Trebuie să te îndepărtezi ca să poți vedea limpede, se spune. Și cred că e valabil. Cred că întotdeauna, indiferent de situație, e bine să avem imagini de ansamblu, să privim din unghiuri diferite… de la distanță, lucrurile mereu se văd altfel, mai așezate, mai calme, mai simple și mai frumoase.

În cazul călătoriilor, e cu atât mai mult valabil. Imaginile panoramice, de ansamblu, reflectă într-un mod aparte frumusețea unui loc, îmbinarea naturii cu ceea ce mâna omului a făurit. Mi-e întotdeauna drag să văd de undeva de sus locurile pe care ajung să le vizitez, să le descopăr. Mă bucur pentru fiecare panoramă a unui oraș, pentru fiecare spectacol de culoare, de lumină și frumusețe pe care îl primesc.

Dorința de-a vedea lucrurile de sus e caracteristică celor mai mulți dintre noi, dovadă fiind toate acele modalități create tocmai în acest scop. Restaurantele de la mare înălțime, diferitele tipuri de roți sau mecanisme care oferă priveliști de la înălțime, construcțiile înalte, zborurile de agrement deasupra anumitor locuri, locurile panoramice amenajate pe muchii de deal sau vârfuri de munte și multe, multe altele. Toate menite a arăta frumuseți ale lumii, a pune în valoare, a impresiona și-a oferi imagini memorabile.

N-am făcut un top al locurilor pe care le-am văzut de undeva de sus, nu le-am așezat într-o ordine a preferințelor, toate îmi sunt dragi, toate au o semnificație aparte pentru mine, unele pentru momente speciale petrecute acolo, altele doar pentru faptul de-a fi rătăcit cândva prin acele locuri.

Londra (2)

Londra (1)

Londra, Anglia

London Eye e modalitatea cea mai la îndemână pentru a vedea Londra de sus. Amplasată în apropierea celebrului Big Ben, pe malul sudic al Tamisei, structura are o înălțime de 135 m și un diametru de 120 metri. Cele 32 de capsule oferă imagini spectaculoase ale capitalei Angliei în timpul celor aproximativ 30 de minute, cât durează un zbor. Într-o capsulă, au loc cam 20 de oameni și deși cozile la urcarea în roată sunt destul de lungi, timpul de așteptare e relativ scurt. E una dintre cele mai cunoscute atracții noi ale Londrei, a fost inaugurată în decembrie 1999, cu ocazia celebrării trecerii într-un nou mileniu și a fost, la acea vreme, cea mai înaltă construcție de acest tip din lume. Prețul unui zbor este de aproximativ 30 lire pentru un adult.

Amsterdam (2)

Amsterdam (1)

Amsterdam, Olanda

Capitala Olandei nu se poate lăuda cu dealuri sau alte forme de relief care să ofere panorame asupra orașului renumit pentru variatele lui atracții. Biciclete, străduțe înguste, case de turtă dulce, poduri și canale, toleranța privind consumurile de anumite substanțe, felinarele roșii, tot ansamblul care face din Amsterdam un oraș extrem de viu, de căutat de turiști. Turnul bisericii Westerkerk – Biserica de Vest – este una dintre variantele prin care Amsterdamul poate fi admirat de sus. Turnul, de 85 de metri înălțime, este cel mai înalt din Amsterdam și oferă panorame frumoase asupra canalelor olandeze, prețul de urcare în turn este de aproximativ 7 euro, iar duminica este închis. Pentru mine, în luna mai a acestui an, modalitatea de-a vedea Amsterdam de sus a fost o roată amplasată în perimetrul unui parc de distracții ambulant în Piața Dam din centrul orașului.

