Boul moscat (Ovibos moschatus) este reprezentat de mai multe subspecii, care populeaza regiunile arctice din nordul Americii de Nord, pana in Groenlanda.

Aceste animale se aseamana din anumite puncte de vedere cu oile si vitele cornute. Daca se priveste profilul fetei, linia puternic curbata a nasului aminteste de nasul oilor. Urechile si coada sunt acoperite de parul foarte des, care are fire lungi de aproximativ 70 cm. Pe intreg corpul, pilozitatea generala este puternica, de aceea se recunoste destul de greu conturul corpului animalului.

Blana sa este deasa, dubla, formata din par care protejeaza, maro-inchis si puf moale si fin, maro-deschis, care asigura o buna izolatie si ajuta animalul sa suporte cu usurinta clima glaciara din regiunile nordice. In zona umerilor prezinta o cocoasa, iar portiunea din mijlocul spatelui este acoperita cu blana de culoare mai deschisa. Atat masculul cat si femela prezinta coarne late care par a se intalni intr-o umflatura deasupra fruntii, curbandu-se in jos si apoi la varfuri in sus.

Corpul lor este masiv, are lungimea de 1,9-2,3 m, inaltimea la greaban de 1,1 m, greutatea de 200-410 kg si coada lunga de 9-10 cm. Comparativ cu dimensiunea corpului, gatul, coada si picioarele sunt scurte.

Boul moscat este un animal obisnuit cu conditii vitrege de trai, iarna se hraneste cu licheni, ierburi si muschi pe care ii scoate de sub stratul de zapada, sau frunze si ramuri din zonele unde vantul mentine solul fara zapada. Vara poate fi admirat in vaile umede, cu rauri, unde paste rogoz si iarba.

Citește și:  Șoarecele de iarbă dungat (Lemniscomys striatus), un rozător răspândit în toată Africa

Sunt animale sociabile, care traiesc in grupuri de 10-20 de indivizi, uneori si mai multi, care atunci cand se simt in pericol, amenintati de ursi polari sau lupi, obisnuiesc sa se adune atat femelele cat si masculii intr-un cerc, stand cu fata spre exterior, iar puii vulnerabili sunt protejati la mijloc. De regula, masculii mai mari si mai puternici se separa de grup si incearca sa atace si sa intimideze dusmanul.

In perioada de rut, masculii se lupta pentru femele, se ataca si se lovesc unii intr-altii mai ales cu capul. Femela ajunge la maturitatea sexuala la varsta de doi ani, iar masculul abia la cinci ani. Femelele nasc de obicei un singur pui, dupa o perioada de gestatie de 8-9 luni. Acesta este hranit si ingrijit de mama o perioada de un an, desi el este capabil sa consume iarba chiar dupa o saptamana de la nastere.

Boul moscat face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae. Speranta de viata la acest animal este de aproximativ 20 de ani. In trecut, aceasta specie a fost pe cale de disparitie, insa datorita masurilor de protectie, astazi s-a ajuns la un numar considerabil de mii de exemplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.