Orasul Guanajuato din Mexic a devenit cunoscut datorita minelor care se gasesc atat in orasul propriu-zis, cat si in afara acestuia; ba chiar, aceste mine au dus la infiintarea unor mici comunitati in jurul frumosului oras Guanajuato, comunitati care au propriile lor biserici, precum si institutii. Iar exemplele in acest sens sunt pe cat de graitoare, pe atat de interesante— va spunem, de pilda, de Cata, La Pastita, Rayas y Mellado, San Luisito si, nu in ultimul rand, de Valenciana, unele dintre aceste mine imprumutand chiar numele micilor comunitati nou formate.
In sfarsit, minunatul oras Guanajuato, cunoscut, deci, pentru minele sale, este capitala statului cu acelasi nume, infiintata pe pantele abrupte ale Sierra de Guanajuato, la aproximativ 355 kilometri nord-vest de Ciudad de Mexico. La inceput, orasul s-a dezvoltat de-a lungul raului Guanajuato si s-a extins apoi, urcandu-se pe pantele abrupte ale muntelui, cu strazi inguste, scari din caramida si poduri.
Din nefericire insa, apele raului inundau aproape in fiecare primavara orasul astfel ca, in anii 1960, a fost construit un dig pentru a evita viitoarele pagube, ce puteau fi provocate de viituri. Ba, mai mult decat atat, ceea ce fusese odata vechea albie a raului a devenit acum o cale unica, subterana, care permite traficului sa treaca pe sub oras. Nu putem, prin urmare, sa nu ne gandim ca dezvoltarea orasului Guanajuato si fabuloasa sa bogatie au fost consecinta descoperirii unor zacaminte de argint, in anul 1558.
Ba chiar, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, fenomenalele cantitati de argint extrase acolo au transformat orasul intr-unul dintre cei mai mari producatori din lume, mina La Valenciana furnizand cea mai mare cantitate de argint. De fapt, mina de argint La Valenciana este si cel mai important complex, acesta fiind situat la marginea de nord a orasului in discutie. Bogatia obtinuta ca urmare a acestei industrii s-a materializat in cladirile orasului, ridicate cu mare grija, ca si cand ar fi respectat stilul arhitectonic al orasului, cum ar fi vile coloniale, biserici si teatre, multe vopsite in nuante calde de galben, roz si ocru.
De pilda, langa mina La Valenciana se afla biserica cu acelasi nume, construita potrivit legendei, de proprietarul minei de argint, in semn de gratitudine pentru succesul avut sau ca gest de cainta pentru modul in care ii exploata pe mineri, aceasta fiind o probleme care merita mult mai multa atentia. Lucrarile de constructie la mina de argint La Valenciana au fost finalizate in anul 1788. De atunci si pana la inceputul secolului al XIX-lea, a fost una dintre cele mai productive mine de arhint din intreaga lume. A produs 80 % din argintul care iesea din Guanajuato. Iar, timp de 250 de ani, mina de argint La Valenciana a produs aproape 30 % din argintul pe care intreg mapamondul il cumpara.
Insa nu trebuie sa uitam ca multi dintre turistii care vin aici nu aleg aceasta destinatie doar pentru minele de argint, ci si pentru a admira splendoarea orasului Guanajuato. Spre exemplu, cladire de langa mina La Valenciana, construita din piatra roz, cantera, este una dintre cele mai impresionante structuri ridicate in oras si un exemplu de arhitectura baroca in stil churrigueresque. Astfel, turistii trebuie sa mai stie ca mina de argint La Valenciana inca mai functioneaza, numai ca vechea sa intrare a fost transformata in muzeu.
Acest sit are, trebuie sa recunoastem, inainte de toate, o importanta enorma, deoarece veniturile generate de mina au contribuit la sustinerea Imperiului Spaniol, asa cum bine stim, si a coloniilor sale si este localizat intr-un oras mare care, dupa parerea multora, este cel mai frumos din tara.