Baia Mare (1)

Baia Mare (3)

Baia Mare, România

Baia Mare e un oraș privilegiat din acest punct de vedere. Sunt mai multe locuri ușor accesibile, care oferă imagini frumoase, de ansamblu, asupra orașului din nordul țării. Dezvoltat într-o depresiune, flancat de dealuri și culmi înalte, Baia Mare are multe trasee marcate către locuri de unde orașul e îmbrățișat cu totul dintr-o privire. O altă variantă de-a vedea orașul de sus este Turnul Ștefan, construcție emblematică a orașului, amplasat în apropierea Centrului Vechi a Băii Mari. La foișorul din turn se poate ajunge urcând, până la primul nivel, treptele din piatră în spirală, apoi pe scări de lemn până sus. Turnul Ștefan are o înălțime de aproximativ 50 metri și oferă o panoramă superbă a orașului Baia Mare.

Citește și:  Bermuda (Insulele Bermude) : Țări de vizitat

Monaco (1)

Monaco (2)

Monte Carlo, Monaco

Monte Carlo e impresionant cam din orice punct ar fi privit, însă de sus, de pe șoselele croite în versantul muntos abrupt, priveliștile sunt chiar de vis. Întâlnirea muntelui cu marea, opulența, aerul luxuriant, clădirile, ambarcațiunile din port, toate sunt impresionante și la ele acasă acolo. Micul principat Monaco e o expresie a luxului, a jocurilor de noroc și a vacanțelor scumpe, dar e și o destinație romantică și un loc cu peisaje absolut fabuloase, care-ți taie respirația și de care ți-e greu să te rupi pentru a merge mai departe.

Praga (2)

Praga (1)

Praga, Cehia

Praga e unul dintre cele mai cuceritoare și fermecătoare orașe ale Europei, un oraș care a reușit să păstreze o mare parte din aerul tradițional, din imaginea de demult a locului. De sus, de la Hrad, castelul Pragăi și de pe dealul Petrin, partea veche a orașului Praga se înfățișează înaintea ochilor ca o imagine de poveste. Casele cu acoperișuri cărămizii peste care lumina se așază frumos, întregind un spectacol grandios, Vltava tulburată, străduțele înguste, Hrad-ul și dealul Petrin care străjuiesc orașul, podul Carol, Stare Mesto – Orașul Vechi cu orologiul Primăriei, toate mi-au oferit mie panorame absolut superbe atunci când am avut ocazia, într-o seară de iunie, să admir orașul de sus, dintr-un balon cu heliu captiv, o experiență extrem de frumoasă, unică și de neuitat.

Roma (2)

Roma (1)

Roma, Italia

Roma e unul dintre orașele care mi-au mers la suflet într-un mod special și m-am bucurat să pot vedea orașul celor șapte coline de undeva de sus, de pe terasele Castelului Sant Angelo care oferă panorame frumoase înspre Vatican. Roma, orașul modern și cosmopolit, dar în esență vechi și cu o istorie fabuloasă, e orașul care mi-a oferit o senzație de preaplin, un amestec controversat de istorie, civilizație, cultură, decadență, zgomot, spiritualitate. Am iubit fiecare zi petrecută acolo. Partea turistică a Romei se poate vizita la pas și are mai multe locuri care oferă panorame spectaculoase a orașului. Basilica San Pedro din Vatican, Colina Aventin, Piața Garibaldi din vârful Colinei Gianicolo sau turnul Monumentului Vittorio Emanuele.

Skiathos (2)

Skiathos (1)

Skiathos, Grecia

Insula Skiathos, din Grecia, este una dintre cele mai renumite insule ale țării, cu mai mult de 60 de plaje atrăgătoare, cosmopolite sau liniștite care răspund cu succes așteptărilor diverse ale turiștilor. În orașul Skiathos, de sus, de la biserica Agios Nikolas, priveliștea îți taie respirația. Marea de-o culoare ireală, casele albe pictate cu albastru senin, străduțele în pantă, vegetația mediteraneană, Portul Nou și Portul Vechi, avionele care aterizează pe pista din apropierea mării, toate formează un tablou spectaculos, perfect.

Pentru mine, panoramele sunt deliciul drumurilor mele prin lume. Urmează în curând și partea a doua a acestui articol, cu alte locuri din Europa, cu alte imagini panoramice spectaculoase și impresionante care dau un farmec aparte călătoriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.