Jderul cu gat galben (Martes flavigula) este o specie arboricola, care face parte din ordinul Carnivora si familia Mustelidae. Este raspandit in sudul, sud-estul si estul Asiei, inclusiv in Rusia, Indochina, Java, Borneo, Sumatra.
Are blana lunga, deasa si coada stufoasa. Culoarea blanii este neagra si maro inchisa pe partea inferioara a spatelui, pe coada si picioare, alb-galbuie pe barbie si gat si galbena pal sau maronie pe restul corpului.
Are urechile mici, botul scurt, cate cinci degete la fiecare picior. Forma corpului este subtire, coloana vertebrala este flexibila, se deplaseaza rapid si in salturi, cu miscari iuti si foarte indemanatice.
Un exemplar adult poate ajunge la lungimea de 48-70 cm, lungimea cozii de 35-45 cm si greutatea de 1-5 kg.
Aceste specii de jderi se hranesc cu insecte, rozatoare mici, pasari, reptile, soparle, serpi, oua si fructe, pe care le vaneaza mai ales dimineata. Cand vaneaza in grup, jderii cu gat galben reusesc sa prinda chiar si pui de caprioara. Fiind buni cataratori, urmaresc veveritele pana in varful copacilor.
Cand sunt in numar de trei sau patru indivizi, sunt capabili sa atace si un om neinarmat, aceste specii mananca si cadavre umane. Au mirosul excelent pentru comunicarea intre ei si pentru a detecta prada.
Dupa ninsoarea din luna martie, masculii isi delimiteaza teritoriul prin fecale si se lupta cu alti masculi pentru femele. Perioada de gestatie la femela este de una sau doua luni, dupa care ea face doi sau trei pui, iar in cazuri mai rare patru.
Acestia se nasc orbi, sunt aparati de ambii parinti, femela ii alapteaza o perioada lunga de timp. Puii pot fi domesticiti usor si tinuti in captivitate.
Jderul cu gat galben este o specie protejata prin lege, fiind pe cale de disparitie.
Video – Jderul cu gat galben (Martes flavigula):