Situată în partea de sud – est a insulei Porto Rico și la sud – vest de Antigua, insula în formă de pară Montserrat este un teritoriu britanic cu o suprafață de 102 kilometri pătrați și se poate accesa cu elicopterul sau feribotul din Antigua. Cel mai înalt punct este vârful Chances, la 915 metri deasupra nivelului mării. Montserrat are aproximativ 5.000 de locuitori permanenți, majoritatea fiind descendetă din foștii sclavi africani. Montserrat se bucură de o climă tropicală, cu puține variații de temperatură de la sezon la sezon, între 21 și 32 de grade Celsius.

Cristofor Columb este cel care a descoperit această insula și a numit-o inițial Santa Maria de Montserrat, după celebra mănăstire de pe muntele Montserrat din regiunea Catalonia.

panorama Montserrat

Plajele remarcabile de care dispune Montserrat, cu nisipului lor, ca niste mici perle de culoarea gri, sunt locuri care nu pot fi trecute cu vederea. Cei care doresc să se bronzeze la soare sau să se scalde în apele calde ale mării beneficiază de cele mai primitoare și mai relaxante resorturi turistice din Caraibe. Ușor accesibilă și deloc aglomerată, plaja Woodlands este una dintre cele mai populare dintre plajele închise la culoare din Montserrat, o mărturie clară a originii vulcanice a locului. Singura plajă cu nisip alb și fin pe care o puteți găsi aici mărginește superbul golf Rendezvous. Reciful de corali din largul golfului oferă una dintre cele mai bune zone pentru snorkelling de pe insulă.

Woodland beach
plaja Woodland

O atracție considerabilă ce aparține locului este mănăstirea Santa Maria de Montserrat care se află la 50 de kilmetri nord-vest de Barcelona, în munții Montserrat, la altitudinea de 1.241 m. Această mănăstire este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj, alături de Zaragoza și Santiago de Compostela. Mii de pelerini vin aici în fiecare an, pentru a vedea și atinge statuia medievala a Fecioarei „La Moreneta” – Fecioara Neagră – sfântul patron al Cataloniei.

Citește și:  Elvetia : Țări de vizitat
manastirea Santa Maria
manastirea Santa Maria

O altă atracție a mănăstirii este unul dintre cele mai vechi și mai renumite coruri de băieți din Europa, Escolania. Bazilica în care cântă corul este deschisă, în fiecare zi, intre orele 8.00 și 10.30, precum și în intervalul 12.00 – 18.30. Intrarea este liberă. Pentru a vedea Fecioara Neagră, turistul trebuie să acceseze biserica, printr-o ușă laterală.

În trecut, mănăstirea a fost indentificată în mod eronat cu castelul Monsalvat. Potrivit legendei, mănăstirea a fost întemeiată în anul 880 în onoarea Fecioarei făcătoare de minuni. În 976 a fost daruită ordinului Benedictin, iar în anul 1025 a fost ocupată de călugarii din mănăstirile catalane Ripoll și Vich. În 1409, Papa Benedict al XII-lea a ridicat mănăstirea la rang de abație independentă, iar spre sfârșitul secolului, în mănăstire a funcționat o presă de tipar.

Altă atracție turistică notabilă este observarea broaștelor țestoase găsite pe insulă, cu peste 7 specii ale acestor animale exotice. Trei dintre ele, Țestoasa Verde, Țestoasa Hawksbill și Loggerhead, pot fi văzute atunci când își depun oulele pe plajele din Montserrat, între lunile august și septembrie, în fiecare an. Cu siguranță nu doar biologii ar putea fi fascinați de cum se „descurcă” natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.