Situata in vestul Spaniei, in apropierea rutei Via de la Plata, Merida este capitala comunitatii autonome din Extremadura. Provincia Merida se desfasoara pe o suprafata de 865.6 kilometri patrati si conform recensamantului din anul 2012 are o populatie de 58.164 de locuitori si o densitate a populatiei de 67 de locuitori pe kilometru patrat.

Istoria Provinciei Merida incepe in anul 25 I.Hr, spre sfarsitul campaniei lui Augustus pe taramurile Spaniei. Initial, provincia era locuita de veteranii din trupele romane ale legiunii 5 si 10, care au luptat in Razboiul din Cantabria si care au fost recompensati cu terenuri fertile in zona vest-centrala a Spaniei. Insa, trei ani mai tarziu, aceasta devine capitala provinciei romane Lusitania.

Merida

Cunoscuta si sub numele de Emerita, Merida a avut un rol important in cucerirea nord-vestului Peninsulei Iberice. De asemenea, pozitionarea provinciei la intersectia drumurilor principale (Via de la Plata, care asigura legatura dintre Merida si Astorga si drumul roman, ce lega Toledo de Lisabona) cu raul Guadiana (Quadiana) a condus catre constituirea unui centru administrativ, ce facilita, atat comertul, cat si relatiile cu Roma.

Teatrul, Amfiteatrul si Templul Dianei fac din Merida – vechea capitala a Lusitaniei – una dintre cele mai bine conservate asezaminte arheologice din Spania. Acesta este si motivul pentru care in anul 1993, Provincia Merida din Spania a fost introdusa pe lista obiectivelor aflate in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Teatrul Roman
Teatrul Roman

Vestigiile romane sunt prezente in toate colturile Provinciei Merida. Teatrul Roman a fost construit in secolul I I.Hr si este una dintre construcitiile emblematice ale intregii regiuni. Teatrul avea o capacitate de 6000 de persoane, iar scena principala era cuprinsa intre doua randuri de coloane ornate cu sculpturi ale zeitatilor si portrete ale conducatorilor. In apopiera Teatrului Roman se afla Amfiteatrul, la care se strangeau toti locuitorii pentru a admira curajul gladiatorilor ce infruntau diverse animale fioroase.

Amfiteatrul Roman
Amfiteatrul Roman

Amfiteatrul a fost construit in aceeasi perioada cu Teatrul Roman, iar din acesta sunt conservate elemente autentice precum tribunele, bancile si galeria. In timpul verii, cu ocazia Festivalului de Teatru Clasic, atat Teatrul Roman, cat si Amfiteatrul, sunt aduse la viata.

Templul Dianei
Templul Dianei

Un alt obiectiv interesant este Templul Dianei. Acesta a fost recent restaurat de catre echipa de arhitecti de la biroul Jose Maria Sanchez Garcia. Proiectul a durat cinci ani si a fost o adevarata provocare. In urma restaurarii Templului Dianei au fost aduse la viata elementele istorice unice ale sitului arheologic din Merida.

Podul Roman
Podul Roman

Tot in aceasta regiune se remarca si structuri precum Podul Roman construit peste raul Guadiana. Podul are 800 de metri lungime si este format din 60 de arce. De asemenea, o alta dovada a ingeniozitatii romane este reprezentata de catre apeductele din Los Milagros ce traverseaza raul Abarregas si alimenteaza orasul cu apa de la barajul roman din Proserpina.

Muzeul National de Arta Romana
Muzeul National de Arta Romana

Tot in aceasta zona, turistii pot vizita Muzeul National de Arta Romana, conceput de celebrul arhitect spaniol Rafael Moneo in anul 1986. Muzeul gazduieste peste 36.000 de artefacte, printre care pietre funerare, vase de ceramica, obiecte din sticla, monede, sculpturi, picturi si mozaicuri, toate acestea fiind descoperite in Merida si in vecinatatea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.