Orașul Așgabat este capitală țării asiatice Turkmenistan și, în același timp, cel mai mare oraș al acesteia, având o suprafață totală de 440 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 1 milion de locuitori, conform recensământului din 2009.
Istoria acestui oraș este destul de recentă, acesta fiind fondat în anul 1881, când o trupă de soldați ruși și-au așezat fortăreața în această zonă. Până în acest timp, orașul a purtat numele de Konjikala și a fost, de fapt, un mic sat care se afla pe lista așezărilor străbătute de Drumul Mătăsii. Orașul s-a aflat sub dominația Imperiului Țarist, iar mai apoi sub dominația Uniunii Sovietice.
Orașul Așgabat a început să înflorească atât din punct de vedere economic, cât și arhitectural sau cultural, abia după 1991, când trupele rusești au fost retrase. Cele mai moderne clădiri ale orașului sunt clădirile hotelurilor Yyldyz și Oguzkent.
Industria Așgabatului este dominată de industria alimentară, comerțul cu produse din bumbac sau mătase, produse din piele, comerțul de covoare sau industria constructoare de mașini.
Cele mai renumite atracții turistice ale Așgabatului sunt: Monumentul Independenței, Templul Bahai, Monumentul Cailor Turkmeni, Parcul Tematic din Așgabat, Arcul Neutralității, Moscheea Ertugrul Gazi, Muzeul Național de Istorie și Clădirea Parlamentului Turkmen – Mejlis.