Unul dintre cele mai reprezentative obiective din municipiu este „Monumentul Ostașului Român” aflat în parcul „Câmpul Tineretului” din Baia Mare. Curând, statuia ostașului de lângă stadion va împlini o jumătate de secol.

Monumentul Ostașului Român a fost ridicat la inițiativa Comitetului de cultură și artă al regiunii Maramureș și a fost dezvelit în preajma zilei de 23 august 1959, iar în anul următor a primit forma actuală. Acesta este executat de sculptorul Andrei Ostap, în colaborare cu arhitectul A. Dâmboianu și montat de un colectiv de artiști de la Fondul Plastic București. Este construit din piatră și ciment, având în partea cea mai înaltă 890 de centimetri. Scenele de luptă și reconstrucție sunt realizate în tehnica meplat.

În cinstea eroilor căzuți la datorie în aceste lupte crâncene din al Doilea Război Mondial, în jurul acestui obiectiv s-au amenajat cruci memorative cu numele celor care și-au dat viața pentru integritatea și libertatea statului român.

În fiecare an, în municipiul Baia Mare se desfășoară un ceremonialul militar şi religios dedicat aniversării Zilei Independenţei de Stat, Victoriei Coaliţiei şi Zilei Europei. Manifestarea este programată să aibă loc la Monumentul Ostaşului Român şi Cimitirul Comemorativ de la intrarea în Parcul Municipal.

După oficierea serviciului religios în memoria militarilor căzuţi în al Doilea Război Mondial şi sfinţirea coroanelor de flori, sunt rostite alocuţiuni despre semnificaţia celor trei zile de prefectul Sandu Pocol, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man şi primarul interimar Istvan Ludescher. Autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale depun o coroană de flori la obeliscul Cimitirului Comemorativ. La Monumentul Ostaşului Român sunt depuse, în conformitate cu regulamentul militar, coroane de flori. Manifestarea se încheie cu defilarea gărzii de onoare şi a fanfarei militare.

La ceremonialul militar şi religios participă angajaţi ai administraţiei publice locale, veterani de război; cadre militare în rezervă şi retragere, reprezentanţi din Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Direcţiei Judeţene de Informaţii Maramureş; Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale justiţie; parlamentari; partide politice; servicii publice deconcentrate; sindicate; reprezentanţi din învăţământul preuniversitar şi universitar şi ai societăţii civile.

drumul-spre-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
imagine-de-ansamblu-cu-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
statuie-a-monumentului-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
soldatul-de-la-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures-privire-din-lateral.jpg
imagine-cu-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg
basorelief-de-pe-drumul-spre-tunelul-em-herja-hubert-dintre-chiuzbaia-si-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