Obeliscul din Buenos Aires, construit destul de repede, mai cu seama in doar patru saptamani, este un monument care evoca trecutul istoric bogat al orasului, fiind ridicat pentru a marca cea de a patru suta aniversare a orasului, in anul 1936. Impresionantul monument poate fi vizitat in centrul capitalei Argentinei, Buenos Aires, mai cu seama in Plaza de la Republica. Obeliscul are o inaltime de 67 de metri si, la baza, masoara 49 mp. A fost realizat din piatra alba, adusa tocmai din provincia Cordoba. Cel care a fost desemnat pentru acest proiect este arhitectul modernist argentinian Alberto Perbisch, care a tinut sa-si aduca o mare contributie la acest monument.
De curand, si anume in anul 2005, Obeliscul din Buenos Aires a fost renovat si acoperit cu vopsea acrilica, de culoarea „pietre de Paris”, pentru a-l infrumusetea si, desigur, pentru a-l proteja de conditiile meteorologice vitrege si imprevizibile. Insa acest monument nu reprezinta, doar prin ridicarea sa, bogata istorie a orasului, ci s-a cautat, prin ilustrarea mai multor fatete, evocarea evenimentelor istorice ale orasului, cum ar fi prima intemeiere in anul 1536 sau fondarea, din anul 1580.
Pe langa acestea, pe fatetele obeliscului se mai afla infatisate si alte evenimente importante, precum momentul cand a fost arborat in oras, pentru prima data, drapelil argentinian, in anul 1812, la biserica San Nicholas, unde, de altminteri, se si afla monumentul, dar si inaugurarea drept capitala a Argentinei, in anul 1880. Turistii care se afla in Buenos Aires trebuie sa stie ca pot vizita obeliscul, intrand chiar si in aceasta impresionanta constructie.
Se permite urcarea celor 206 trepte pana in varf, de unde, prin cele patru ferestre panoramice, turistii vor putea admira privelistea splendida asupra orasului. In afara de faptul ca Obeliscul din Buenos Aires este un monument dedicat trecutului istoric bogat al orasului, aceasta constructie este si un simbol al orasului, cu atat mai mult cu cat, aici, se intalnesc localnicii pentru a sarbatorii victorii sportive si nu numai — prin urmare, este si un loc de adunare.
In plus, aici s-au strans si oamenii care au vrut sa protesteze impotriva unor masuri politice sau sociale, in jurul obeliscului adunandu-se si localnicii care au vrut sa transmita un mesaj autoritatilor. Tocmai de aceea, obeliscul este mereu vopsit cu graffiti. De pilda, atunci cand in fruntea tarii se afla nepopularul guvern peronist, din perioada 1974-1976, pe monument statea scris: „El silencio es salud”, adica „Tacerea este sanatoasa”. Inevitabil, aceasta lozinca ne duce cu gandul la cu totul alte lucruri, terifiante de altfel, specifice unui stat totalitar, chiar daca, la prima vedere, aceste cuvinte trebuiau sa-i determine pe soferi sa nu claxoneze.
In schimb, au existat voci care au afirmat ca lozinca exprima un indemn catre oameni de a nu protesta impotriva guvernului, poate intr-una dintre cele mai negre perioade din istoria Argentinei. Mai mult decat atat, in aceasta perioada represiva din trecutul istoric al Argentinei, mai multi antiperonisti au disparut in mod bizar, iar in tara oamenii se simteau din ce in ce mai amenintati de govern si de masurile sale, sa nu mai mentionam de nivelul de trai tot mai scazut, cauzat de inflatia ridicata. In sfarsit, se pare ca Obeliscul din Buenos Aires reprezinta atat perioade frumoase, cat unele mai negre, dar de care natiunea trebuie sa-si aminteasca, altminteri, s-ar face aceleasi greseli din trecut.