Muntele Rushmore se afla langa Keystone, in Dakota de Sud din Statele Unite ale Americii. Acesta poarta numele lui Charles E. Rushmore, care era avocat si prospector, ce cautase minereuri in acei munti in secolul 19. In 1923, istoricul Doane Robinson a avut ideea sa creeze o sculptura imensa in munte pentru a promova turismul in Dakota de Sud. In octombrie 1927, sculptorul principal, Gutzon Borglum, alaturi de cei 400 de muncitori au inceput munca la uriasa sculptura. S-a decis ca in Muntele Rushmore vor fi sculptati patru presedinti ai Statelor Unite ale Americii care jucasera un rol important in istoria sa. Primul presedinte sculptat a fost George Washington, acesta fiind primul din stanga, in cadrul sculpturilor. George Washington a fost primul presedinte al Statelor Unite ale Americii, si a fost ales unanim in 1789. Sculptura sa din Muntele Rushmore a fost dedicata publicului in 1934, de Ziua Independentei.

Muntele Rushmore1

Urmatorul presedinte sculptat a fost Thomas Jefferson, care se afla in dreapta lui George Washington. Acesta a fost cel care a creat Declaratia de Independenta. Initial, Thomas Jefferson fusese sculptat in partea din stanga lui George Washington, insa pe cand ajunsesera la jumatatea sculpturii, Gutzon Borglum a descoperit ca, cu cat inaintau, calitatea stancii era tot mai proasta. Astfel acestia au distrus sculptura din stanga si au luat-o de la capat in dreapta sculpturii lui Washington.

Astazi, in stanga lui Washington, vizitatorii pot vedea gaura uriasa provocata de explozibilii care au distrus prima sculptura a lui Jefferson. Thomas Jefferson este considerat unul dintre cei mai inteligenti si intelectuali presedinti ai Americii, acesta fiind de-a lungul vietii avocat, proprietar de pamant, om politic, filosof, architect, om de stiinta, colectionar de carti, muzician, diplomat, horticultor, inventator etc. Sculptura lui Thomas Jefferson a fost dedicata publicului in 1936.

Muntele Rushmore11

Al treilea presedinte sculptat in Muntele Rushmore a fost Abraham Lincoln. Sculptura sa se poate vedea in partea dreapta, in capat. Acesta a fost ales presedinte in anul 1860, iar anul urmator a izbucnit razboiul civil dintre Nord si Sud. Abraham Lincoln este cunoscut in special pentru emiterea Proclamatiei de Emancipare si pentru contributia sa la cel de-al 13-lea Amendament, care a abolit definitiv sclavia in Statele Unite ale Americii. La scurt timp dupa incheierea razboiului, Lincoln a fost asasinat. Asasinarea sa l-a transformat intr-un martir, iar astazi este cel mai faimos si mai stimat presedinte american din toate timpurile. Sculptura lui Abraham Lincoln a fost dedicata publicului in 1937.

Ultima sculptura din Muntele Rushmore il infatiseaza pe presedintele Theodore Roosevelt, acesta aflandu-se intre Washington si Lincoln. Presedintele Roosevelt este cunoscut pentru terminarea constructiei Canalului Panama si pentru negocierea sfarsitului razboiului dintre rusi si japonezi, pentru care a obtinut Premiul Nobel pentru Pace. In timp ce sculptau chipul lui Roosevelt, Gutzon Borglum si muncitorul care il asista au fost nevoiti sa sape tot mai adanc in munte, intrucat nu gaseau roca potrivita. Din fericire nu au fost nevoiti sa sape prea mult pana sa gaseasca roca potrivita pentru sculptura. Acesta este motivul pentru care chipul lui Theodore Roosevelt se afla mai in spate fata de celelalte sculpturi. Sculptura sa a fost dedicata publicului in 1939.

Citește și:  Inchisoarea Chateau d’If: Obiective turistice Franta - Golful Marsilia

Muntele Rushmore111

Aproximativ 90 % din piatra a fost scoasa din munte cu ajutorul explozibililor. Borglum a folosit o tehnica inovativa prin care, cu ajutorul dinamitei, acesta a scos bucati mari de piatra, intr-un mod usor si ieftin. Munca la detalii a fost facuta cu ajutorul burghiurilor, al daltilor si al ciocanelor, iar finisarea lucrarilor a fost realizata cu un burghiu pneumatic special care le-a dat aspectul neted. Cei care au lucrat la sculpturi erau alpinisti experimentati, multi dintre ei fiind fosti mineri. Probabil acesta este motivul pentru care niciun muncitor nu a murit in timpul lucrarilor. Dupa incheierea lucrarilor, Muntele Rushmore nu s-a schimbat mai deloc pana in ziua de azi.

Planul original al lui Borglum includea si alte detalii, nu doar sculpturile presedintilor. Acesta vroia sa sculpteze si un panou urias langa chipurile presedintilor, panou care trebuia sa aiba forma Achizitionarii statului Louisiana, care era un act de cumparare al unor teritorii din zona centrala a Americii, de la francezi. Pe panou vroia sa inscriptioneze Declaratia de Independenta cu litere aurite si alte achizitii ale unor teritorii. De asemenea in planul initial, sculpturile trebuiau sa fie de la bust in sus, nu doar cu chipurile presedintilor. Acesta a mai vrut sa construiasca si o Biblioteca, in care sa fie stranse informatii istorice despre cei patru presedinti. Constructia acestei biblioteci a fost inceputa, insa nu a fost terminata deoarece Borglum a murit in 1941 din cauza unui embolism. Fiul sau a incercat sa-i duca munca pana la capat, insa nu a fost posibil datorita lipsei fondurilor.

Muntele Rushmore1111

Desi monumentul este urias, s-a acordat multa atentie detaliilor. Ochii presedintilor arata foarte realist datorita unei tehnici folosite de Borglum, in care a sculptat irisul ochilor ca gauri cu un cub de granit inauntru. Muntele Rushmore este una din cele mai mari sculpturi in aer liber. Milioane de vizitatori ajung aici anual, pentru a admira maretia monumentului, devenit acum un simbol al Statelor Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.