Monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru este unul din cele mai impresionante temple incase din orasul Cuzco. Acesta se afla in partea de nord a orasului, la 2 kilometri de centrul orasului. Intregul complex se intinde pe o suprafata de 3039 de hectare. Initial orasul Cuzco fusese construit in asa fel incat sa aiba forma unei pume, iar Templul Sacsayhuaman trebuia sa fie capul acelei pume. Numele acestui templu este compus din doua cuvinte, “sacsay” care inseamna “ a satisface” si “waman” care inseamna “soim”. Astfel monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru inseamna “Soimul satisfacut”. O alta teorie propune insa drept traducere a numelui cuvintele “Soim pestrit”.

Monumentul din piatra Sacsayhuaman1

Ca majoritatea structurilor incase, si monumentul de piatra Sacsayhuaman din Peru a fost construit folosindu-se pietre uriase, care se potrivesc atat de bine una cu alta, incat nici macar o foaie de hartie nu poate trece prin spatiul dintre ele. Aceasta constructie are un design foarte deosebit, cu zidurile in zigzag. Din cauza acestui design asemanator cu al castelelor din Europa, invadatorii spanioli au crezut la inceput ca Sacsayhuaman era o fortareata. Templul Sacsayhuaman a fost dedicat zeului Illapa, care era foarte important pentru ritualurile legate de agricultura, acest zeu fiind motivul pentru care constructia are acest design deosebit in zigzag.

Arheologii cred ca monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru a fost construit in a doua jumatate a secolului al 15-lea, la ordinul Imparatului Pachakuteq, care este considerat cel mai mare conducator al Imperiului Incas. Constructia templului a fost terminata dupa moartea Imparatului Pachakuteq, de catre fiul sau, Tupac Yupanqui, si nepotul sau, Huayna Capac. A fost nevoie de 50 de ani si de 20 000 de muncitori, pentru ca aceasta constructie sa fie realizata. La ridicarea templului au luat parte 4 mari constructori, si anume: Inca Maricanchi, Apu Huallpa Rimachi, Acahauana Inca si Callacunchuy.

Monumentul din piatra Sacsayhuaman11

In timpul invaziei spaniole din 1536, monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru a fost folosit drept fortareata de catre Manco Inca Yupanqui, pentru a lupta impotriva invadatorilor. Insa Manco Inca a pierdut lupta aici, de aceea a mutat capitala Imperiului la Vilcabamba. Dupa ce acesta a fost invins de spanioli, mare parte din complexul Sacsayhuaman a fost distrus, multe din pietrele folosite in constructia sa fiind scoase si refolosite pentru a construi cladiri coloniale. In perioada coloniala, care a durat 300 de ani, templul a fost abandonat. Abia in secolul 20, locuitorii din Cuzco au reevaluat maretia trecutului lor si au decis sa salveze monumentul.

Zona principala a complexului este alcatuita din 3 ziduri in zigzag, construite din pietre uriase care pot ajunge la inaltimea de 8 metri si greutatea de 361 de tone. Majoritatea pietrelor folosite in constructie au fost aduse de la o cariera de piatra, aflata la 35 de kilometri distanta de templu. Cele 3 ziduri reprezinta ideea despre cosmos a incasilor, in care existau 3 universuri, si anume: Hanaq Pacha (universul in care locuiesc zeii), Kay Pacha (universul in care traiesc oamenii) si Uhu Pacha (lumea de dincolo).

Citește și:  Orașul Cardiff: Obiective turistice Tara Galilor - Cardiff

Monumentul din piatra Sacsayhuaman111

Zidurile se intind pe aproximativ 400 de metri, iar in fata lor se afla o piata verde, care era folosita pentru ceremonii. In aceasta piata se afla un tron magnific, cioplit dintr-un singur bloc de granit, in care statea Imparatul in timpul ceremoniilor religioase. In complex se mai gaseste si un sistem de pasaje subterane, cunoscut sub numele de “Chincanas”. Se crede ca aceste pasaje subterane legau Templul Sacsayhuaman de alte temple si palate din Cuzco, ca de exemplu Templul Soarelui, Catedrala, Manastirea Sfanta Catalina etc.

Aceasta teorie este sustinuta de imagini obtinute prin satelit. Initial, in complex existau si 3 turnulete numite: Muyucmarca, Paucarmarca si Sallacmarca. Muyurmarca, cel mai faimos dintre ele avea diametrul de 22 de metri si avea 4 nivele. Din nefericire, acest turnulet a fost distrus, iar astazi se mai pot vedea doar ramasitele bazei sale. Monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru este inconjurat de un numar mare de temple incase magnifice, ca: Puca Pucara, Q’enko si altele.

Monumentul din piatra Sacsayhuaman1111

Astazi Sacsayhuaman este una din locatiile arheologice cele mai importante din Cuzco si din America de Sud. De asemenea, templul este folosit in fiecare an pentru a sarbatori Festivalul Soarelui, ce are loc pe 24 iunie. Acest festival este cea mai importanta sarbatoare din Cuzco, si una din sarbatorile principale din Peru. Actorii localnici recreeaza venerarea Zeului Soare, la fel ca pe vremea stramosilor lor, folosind dansuri si costume traditionale.

In ultimii ani, arheologii au facut numeroase descoperiri in complexul Sacsayhuaman. In martie 2008, un grup de oameni de stiinta de la Institutul National de Cultura din Peru au gasit ramasitele unui templu nou in zona Sacsayhuaman, de asemenea au gasit o retea hidraulica complexa. Acestia au mai gasit ramasite ale unor ceremonii funerare si obiecte din ceramica si metal, care apartinusera civilizatiei incase.

Monumentul din piatra Sacsayhuaman11111

Aceste descoperiri ii ajuta pe arheologi sa descopere importanta rolului jucat de monumentul din piatra Sacsayhuaman din Peru in civilizatia Incasa. Astazi, datorita atmosferei pasnice si mistice a zonei, numerosi straini si localnici merg la Sacsayhuaman pentru a practica tai chi, yoga si pentru a medita. Sacsayhuaman este unul din cele mai frumoase si mai incarcate de istorie locuri din Peru si America de Sud si merita vizitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.