Marea Egee este granița de vest a Turciei și cea de est pentru Grecia. Aflată între aceste două mari culturi, Marea Egee a fost în permanență, mai ales în trecut, un subiect de conflict atât diplomatic, cât și militar între cele două țări.

Odată cu scufundarea legăturii dintre Peninsula Balcanică și Asia Mică, acum 6000 de ani, a luat naștere Marea Tracică, cunoscută în ziua de azi ca Marea Egee. Aceasta este văzută ca o prelungire a Mării Mediterane, care face legătura cu Marea Neagră prin strâmtorile Dardanele și Bosfor.

Insulele din Marea Egee sunt împărțite în șapte grupuri: Insulele Ciclade, Insulele Dodecaneze, Insulele de Nord, Insulele Saronic, Sporadele, Creta și Insulele Ioniene și Euboea. 95% dintre insulele acestei mări aparțin Greciei, cea mai mare fiind Creta, care desparte Marea Egee de Marea Mediterană. În afară de Creta, dintre insulele ce aparțin Greciei, se mai remarcă și Santorini, Salamina, Aegina sau Rhodos.

Dintre insulele din Marea Egee care aparțin Turciei se remarcă Insula Bozcaada și Insula Gokceada.

Citește și:  East Griqualand Museum : Obiective turistice Africa de Sud - Kokstad

Insula Bozcaada este cunoscută în special pentru producția de vin și pentru pescuit. Aici se produc anual 5000 de tone de vin, cel mai cunoscut tip fiind Cabernet Savignon. De asemenea, un aport important la economia acestei insule este reprezentat și de cultivarea măslinilor sau a grâului. În prezent, autoritățile insulei Bozcaada investesc foarte mult în turism, această insulă fiind una dintre principalele atracții turistice ale Turciei din zona Mării Egee.

Gokceada este o insulă din grupul Insulelor de Nord și este cea mai mare insulă a Turciei. Economia acestei insule este susținută în principal de turism, dar și de producția de ulei de măsline sau de pescuit. Principalele atracțtii turistice ale acestei insule sunt plajele acesteia, una dintre cele mai cunoscute fiind Plaja Marmoras.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.