Situat într-o clădire istorică de secol XVIII, cunoscută sub numele de Casa Martin Melk din Cape Town, muzeul Gold of Africa este primul muzeu din lume dedicat istoriei aurului african. Reprezintă o adevărată comoară, întrucât tot muzeul pare să fie umplut cu aur. Înăuntru, atmosfera este copleşitoare datorită artefactelor de o valoare inestimabilă, expuse privirilor curioase. Se regăsesc aici obiecte de aur din vremea Antichităţii, dar şi bijuterii de aur adunate din Africa de Vest şi Africa de Sud.

Muzeul Gold of Africa din Cape Town se află pe strada Strand, iar la parterul clădirii a fost amenajat un local ce a devenit deja celebru – restaurantul Gold. Clădirea care găzduieşte muzeul, Martin Melk House, a fost construită în anul 1783 şi servea drept casă parohială pentru Biserica Luterană Evanghelică. A fost numită după Martin Melk din Elsenburg, un prosper om de afaceri care s-a dovedit un mare binefăcător al bisericii menţionate.

În 1774, Martin Melk a donat Bisericii Luterane Evanghelice un teren de pe strada Strand. Pe atunci, singura religie permisă era cea reformată, aşa că luteranii se aflau în situaţia de a ţine slujbe şi rugăciuni în secret. Omul de afaceri a intervenit cu o soluţie salvatoare. Le-a construit luteranilor o biserică cu aspectul unui depozit. Prima slujbă publică luterană s-a ţinut aici în anul 1780, deodată cu oficializarea altor religii.

Ulterior, biserica cu aspect de depozit a încăput pe mâinile renumitului sculptor Anton Anreith care i-a dat o înfăţişare încântătoare. Casa parohială Martin Melk a fost construită la un an distanţă de la decesul omului de afaceri şi s-a bucurat şi ea de talentul aceluiaşi sculptor. Anton Anreith a sculptat în mod magnific uşile de lemn ale bisericii în 1792 şi a realizat basoreliefurile faţadei bisericii. Tot el a sculptat şi lebedele de pe frontonul bisericii, ca simbol al credinţei luterane. Casa parohială a devenit parte a complexului bisericii luterane, dar după 1820 a avut mai multe întrebuinţări – casă privată, pensiune cu camere de închiriat, galerie de artă, clădire de birouri, restaurant şi, în prezent, muzeu.

În zilele noastre, această clădire exprimă stilul arhitectural tradiţional al secolului al XVIII-lea din Cape Town, iar particularitatea ei constă în existenţa unei micuţe încăperi la etaj, ce folosea ca punct de observare a vapoarelor ce se apropiau de port.

Muzeul Gold of Africa oferă vizitatorilor expoziţii, tururi complete ale galeriilor şi programe educaţionale, toate menite să reamintească lumii întregi de bogăţia, puterea şi civilizaţia fascinantă a unor regate africane foarte vechi: regatul Akan din Africa de Vest şi regatele Mapungbwe şi Thulamela din Africa de Sud şi Zimbabwe.

Cea mai celebră colecţie de artefacte din aur african este colecţia Barbier Muller, fiind cea mai mare şi frumoasă dintre toate colecţiile instituţiei.
La origine, aceasta a fost cumpărată de o companie de mine aurifere, AngloGold Ashanti, şi adusă în Africa de Sud. Obiectele colecţiei Barbier Mueller au fost adunate vreme de 50 de ani de un elveţian îndrăgostit de artă, Josef Mueller. După moartea lui, fiica şi ginerele său, Jean Paul Barbier, i-au continuat munca, dedicându-şi o mare parte din timp completării colecţiei de aur african. Artefactele atât de preţioase au fost expuse cu mândrie de muzeul Barbier-Mueller din Elveţia până în anul 2001, când au fost repatriate de către compania AngloGold Ashanti.
Fiecare piesă a acestei colecţii este încărcată de simboluri ce amintesc nu numai de bogăţia vechilor regate africane, ci şi de măiestria oamenilor care le-au creat din aur pur.

