Reprezintă capitala statului și centrul administrativ și economic al țării. Orașul Accra este și un important port al Golfului Guineei. Se presupune că ar fi fost întemeiat de coloniștii portughezi, deși, când aceștia au pus piciorul pe coasta golfului, locul era deja populat de către triburile băștinașe Ga. Ulterior, coloniștii britanici au reușit să își impună masiv prezența, astfel că olandezii și portughezii s-au retras. În secolul XIX, orașul Accra era considerat capitala coloniei britanice Coasta de Aur. După 1957, Ghana și-a afirmat independența față de Marea Britanie, iar orașul și-a menținut statutul de capitală.

Accra1

Principalele obiective turistice sunt cele care evocă istoria locală, fie din perioada coloniei britanice, fie de la momentul câștigării independenței.

Centrul vechi al orașului Accra este alcătuit din construcții cu valoare istorică, reflectând stilul arhitectural al perioadei marcate de dominația britanică. Este vorba despre case și fortificații aflate deja pe lista patrimoniului UNESCO.

În rest, aspectul general al orașului Accra este destul de aglomerat, constând în construcții moderne, dar și numeroase case dărăpănate, unele castele și câteva piețe faimoase.

Casele modeste se află în cartierele vestice, în timp ce în nordul și estul orașului Accra se află aeroportul și clădirile destinate turiștilor: hoteluri, pensiuni, restaurante. Tot aici sunt concentrate și majoritatea ambasadelor.

Accra11

Principala piață este Makola, în vecinătatea Golfului Guineei. Reprezintă un loc extrem de gălăgios, iar produsele scoase la vânzare depășesc orice imaginație. Turiștii pasionați de shopping și suvenire se vor simți aici ca într-un paradis.

Plaja Labadi este cea mai faimoasă din Accra, dar și cea mai de lux, fiind localizată între două hoteluri foarte scumpe, La Palm și La Badi. Accesul pe plajă se face contra cost, dar taxa poate fi socotită un bilet la spectacol. Plaja este plină de terase, baruri, magazine de suvenire și localuri și, de multe ori, au loc aici adevărate show-uri de dans și muzică tradițională, în costume tradiționale. Atmosfera este de veșnică sărbătoare și răsfăț al turiștilor.

Castelul Osu este o atracție deosebită, de secol XVII, fiind construit de danezi, dându-se numeroase lupte asupra lui. Danemarca a reușit să își mențină stăpânirea asupra castelului, al cărui interior a fost folosit inițial ca loc de comercializare a sclavilor aduși pe corăbii. Ulterior, a funcționat ca centru administrativ, iar din clipa în care Ghana și-a câștigat independența, a fost transformat în palat prezidențial. Castelul poate fi vizitat de către turiști, dar nu și fotografiat.

Jamestown reprezintă cel mai vechi și pitoresc cartier al orașului Accra, în prezent fiind locuit de o comunitate de pescari. Aici pot fi văzute un far maritim, o fostă închisoare adăpostită într-un vechi fort militar și centrul vamal. Din fața farului pornește o stradă care îi conduce pe turiști spre adevărata atracție a cartierului – unul dintre cele mai mari porturi de pescuit ale Ghanei. Dimineața, la răsăritul soarelui, pot fi văzute numeroase bărcuțe ieșind în larg să pescuiască. Atmosfera este de sat pescăresc, iar priveliștea este sublimă.

Citește și:  Cetatea Bender din Moldova: Obiective turistice Moldova - Tighina

Accra111

Oxford Street este bulevardul destinat shoppingului. Aici se găsesc cele mai vesele restaurante și baruri, dar și magazine unde se comercializează produse falsificate, dintre cele mai haioase.

Scuarul Independenței se află între stadionul Accra și parcul memorial Kwame Nkrumah. A fost construit în 1947, în onoarea reginei Elisabeta a II-a și este considerat al doilea cel mai mare scuar din lume. Are o capacitate de 30.000 de locuri. Pe suprafața lui se află două monumente comemorative: Arcul Independenței și monumentul Poarta Stelei Negre. Ambele sunt dedicate tuturor soldaților care și-au pierdut viața luptând pentru independența țării.

Principalul edificiu religios este Catedrala romano – catolică a Sfântului Duh, construită în 1947.

În orașul Accra se află foarte multe muzee și galerii de artă. Unele dintre ele se numără printre cele mai faimoase instituții culturale africane. Muzeul Național este cel mai impresionant, prin prisma expozițiilor ce evocă istoria locuitorilor țării din timpuri preistorice până în zilele noastre. Colecțiile cuprind piese vestimentare, instrumente folosite în cadrul ritualurilor religioase, ceramică, sculptură și schițe ale orașului Accra în diferite perioade de timp. Un capitol foarte important este perioada comerțului cu sclavi, din istoria locală.

Centrul memorial Du Bois celebrează memoria unui artist american care, spre sfârșitul vieții, s-a mutat în Ghana pentru a putea trăi pe picior de egalitate cu oamenii de culoare, lucru care în America nu era posibil.

Accra1111

Atelierul de creație în lemn Kane Kwei are o conotație morbidă. Este închinat celui care, la 1950, a inventat sicriul în formă personalizată. Decedatul era înmormântat într-un coșciug sculptat într-o formă ce amintea de unul dintre hobby-urile acestuia: avion, pasăre, pește.

Bucătăria locală merită experimentată în zona Osu a orașului Accra. Aici se află cele mai multe restaurante cu meniu occidental și fast food, dar și cele mai multe baruri și cluburi de noapte. Restaurantele de lux servesc mâncare indiană și mâncare tradițională, pe bază de pește și fructe de mare. Prețurile sunt acceptabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.