Reprezintă capitala și cel mai populat oraș din Iordania. Orașul Amman se numără printre cele câteva puține orașe ale lumii care au fost populate încontinuu încă de la întemeiere. Momentul fondării orașului Amman se află cu mii de ani în urmă, fiind menționat în textele Bibliei, sub denumirea de Rabat Amon. Cu câteva sute de ani înaintea erei noastre, numele i-a fost schimbat în Philadelphia. După un timp a fost încorporat regatului Nabateenilor, iar din anul 106 era noastră a fost cucerit de către romani.
Perioada de glorie a orașului Amman a fost cea din Antichitate. De-a lungul Evului Mediu, orașul a fost redus la importanța unei simple localități rurale, datorită dezastrelor naturale care i-au transformat construcțiile în ruine. Secolele al XIX-lea și al XX-lea au marcat renașterea orașului Amman sub forma dezvoltării sale industriale și a creșterii populației pe fondul imigrărilor din Palestina.
În prezent, orașul Amman reprezintă un loc atrăgător din punct de vedere turistic, datorită numeroaselor sale situri arheologice, dar și datorită construcțiilor moderne sub acoperișul cărora se pot practica activități turistice specifice: shopping, experiențe gastronomice și culturale. Pentru că majoritatea construcțiilor sunt realizate din piatră albă, orașului i se mai spune și „Orașul Alb”.
Orașul este împărțit în două sectoare: cel de răsărit este preferat de către vizitatori datorită edificiilor moderne, resorturilor hoteliere și condițiilor de agrement, în timp ce partea de vest este considerată centrul vechi al orașului și locul în care își duc viața cei mai mulți dintre reprezentanții clasei de mijloc a populației locale.
Printre obiectivele turistice de ordin istoric se numără vestigiile romane. Citadela din Amman este principala atracție de astăzi, pentru că a reprezentat principala atracție de ieri. Toți conducătorii orașului au preferat acest loc, aflat pe o colină; indiferent de perioada istorică, aici s-au construit cele mai multe dintre fostele temple, castele, teatre și clădiri de-a lungul istoriei orașului. Astfel că actualele vestigii conțin urme ale romanilor, perșilor, egiptenilor, grecilor și arabilor. Se pot recunoaște în citadela Amman fostul templu al lui Hercule, castelul al Qasr ridicat peste un fost palat de inspirație bizantină (secolul al V-lea), un mormânt datând din Epoca Bronzului și chiar turnul de pază, construit de musulmani în secolul al XIII-lea.
Muzeul Național de Arheologie a fost inaugurat și el în cadrul citadelei și deși nu dispune de spațiu impresionant, este locul cel mai potrivit pentru a descoperi istoria foarte veche a Ammanului și civilizațiile care s-au perindat pe suprafața lui.
Din vârful Citadelei Amman se poate vedea cu ușurință cel mai important monument al orașului, Amfiteatrul construit de trupele romane. Se presupune că datează din secolul al II-lea după Hristos și continuă să atragă admirația datorită spațiului foarte mare destinat publicului. Încăpeau circa 6000 de oameni, iar locurile erau amenajate pe trei niveluri: cel mai apropiat de arenă aparținea conducătorilor, rândurile de la mijloc erau oferite soldaților romani, iar locurile din spate reveneau publicului civil. Amfiteatrul era dominat de statuia zeiței Atena.
Tot din perioada romană, orașul Amman se mândrește și cu un monument dedicat nimfelor; a fost ridicat la finalul secolului al II-lea al erei noastre sub forma unui complex cu sculpturi, fântâni și chiar un bazin de apă, toate dedicate nimfelor. Monumentul a stat ascuns sub pământ aproape 2000 de ani la rând, fiind descoperit în urma săpăturilor arheologice din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Un obiectiv cultural probabil unic în lume îl reprezintă Muzeul Național al Iordaniei din Amman; ceea ce îl face atât de special este faptul că celebrele plăcuțe „Nu atingeți exponatele” sunt înlocuite cu „Vă rugăm, puneți mâna”. Colecțiile expuse evocă trecutul foarte îndepărtat al orașului și conține în special artefacte de ordin arheologic. Există și colecții de obiecte ceramice aduse din orașul Petra. Muzeul se află în apropierea centrului orașului Amman.
Turiștii pasionați de cultura locală pot vizita și alte muzee, precum Muzeul Militar, Muzeul de Folclor, Galeria de Artă sau Muzeul Automobilelor Regale.
Cea mai spectaculoasă moschee din orașul Amman nu este tocmai cea mai veche. Moscheea construită în memoria bunicului regelui Hussein datează din vremurile noastre, din anul 1989; impresionează prin dimensiuni și prin domul ei de un albastru foarte deschis, ce sugerează infinitul cerului. Cupola este marcată și de câteva cercuri aurii, aflate la bază și care semnifică cele 99 de nume ale lui Allah. Poate acomoda până la 7000 de pelerini. Este singura moschee unde sunt primiți și non musulmani. Pereții de la interior și chiar și cele trei candelabre copleșitoare prin dimensiuni conțin versete din Coran.
Pentru shopping în orașul Amman din Iordania se recomandă partea de vest a localității, datorită numeroaselor magazine de antichități. Se spune că shoppingul tradițional se face însă în suburbii, deși acolo atmosfera poate părea apăsătoare pentru unii dintre turiști. Se cheamă zona Balad și prețurile sunt negociabile, iar marfa este autentic locală.