Legătura dintre regalitatea africană, puterea politică şi aur este sugerată încă de la intrarea în muzeul Gold of Africa, prin picturi murale şi fotografii pline de culoare. Holul muzeului este dominat de figura unei regine africane acoperită toată cu podoabe de aur, inclusiv purtând ca apărătoare de ochi o ţesătură din fire de aur. Această apărătoare pare inspirată după modelul ochelarilor de soare din Vestul Sălbatic. Ea avea rolul de a împiedica pe oamenii de rând să privească în ochii regilor şi reginelor. Se credea despre ei că nu sunt numai regi, ci şi urmaşi ai unor zeităţi, iar cine îndrăznea să se uite în ochii lor risca să orbească.

La etajul muzeului este expusă sublima colecţie Barbier Mueller, într-o galerie întunecoasă, a cărei intrare este flancată de fotografii în mărime naturală a unor zeităţi africane. Acestea au darul de a proteja spiritul artefactelor de aur care, la momentul creării lor, nu erau simple obiecte neînsufleţite, ci simboluri vii ale forţei, curajului şi bogăţiei. Printre cele mai impresionante obiecte antice din aur se numără o podoabă în formă de stea rotundă pe care regii Akan o purtau prinsă la piept, un leu de aur ce servea în acele timpuri ca ornament de sabie, o brăţară regală, un lacăt de pe vremea regilor Akan, un crocodil pe post de ornament de armă, o coroană regală, numeroase figurine africane, cercei de mărimea scoicilor, inele, medalioane, accesorii vestimentare cusute cu aur, un furnicar turnat tot în aur şi o pasăre Sankofa, simbolul cel mai reprezentativ al civilizaţiei Akan – pasărea este înfăţişată zburând, dar privind în spate, ceea ce evocă un proverb tradiţional superb conform căruia pentru a merge înainte ai nevoie să priveşti mereu înapoi. „Viitorul nu poate fi creat fără trecut”.
Pereţii holului de la etaj sunt marcaţi de o colecţie de diapozitive aranjate cronologic şi care expun povestea comerţului cu aur african din cele mai vechi timpuri până în secolul al XX-lea.

A fost realizată şi o replică a celebrei mine de aur descoperite într-o stâncă din Zimbabwe, mină din care s-au extras în jur de 25 milioane de uncii de aur.
Nu numai colecţiile de aur ale Africii sunt expuse, ci şi colecţii din nenumărate alte ţări, precum Brazilia, Mali, India şi Egipt. Acestea sunt însă colecţii temporare, singura permanentă fiind cea denumită Barbier Mueller.
Muzeul Gold of Africa trebuie vizitat în compania unui ghid turistic. Cei care nu doresc să plătească acest serviciu pot beneficia de materiale audio care oferă foarte multe informaţii despre istoria aurului african.

Muzeul Gold of Africa îşi răsfaţă vizitatorii în chip neaşteptat. Există un salon de lucru în aur unde turiştii pot vedea cu ochii lor cum artiştii bijutieri crează bijuterii minunate inspirându-se din colecţia africană Akan. Din când în când, se organizează chiar şi cursuri în acest salon de lucru. Grupele sunt de câte două persoane, iar artiştii bijutieri împărtăşesc regulile de aur ale meseriei lor.

O parte dintre bijuteriile realizate chiar în sala de lucru sunt ulterior vândute în magazinul amenajat la ieşirea din muzeul Gold of Africa. Se vând podoabe din aur de 18 până la 22 de carate, toate reprezentând replici fidele ale artefactelor expuse din perioada regilor Akan.

Contra unei taxe ceva mai mari, se organizează şi tururi de vizitare pe timp de noapte. Partea cea mai interesantă este că acestea sunt gândite în aşa fel încât să dea turiştilor senzaţia că se află ei înşişi în căutarea unor comori de aur. Pe parcursul acestui gen de tur, turiştii sunt serviţi cu vin din cramele muzeului şi snack-uri savuroase.

Muzeul Gold of Africa este dotat şi cu o curte interioară, amenajată în stil romantic, unde turiştii pot comanda vinuri din crama proprie a muzeului sau cafea şi gustări uşoare.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 9.30 şi 17.00 şi, evident, se percepe taxă de intrare. Dar preţul unui bilet nu reprezintă mai nimic în comparaţie cu lumea de vis pe care muzeul Gold of Africa o aduce în faţa ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.