o blana lanoasa, deasa, uniforma pe spate, de culoare cenusie. Pe cap parul este la fel de scurt ca pe spate insa pare tuns si are o culoare mai inchisa, spre negru. Pieptul este acoperit cu o adevarata coama cenusie-inchisa, iar anumite zone ale capului, golase, varful cozii, fata si extremitatile picioarelor sunt negre.

Unele exemplare au nuante rosiatice pe partile inferioare ale corpului. Ca aspect general corpul este robust, abdomenul pare umflat, soldurile, umerii si coada sunt puternice, adaptate mai ales pentru atarnat si leganat in copaci.

Habitatul și distribuția geografică

Maimutele lanoase cenusii traiesc in grupuri mixte, de aproximativ 10-60 de indivizi, care formeaza mai multe familii si pot fi depistati imediat mai ales dupa urletele pe care le scot cand se catara prin copaci. In cadrul acestor grupuri masculii sunt uneori agresivi intre ei, scot urlete si fac demonstratii de forta leganandu-se de ramuri.

Maimuța lânoasă cenușie

Arta cataratului la aceste mamifere nu este atat de perfectionata, pentru ca membrele anterioare sunt mai scurte, labele au degetul mare mai puternic, iar unghiile sunt mai plate. Miscarile lor sunt destul de greoaie, ele se catara mai incet comparativ cu alte specii de maimute care au coazi rulate. De obicei stau atarnate de coada de ramura unui arbore si se leagana indelung pana ce reusesc sa ajunga la o alta ramura.

Comportamentul lor le face sa fie indragite si considerate chiar si in gradinile zoologice drept niste animale sociabile si blajine. De multe ori nu au o atitudine agresiva fata de alte exemplare care apartin altor grupuri si apar pe teritoriul lor.

Comportament social și dietă variată

Hrana acestor animale este formata din fructe, flori, frunze, seminte, seva plantelor. In perioadele secetoase obisnuiesc sa consume diferite insecte si alte vietati mici. In sezonul de imperechere, masculii isi cheama femelele prin urlete surde. Dupa o perioada de gestatie de 233 de zile, femela face un singur pui care este alaptat pana la varsta de 6 luni. Puiul sta la inceput agatat de burta mamei, apoi dupa o saptamana i se urca pe spate. In general masculii sunt mai mari decat femelele cand ajung la maturitate.

Maimuta lanoasa cenusie este o specie pe cale de disparitie, deoarece habitatul ei este din ce in ce mai redus si mai fragmentat datorita defrisarilor intensive. Supravietuirea maimutelor este in pericol pentru ca sunt vanate in numar mare pentru carnea lor foarte apreciata. Aceasta specie face parte din ordinul Primates si familia Atelidae.

Importanța ecologică a maimuței lânoase cenușii

Maimuța lânoasă cenușie joacă un rol esențial în pădurile tropicale prin procesul de dispersare a semințelor, care ajută la regenerarea și diversificarea vegetației. Consumând fructe și împrăștiind semințele prin defecare, aceste maimuțe contribuie la menținerea biodiversității și la stabilitatea ecosistemului.

Dispariția speciei ar putea duce la reducerea anumitor specii de plante, întrucât multe dintre ele depind de maimuțele arboricole pentru a se răspândi. Protejarea habitatului și conservarea maimuței lânoase cenușii sunt, așadar, esențiale nu doar pentru această specie, ci și pentru sănătatea și echilibrul pădurilor tropicale din America de Sud.

Video – Maimuta lanoasa cenusie (Lagothrix cana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.