Miriapodele la fel ca si centipedele sunt artropode terestre si chiar daca s-ar putea crede ca se deplaseaza extrem de rapid avand in vedere faptul ca au multe picioare, in realitate chiar si speciile care au pana la 750 de picioare ruleaza destul de lent.

Miriapodele-minge se gasesc intr-o varietate de 200 de specii care apartin de familia Glomeridae. Majoritatea traiesc in emisfera nordica, in regiunile temperate calde sau reci, pe vegetatie, in pesteri sau in sol. Prefera mai ales padurile mixte sau de foioase umede, din regiunile vestice ale Europei, dar si zonele impadurite montane din Asia Centrala si Caucaz.

Unele specii sunt mici si au un colorit care nu impresioneaza, altele din contra au corpul mai mare si prezinta desene de culoare. De regula lungimea corpului poate fi cuprinsa intre 0,2-2 cm. Interesant este modul lor de a-si strange corpul ca intr-o minge datorita formei placilor dorsale, trunchiul fiind alcatuit din 13 segmente paralele. Exemplarele adulte au 15 perechi de picioare destul de scurte si de lungimi egale.

Miriapode-minge, Glomeris MarginataIn perioada de reproducere femela isi depune ouale in sol, in grupuri bine aranjate in crapaturile solului, dar si in fisurile scoartei copacilor din padurile umede. Dupa o perioada de timp destul de lunga ouale eclozeaza si apar puii de miriapode-minge care au doar 3 perechi de picioare.

In padurile de foioase din Europa, atat in sol cat si in stratul de vegetatie moarta traiesc miriapode-minge cunoscute cu numele de Glomeris Marginata. De asemenea astfel de artropode terestre apar in Asia si Africa de Nord.

Corpul lor este acoperit pe partea superioara de 12 placi, primele doua fiind mai mari decat restul. Lungimea corpului este de 0,7-2 cm si latimea de 0,3-0,8 cm. Coloritul este negru sau maro-inchis (mai rar galben sau rosiatic), iar marginile placilor superioare sunt albe. Masculii au 2 perechi de picioare (inzestrate cu clesti de prindere ce folosesc in timpul imperecherii) si sunt mai mici decat femelele care sunt inzestrate cu un numar de 17 perechi de picioare. Hrana lor consta din resturi de materii vegetale moarte sau aflate in stare de putrefactie, muschi, microorganisme, frunze si lemn.

In perioada de reproducere, dupa imperechere, femela depune 7-80 de oua in grupuri mici in pamant. Dupa eclozarea oualor apar larvele care au o perioada de dezvoltare de 3-4 ani pana in stadiul final de adult. Cand miriapodul adult este complet ghemuit se aseamana cu o minge ,,imperfecta” datorita ultimului segment din spatele capului. Cuticula ce acopera corpul sau este intotdeauna lucioasa si stralucitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.