Cea mai bine adaptata maimuta primata la viata in savanele africane este babuinul masliniu (Papio anubis). Acesta se gaseste intr-un numar mare de exemplare si populeaza regiunile din estul si partea Centrala a continentului african si ajunge pana in sud la Capul Bunei Sperante.

Prefera de asemenea si padurile tropicale, zonele desertice si semi-desertice, nu doar savanele. Babuinul masliniu apartine unui grup ce numara sapte specii de babuini care traiesc in toata Africa Centrala.

La varsta adulta aceasta maimuta are dimensiuni relativ mari, ajunge la lungimea de 60-86 cm si greutatea de 15-37 kg. Intotdeauna femela este mai mica decat masculul si cantareste mai putin. Blana ce acopera corpul are un colorit asemanator la ambele sexe, este cenusie in jurul gatului formand un guler deschis, iar in rest predomina nuantele inchise de un verde-masliniu.

Fata si crupele sunt negre, bratele lungi sunt si ele acoperite cu un strat gros de blana, iar corpul are un aspect solid si puternic. Coada este lunga de 41-58 cm si se termina cu un smoc mare de par. Fata este plana, botul alungit, ochii mari, narile largi si rotunde.

Babuinii traiesc in cete numeroase alcatuite din 20-50 de membri, iar in anumite cazuri mai rare pot ajunge la peste 100 de exemplare, in care exista o ierarhie sociala complexa la fel ca la cimpanzei sau gorile. Fiecare grup este condus de un mascul dominant care este mai mare si mai puternic si considerat ca fiind mai experimentat.

Citește și:  Pasărea cu cioc întors poate fi văzută vara lângă Marea Neagră
Maimuțe primate - Babuinul măsliniu
Maimuțe primate – Babuinul măsliniu

La inceput acesta isi impune pozitia prin forta, apoi ca orice lider are puterea de a ordona si de a fi ascultat de ceilalti babuini din grup. De asemenea, el are si multe avantaje – isi poate alege cel mai bun loc de odihna, beneficiaza de cele mai bune alimente cu care ei se hranesc – fructe, frunze, insecte, soparle etc.

In perioada cand femelele sunt in calduri, masculul dominant este cel care alege cu ce femele sa se imperecheze, iar apoi acestea si puii lor sunt sub directa lui protectie. Ceilalti masculi din cadrul grupului se lupta intre ei pentru femele si deseori sunt calmati si pedepsiti de masculul dominant. In caz de pericol masculii subordonati liderului lor sar in apararea femelelor si puilor, dar si a masculilor de rang mai inalt.

In Africa babuinii sunt creaturi foarte populare, masculii sunt considerati agresivi si chiar periculosi, iar femelele mai maleabile, avand capacitatea de a se adapta la diferite conditii. Sunt inteligenti, optimisti, uneori inofensivi.

Babuinul masliniu face parte din ordinul Primates, familia Cercopothecidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.