Manastirea Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, este o cladire care prezinta un amestec unic de forme arhitecturale, care in general sunt rezervate pentru aplicatii distincte. Aceasta a servit drept una din cele mai mari si mai complete manastiri cisterciene, drept complex militar masiv, drept palat regal, resedinta si panteon. Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, este o creatie artistica unica, si una dintre cele mai perfecte expresii ale stilului cistercian din secolele 12, 13 si 14. In aceasta manastire pot fi gasite capodopere din fiecare perioada, ca de exemplu altarul de alabastru creat de Damian Forment in anul 1529.

Manastirea Santa Maria de Poblet1

Acest complex prezinta un amestec unic de forme arhitecturale. In primul rand, manastirea Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, este o manastire cisterciana uriasa. La nord de biserica se afla un grup de cladiri monahale, care includ: marea manastire cu fantana sa, camera capitolului, caminul calugarilor, salonul si anexa acestuia, biblioteca, sala de mese si bucatariile. Fostele cladiri in care traiau calugarii se afla in partea de vest a complexului, iar infirmeria se afla in partea de nord. Complexul manastirii este complet, intrucat are cladiri private si cladiri de lucru.

Cladirile private sunt: ghereta portarului si casa de oaspeti, care se afla in vest; resedinta staretului, care se afla in sud; locuintele egumenice in nord. Cladirile de lucru sunt: cuptorul, in partea de nord-vest; o fabrica de ulei, in partea de sud. Organizarea spatiala a zonelor comune de locuit, este realizata intocmai ca un model dupa un manual. Chiar si spatiul rezervat pentru ingroparea celor morti, este organizat in acelasi mod: un cimitir pentru calugari, un cimitir pentru fratii laici si unul pentru mireni.

Manastirea Santa Maria de Poblet11

Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, este si o fortareata, ce impresioneaza prin intermediul staturii sale masive. Situata la jumatatea distantei dintre Tarragona si Lerida, la poalele muntilor Sierra de Montsant, vechea manastire cisterciana, fondata in anul 1150 de catre calugarii din Fontfroide, a fost transformata intr-o fortareata de Petru al IV-lea, regele Aragonului. In timpul Razboiului din Castilia, acesta a ordonat construirea zidurilor interioare ce masoara 608 metri. Aceste ziduri reprezinta un exemplu exceptional al arhitecturii militare din secolul al 14-lea. Ele se compun din: metereze cu ziduri groase de 2 metri, care sunt intarite cu turnuri inalte de forma patrata sau poligonala; si de asemenea Poarta Regala (construita intre 1379 si 1397), care era aparata de un fel de platforme.

Nu in ultimul rand, Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, este o resedinta regala, asociata in mod direct cu istoria caselor regale din Barcelona, Castilia si Aragon. Manastirea a fost fondata de Raimond Beranger al IV-lea, contele evlavios din Barcelona, a carui intentie a fost sa colonizeze teritoriile recucerite. Mai tarziu, acesta a devenit un monument simbolic al dinastiei. La scurt timp dupa anul 1349, Petru al IV-lea a decis sa faca mai mult decat sa fortifice acest complex monahal. Acesta i-a pus pe Jorge de Deu si Jaime Cascalls, maestrii in lucrarile regale, sa ii construiasca in biserica abatiei, un loc somptuos pentru mormintele dinastiei. Cei doi au realizat doua sarcofage enorme, care se odihnesc pe arcade, asigurand comunicarea dintre strana corului si culoarul acoperit.

Citește și:  Moscheea Umayyad: Obiective turistice Siria - Damasc

Manastirea Santa Maria de Poblet111

Aceste sarcofage au servit drept loc de inmormantare pentru cativa regi din casele de Catalonia si Aragon, care pot fi identificati dupa statuile lor, si anume: Iacob I Cuceritorul, Alfonso al II-lea cel Cast, Ioan I si Ioan al II-lea (care se afla pe latura de sud), Petru al IV-lea si Ferdinand I (care se afla pe latura de nord). De asemenea, alaturi de sotii lor au fost ingropate si cateva regine. Panteonul regal se extinde pe toate bratele sectiunii transversale, cu locuri de inmormantare individuale. Aceasta manastire a fost atat casa cat si locul de inmormantare al regilor. In anul 1397, Martin I l-a angajat pe arhitectul Arnau Bagues, pentru a transforma fosta cladire a fratilor laici intr-un palat. Acest proiect nu a fost niciodata terminat, insa camerele regale care se afla in partea de est au fost de-atunci inainte rezervate pentru oaspetii regali.

Istoria Spaniei poate fi urmarita in detaliu datorita completarilor si adaugarilor efectuate in cadrul manastirii. Regele Aragonului, Alfonso al IV-lea cel Marinimos, a construit Capela Sfantului George in 1452 pentru a comemora victoria pe care a avut-o la Napoli in anul 1442. Poarta de Aur a fost terminata cu ocazia vizitei facute de regii catolici, iar apoi a fost restaurata in timpul vizitei lui Filip al II-lea.

Manastirea Santa Maria de Poblet1111

Valoarea simbolica a manastirii Santa Maria de Poblet langa Tarragona, Spania, a fost marcata cel mai recent de vizita lui Alfonso al XIII-lea din anul 1926 si de depunerea cenusii acestuia in panteonul regal din manastire in anul 1952. In anul 1835, manastirea a fost fortata sa-si inchida portile, si abia in anul 1940 a fost redeschisa. Astazi in aceasta manastire functioneaza normal si in ea traiesc si se roaga in jur de 30 de calugari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.