Fermecatorul Maison Louis XIV se afla in piata principala a orasului pescaresc Saint-Jean-de-Luz din Franta, cladirea fiind botezata dupa numele poate celui mai mare lider francez din istorie, Ludovic al XIV-lea (1638-1715). Acesta era numit, la randul sau, Regele Soare, el locuind pentru o luna in aceasta cladire, mai cu seama in perioada in care se pregatea casatoria cu printesa spaniola Maria Tereza, „infanta”, despre care se scria, intr-o clauza din contractul nuptial dintre Ludovic al XIV-lea si Spania, urmatoarele: „Infanta se va multumi cu zestrea si nu va revendica nici un alt drept”.

Maison Louis XIV1

Regele avea sa ajunga in orasul basc Saint-Jean-de-Luz in luna mai a anului 1660, la un an dupa ce Razboiul Lung (1631-1659) dintre Spania si Franta isi pusese armele deoparte, mai cu seama se incheiase prin ratificarea Tratatului Pirineilor (1659). In acest tratat, aparea o conditie esentiala, in care se mentiona ca regele Ludovic al XIV-lea al Frantei sa o ia de consoarta pe Maria Tereza in orasul Saint-Jean-de-Luz. Nu e de mirare faptul ca oraselul pescaresc basc s-a umplut de indata de curteni care voiau sa pregateasca marele moment. Ba chiar, orasul a devenit cunoscut pe atunci drept „micul Paris”.

Regele a petrecut acea luna intr-o cladire care astazi se numeste Maison Louis XIV, frumoasa cladire fiind ridicata la ordinul clanului Lohobiague, o familie cunoscuta de armatori, extrem de instarita. In schimb, Maria Tereza avea sa locuiasca in alta cladire, aflata in apropiere, ce in prezent este cunoscuta drept Casa Infantei. Regele Ludovic al XIV-lea si-a oficializat casatoria cu infanta Maria Tereza in biserica din micul oras, numita Sfantul Ioan Botezatorul. Se crede ca biserica respectiva ar data inca din secolul al XV-lea.

Maison Louis XIV11

Pe de alta parte, petrecerea de nunta avea sa fie organizata in sediul primariei, aflata chiar in imediata apropiere a cladirii Maison Louis XIV. Este cunoscut faptul ca, in anii de dupa casatorie, Ludovic al XIV-lea a reusit sa se impuna ca un rege independent, cu atat mai mult cu cat ocupase tronul Frantei la frageda varsta de patru ani.

Tocmai de aceea, pana in anul 1661, cand a atins majoratul, statul francez a fost condus de cardinalul Jules Mazarin, consilierul sau. Si totusi, trebuie recunoscut faptul ca Ludovic al XIV-lea a fost obligat sa se insoare cu Maria Tereza a Spaniei, fiica lui Filip al IV-lea al Spaniei, o femeie de care nu se simtea deloc atras. Iar consecintele acestui compromis s-au vazut pe parcursul vietii conjugale ale celor doi, regele inseland-o de nenumarate ori pe Maria Tereza.

Maison Louis XIV111

In sfarsit, astazi, Maison Louis XIV este o cladire de o importanta istorica deosebita, deschisa publicului larg. Vizitatorii care trec pragul acestui edificiu de-a dreptul fermecator au sansa sa vada o colectie impresionanta de obiecte din perioada nuntii, precum si piese de mobilier din epoca lui Ludovic al XIV-lea. La fel de fermecator este si micul oras Saint-Jean-de-Luz, care respira prin istorie, mai ales ca a asistat la un moment foarte important, precum si la epoca in care puterea Spaniei a inceput sa se diminueze, in timp ce Franta devenea cea mai mare putere continentala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.