In mijlocul orasului Hyderabad, din sudul Indiei, se afla un monument formidabil, Charminar, ridicat in anul 1591 la ordinul sahului Muhammad Quli Qutb. La inceput, impresionanta constructie a fost inaltata pentru a marca sfarsitul unei epidemii de ciuma, ca de-a lungul existentei sale, Charminar sa devina un simbol al orasului si, in acelasi timp, unul dintre cele mai importante puncte de interes.

Monumentul Charminar1

In jurul acestui monument a luat fiinta si o legenda, potrivit careia imparatul Quili Qutb ar fi promis sa construiasca structura intr-o rugaciune. Astfel, el a promis ca, daca epidemia de ciuma se va sfarsi, va ridica in acel loc o moschee. In cele din urma, epidemia de ciuma a disparut, iar imparatul si-a indeplinit promisiunea facut catre divinitatea. A botezat frumoasa constructie Charminar, o trimitere directa la cele patru minarete care impresioneaza.

In plus, istoricul Mir Moazzan Husain scria ca cele patru minarete „ar putea simboliza pe primii patru califi ai Islamului”, el precizand totodata ca nu are foarte multe dovezi in acest sens. Daca ar fi sa gasim definitia perfectiunii arhitecturale, atat din punctul de vedere al dispunerii pe o suprafata, cat si in ceea ce priveste inaltimea, cu siguranta i-am dat, pentru inceput, un nume: Charminar. Este, in definitiv, un monument fascinant si uimitor, ce dainuie peste intre orasul Hyderabad.

Monumentul Charminar11

Cu o latime de 20 de metri pe fiecare latura si cu arcade inalte de 20 de metri, Charminar a fost construit din mortar din var si granit, materialele fiind atat de bine finisate, incat totul pare invaluit in dantela. Cele patru minarete din colturile monumentului coplesesc, de fapt, intreaga constructie, fiind fermecator de fumoase. Fiecare minaret are o inaltime de 48 de metri.

Citește și:  Insula Harbour: Obiective turistice Bahamas - Harbour

Atat zona in care Charminar se afla, cat si monumentul propriu-zis sunt foarte cunoscute din mai multe motive. In primul rand, aceasta zona satisface toate nevoile locuitorilor din orasul Hyderabad, aici aflandu-se bazarul Laad, cunoscut pentru „bangles” sau „chudiyaan”, purtate de femeie. Aflam, din brosuri, ca nu exista un loc mai potrivit pentru cumparaturi ca partea de oras in care se afla monumentul Charminar.

Monumentul Charminar111

Mai mult decat atat, de aici nu lipsesc nici magazinele luxoase, cum ar fi Agra Mithai Bhandar sau Laxmi Vishnu Jewellers. In sfarsit, Charminar reprezinta, pentru cunoscatorii de arta, cea mai fina tranzitie de la arhitectura cazia la cea islamica, iar pentru turistii simpli, un monument magnific, demn de zeci de fotografii, mai ales pe timp de noapte, cand orasul incepe sa-si schimbe infatisarea. Forfota luminilor de la orizont si, paradoxal, o liniste stranie cuprind orasul Hyderabad si monumentul Charminar, ce pare mai degraba un strajer de nadejde al intregii asezari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.