Acum mai bine de un secol, mai precis in anul 1906, John D. Rockefeller jr. a angajat un arhitect, William Welles Bosworth, pentru a amenaja gradinile de pe mosia Kykuit, aflata in Sleepy Hollow, New York. Nu mai putin de patru generatii ale acestei familii au locuit aici, bucurandu-se din plin de intimitatea si eleganta mosiei Kykuit. Rockefeller jr. a stiut de ce il alege pe Bosworth, arhitectul facandu-si studiile la Paris. De altfel, el a a fost unuld intre cei care au supervizat lucrarile de restaurare de la Versailles si Fontainebleau.

Mosia Kykuit din New York1

La Kykuit, influentele clasice sunt foarte puternice, gradina contrastand chiar si locuinta familiei Rockefeller. Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca Bosworth a integrat casa in peisajul tridimensional al gradinii. De pilda, de pe terasa vestica, privelistea asupra raului Hudson a fost pastrata, o astfel de idee venind pe filiera italiana. Gradina Kykuit este impartita in mai multe zone reprezentative, de vreme ce, in apropierea casei, se afla zonele geometrice. Aici, Bosworth a dorit sa imite acel aspect de tara (countryside) si a adus mai multe pietre, asezandu-le haotic in aparenta.

Citește și:  Burj Al Arab: Obiective turistice Emiratele Arabe Unite - Dubai

Mosia Kykuit din New York11

Odata ce ne indepartam de aceasta zona centrala, in care se afla casa familiei, ajungem treptat in gradinile care aduc mai degraba cu niste parcuri, aceste zone fiind amenajate in stil englezesc. Tocmai de aceea Bosworth a tinut cu tot dinadinsul ca zonele periferice ale mosiei Kykuit sa se amestece cu peisajele din imprejurimi.

Mosia Kykuit din New York111

Iar acest domeniu este cu atat mai important din punct de vedere istoric si cultural cu cat, in anii 1960, Nelson Rockefeller a inceput sa expuna o parte din obiectele de arta din colectia moderna de sculpturi. Cu toate ca a donat majoritatea pieselor muzeelor de arta, o parte importanta se afla inca aici. In prezent, Kykuit, ce se intinde o o suprafata totala de 35,2 hectare, respectiv 87 de acri, se afla in proprietatea National Trust for Historic Preservation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.