Nictibilul comun este o specie de pasare care face parte din grupul caprimulgilor si se aseamana cu randunelele de noapte, dar este mai mare decat acestea. Este frecvent intalnita in regiunile cu mangrove, paduri de ses tropicale, vai cu arbusti si margini de padure, sau in zonele montane impadurite la altitudini de pana la 1200 m, din sudul Americii Centrale si America de Sud, din sudul Mexicului si pana in Argentina, dar si Paraguay, Trinidad si Antile.Nictibilul comun (Nyctibius griseus)

Nictibilul comun are un aspect foarte interesant, cand sta in pozitie verticala cocotat pe un ciot de copac si se potriveste atat de bine acolo, ca fiind o creanga rupta ce a apartinut acestuia. Poate fi localizat mai ales nopatea dupa sunetele stridente pe care le scoate, sau dupa reflexia luminii din ochii sai stralucitori. Are lungimea corpului de 33-38 cm, anvergura aripilor de 85 cm si greutatea de 150-200 g. Penajul este predominant in nuante de gri-cenusiu cu numeroase pete negre si dungi luminoase. Capul este mare si rotund, ciocul scurt, de culoare inchisa si cu deschiderea foarte larga. Picioarele sunt mici dar puternice, se termina fiecare cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare galbena, acuitatea vizuala este foarte buna.Nictibilul comun - Nyctibius griseus

Aceste pasari cuibaresc in perioade de timp diferite in functie de arealul in care traiesc. Cele din Trinidad clocesc in iulie, cele din Brazilia in noiembrie si decembrie, iar cele din Surinam in aprilie. In general sunt solitare, ziua stau in copaci si se odihnesc, isi tin ochii inchisi pentru a nu fi detectate de pradatori si vegheaza imprejurimile prin pliurile pleoapelor usor intredeschise. In timpul noptii devin active, zboara din cuibul sau adapostul lor si vaneaza insectele din aer sau micile nevertebrate de pe scoarta copacilor. In perioada de reproducere formeaza perechi, iar dupa imperechere femela depune un singur ou albicios in cuib sau intr-o adancitura pe o craca. Acesta este incubat de femela, este acoperit cu penele sale din partea posterioara si ventrala a corpului pana in momentul eclozarii.

Nictibilul comun are denumirea stiintifica de Nyctibius griseus, face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Nyctibiidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Nictibilul comun (Nyctibius griseus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here