Poate una dintre cele mai venerate imagini de cult din Spania – „La Moreneta” – isi are locul in Manastirea Fecioarei din Montserrat, Spania. „La Moreneta” este o statuie sculptata in stil romanic, din lemn, care dateaza din secolul al XII-lea, supranumita si „Madona neagra” a Montserrat-ului, ceea ce, in limba catalana, s-ar mai traduce si „Micuta cu pielea neagra”. In fapt, „La Moreneta” este statuia Sfintei Fecioare, considerata partroana Cataloniei. Insa nu frumusetea acestei statui atrage mii de turisti an de an, ci legendele care s-au speculat in jurul acestei opere de arta, pana la urma, extrem de venerate de spanioli.

Manastirea Fecioarei din Montserrat1

Se spune ca, potrivit legendei catolice, statuia ar fi fost creata de catre Sfantul Luca, in Tara Sfanta, la Ierusalim, undeva in jurul anul 50 d.Hr., fiind adusa, in cele din urma, in Spania de catre Sfantul Petru. Acesta ar fi ascuns-o intr-o pestera, de teama ca va fi gasita de mauri si distrusa. Localnicii, pe de alta parte, au continuat legenda catolica, spunand ca benedictinii nu ar fi putut sa mute statuia „La Moreneta”, cum astazi este numita, prin urmare, au ridicat exact in acel loc o manastire, cumva in jurul statuii.

Manastirea Fecioarei, construita la o altitudine de 1219 metri, a dainuit ani buni printre peisajele nemaipomenite create de frumusetea muntilor. Astfel, in anul 1522, Ignatiu de Loyola a decis sa viziteze acest lacas sfant, imediat ce ranile sale dobandite in timpul luptei s-au vindecat, ca mai apoi sa infiinteze ordinul iezuit. La baza venerarii acestei statui stau si numeroase minuni infaptuite, dupa cum se spune, de insasi puterea divina a „Madonei negre”.

Citește și:  Muzeul Msunduzi: Obiective turistice Africa de Sud - Pietermaritzburg

Manastirea Fecioarei din Montserrat11

In anul 1592, de pilda, a fost sfintita Marea Bazilica a manastirii, tocmai pentru a le permite tot mai multor pelerini sa vina aici sa se roage, convinsi ca statuia poate face minuni, le alina durerile si le arata drumul spre cainta. E drept ca multi nici nu aveau loc, din cauza faptului ca veneau in numar covarsitor sa se roage la statuia „La Moreneta”. Din nefericire, in anul 1812, Manastirea Fecioarei avea sa fie distrusa, in timpul invaziei lui Napoelon. A fost insa reconstruita, aproape de la temelie, in secolul al XIX-lea, papa Leon al XIII-lea declarand „Madona neagra” protectoarea sfanta a Cataluniei.

Turistii pot vizita celebra statuie in Manastirea Fecioarei, obiectul de cult sfant fiind amplasat deasupra altarului, de altfel, foarte inalt din bazilica ce se gaseste in imediata apropiere a cladirii propriu-zise a manastirii. Tot mai multi pelerini au venit, de-a lungul vremii, sa se inchine aici, in fata „Madonei negre”, ba chiar, pana si cuplurile de tineri casatoriti vin la Manastirea Fecioarei, in speranta ca Madona le va oferi binecuvantarea.

Manastirea Fecioarei din Montserrat111

Totodata, Montserrat, locul unde se afla Manastirea Fecioarei, a fost leaganul si altor legende. Nu putem uita, spre exemplu, ca se spune, conform legendei regelui Arthur, ca aici ar fi fost gasit, de catre Sf. Parsifal, Sf. Graal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.