Cirencester, oraş situat în estul ţinutului Gloucestershire, cel mai mare din comitatul Cotswold, aşezat pe malul râului Churn, afluent al Tamisei este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Anglia, cu urme ale trecutului reflectat în patrimoniul său istoric de piatră, relicve care sunt conservate mai ales în Muzeul Corinium şi la Amfiteatrul Roman.

Corinium1

Situat la 1 oră şi 45 minute cu maşina de Londra sau 2 ore şi 25 minute cu autobuzul, adică la 150 km de capitală, oraşul a fost a doua mare aşezare cu caracteristici de oraş în perioada romana după Londra, iar acum are doar 17 000 locuitori, fiind numită în epoca romana Corinium Dobunnorum, de unde şi denumirea muzeului local-Corinium. Numele Dobunnorum derivă de la numele tribului autohton de britanici Dobunni care au fost locuitorii străvechi ai locului înaintea romanilor.

Dovada trecutului istoric glorios al oraşului este oglindită în arhitectura locului care este o imbinare de mai multe stiluri, clădirile sunt construite din piatra de Cirencester, care este prezentă în toate construcțiile, romane, medievale şi anglo-sazone, cât şi la cele contemporane. Ca obiective de vizitat pentru cei interesaţi de istoria locurilor, pe lângă muzeu, ar putea fi şi amfiteatrul, biserica, fortul cu zona de apărare a oraşului şi urmele forumului roman, locul unde era administraţia oraşului.

Muzeul este situat pe strada Parcului, în apropiere de biserica Paris şi este deschis permanent între orele 10 şi 17, duminica făcând excepţie , fiind deschis doar de la ora 14 la ora 17.

Intrarea este taxată selectiv, asa cum este peste tot în Anglia, astfel adulții vor plati 4,95 pound, pensionarii 4.10 pound, studenții 3,30 pound, copiii 2,45 , iar familiile formate din maximum 2 adulți cu 5 copii au o reducere de 10% din costul total ( site-ul oficial al muzeului).

Corinium11

Ca mijloace de transport nu trebuie să vă faceți griji, britanicii se gândesc mereu la confortul turiștilor, asa că în afara de trenurile binecunoscute care deservesc întreaga Anglie, cea mai apropiată stație este la aproximativ 4,8 km, de unde autobuze şi taxiuri vă duc oriunde în zona, stația pentru muzeu fiind Paris Church , în piaţă. Pentru cei ce sosesc cu maşina proprie este posibilă parcarea acesteia la 2 minute de mers pe jos, lângă muzeu.

Muzeul datează din 1856 cand Earl Bathust a început construcţia uneia dintre cele 2 clădiri din zonă care aveau ca scop protejarea mozaicului numit cele 4 anotimpuri şi câinii de vânătoare, mai apoi s-a extins construcţia prin contribuția lui Wilfred and Helena Cripps . Aici în muzeu sunt adăpostite dovezile arheologice ale orasului roman Corinium Dobunnorum a carui centru era amplasat în actuala piaţă a oraşului numita Cotswald . Se expun aici rămăşiţele oraşului pre-roman, roman, medieval şi anglo-saxon care astfel au fost protejate şi conservate. Vizitatorii au ocazia să afle despre istoria locului daca vor face un tur muzeal , un tur de oraş sau vor vizita centrul de studii.

Turul muzeal prezintă informaţii despre ocuparea timpurie a oraşului Corinium de către romani, cum s-a dezvoltat apoi şi cum a intrat în declin. Obiectele găsite în timpul excavaţiilor şi expuse reflectă viaţa locuitorilor din acele timpuri, istoria oraşului Cirencester începe la scurt timp după invazia imparatului Claudius în anii 43 e.n. Aici s-a construit un oraș-fort pentru cavaleria romana care se crede că era formată din 800 de militari, conceptul de oraş nu era cunoscut în Anglia înainte de invazia romana.

Corinium111

Muzeul are reconstruite printre altele o fortificație romana, o baracă de pază pentru soldaţii romani, o bucătărie şi o sală de mese, un mormânt anglo-saxon, câteva elemente de arhitectura medievală. Datorită dovezilor expuse în muzeu oraşul roman trebuie să fi fost o așezare spendidă pentru că la excavaţii s-au descoperit coloane înalte, urme ale unor clădiri publice decorate cu mozaicuri fine ( mai mult de 80 de trotuare placate cu mozaic) şi fresce de ipsos pictat, Britania în acea perioadă era impărţită în patru provincii, Corinium fiind capitala provinciei Britannia Prima în secolul al 4 e.n.

Citește și:  Situl arheologic Akrotiri: Obiective turistice Grecia - Thera

Muzeul ofera vizitatorilor 10 comori pentru cei pasionaţi. Voi incepe cronologic cu prima, numită şi

1. Mormântul neolitic Movila Lungă Hazelton, dupa numele celui care l-a descoperit, are o lungime de 50 m, este acoperit, construit din piatră acum 4500 de ani şi utilizat de multe generaţii ca loc de mormânt. Arheologul care l-a descoperit în 1981 a găsit oasele a 39 de persoane.

2. Tezaurul de aur şi unelte de la Poulton care datează din 1300 î.e.n , adică din epoca bronzului, este un tezaur găsit în zona Poulton şi care conţine piese de aur şi bronz de o valoare inestimabilă istorică pentru Anglia..

Corinium1111

3. Piatra de mormânt a lui Genialis( un personaj roman) datează din perioada timpurie romana şi demonstrează din nou ca acest oraş roman numit în vechime Corinium a fost un fort pentru cavaleria romană dislocată aici.

4. Colecția de mozaicuri este bineînţeles piesa de rezistenţă a muzeului care a stat la baza construirii acestuia. Cele mai frumoase mozaicuri erau pardoseli, unele parţial deteriorate, fiecare cu un uimitor panou pictat, încadrate de un chenar cu model. Modelele reprezentate în mozaic sunt cele pe care romanii le preferau adesea, animale exotice luptându-se, confirmând încă odată dragostea lor pentru luptele brutale.

5. Coloana lui Jupiter datează din perioada timpurie romană, poate fi privită din galeria de la etaj, reprezintă o zeitate greacă Bachus şi companionii săi beţi, atât cât s-a mai păstrat din originalul piesei, restul coloanei fiind reconstruită. Aceasta relicvă a fastului de odinioară oferă vizitatorilor imaginea grandorii clădirilor publice romane construite chiar departe de patria mamă.

6. Mama zeităților reprezintă un obiect de cult folosit pentru a aduce ofrande zeilor, sculpturile au reprezentate fructe şi pâine în mâinile lor. Romanii aduceau ofrande multor zeităţi pentru bunăstare şi viaţă lungă.

Corinium11111

7. Broșa cu capete pătrate datează din perioada anglo-saxonă, a fost descoperită într-un mormânt al unei femei nobile înmormântate cu multe decoraţiuni bogate, broşa fiind din bronz, împodobită cu multe elemente decorative saxone.

8. Îngerul pictat face parte din colecţia bisericii medievale Cirencester şi demonstrează existenţa picturilor pe piatră în trecut în lăcaşurile de cult din zonă.

9.Portetul lui John Coxwell este un portet al unui nobil local, datat din secolul al XVII-lea, care reprezintă portretul unui personaj bogat , negustor de lână, care ține o carte de rugăciuni în mână, negoţul cu lâna fiind una dintre ocupațiile care au adus bunăstare în zona Cotswolds în trecut.

10. Tezaurul din războiul civil, datează din secolul al XVII-lea, conține monede de argint în majoritate şi 2 monede de aur care au fost îngropate probabil şi uitate de proprietar şi care datează din perioada războiului civil. Şi desigur tot aici în muzeu putem gasi documente ale istoriei locale, mai vechi sau mai noi , fotografii, costume şi obiecte de uz casnic vechi.

Corinium111111

Şi cum britanicii sunt un popor care respectă istoria şi vestigiile pe care le au, le popularizează la maximum, muzeul are facilități pentru cei interesați de studiu detaliat, se pot închiria obiecte pentru școli, unele originale, altele copii pentru studiu contra cost, se oferă pentru familii programe atractive şi workshopuri tematice, se organizează programe instructive pentru lucrat mozaic, despre bucătăria romană, despre detectarea metalelor, despre îmbracamintea din trecut şi îndeletnicirile strămoșilor lor, se organizează expoziţii temporare de artă şi multe altele. Există şi o aplicație pentru smartphone-uri pentru muzeu şi site-ul muzeului este actualizat zilnic cu evenimentele în desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.