Reprezintă prefectura departamentului Gers, din regiunea Pirinei, în sudul Franței. Orașul Auch este capitala istorică a provinciei Gasconia, iar prin centrul lui curge râul Gers. Istoria orașului începe cu 50 de ani înainte de Hristos, pe vremea Imperiului Roman. Aici era deja întemeiată o așezare aparținând unor triburi preceltice, de la care a derivat ulterior și numele actual al orașului – Aquitani. Triburile au fost cucerite de către armata romană, iar orașul a devenit una dintre cele douăsprezece cetăți ale provinciei Gasconia.

Primaria Auch
Primaria Auch

Odată cu creștinarea locuitorilor, orașul a devenit în secolul V centrul arhidiecezei catolice pentru întreaga provincie Gasconia, astfel că principalele sale obiective turistice de azi se învârt în jurul vieții religioase.

Cel mai faimos simbol al orașului Auch este Catedrala Fecioarei Maria, a cărei construcție a început în 1489 și a durat două sute de ani. Catedrala se află în centrul vechi al orașului Auch, în Piața Republicii și este un exemplu de arhitectură renascentistă.

Fațada este marcată de două turnuri foarte înalte, iar la interior, Catedrala Fecioarei Maria dispune de strane frumos sculptate din lemn de stejar. Aceste strane reprezintă o adevărată capodoperă, fiind realizate manual de artiști necunoscuți. Fiecare scaun în parte este împodobit pe spate cu câte o statuetă reprezentând personaje biblice, începând cu Adam și Eva și sfârșind cu Sfinții Petru și Pavel. Vitraliile sunt opera artistului Arnaud de Moles. Orga se numără printre cele mai mari și mai vechi ale provinciei Gasconia. Pentru toate aceste motive, Catedrala din Auch se află înscrisă pe lista patrimoniului UNESCO.

Auch1

Turnul d’Armagnac îi atrage pe cei mai mulți turiști ai orașului Auch, indiferent de vârstă. Este un turn de piatră, realizat în secolul XIV și care a aparținut Castelului Salinis. Datorită arhitecturii, a fost folosit, secole la rând, pe post de închisoare. Fiecare nivel al turnului se constituia dintr-o temniță din care cu greu se putea evada. Turnul are o înălțime de 40 de metri.

Între centrul vechi al orașului Auch și cel nou, aflat în sud, se regăsește o altă atracție turistică majoră – Escalier Monumental. Este vorba despre o scară de dimensiuni foarte mari, 35 de metri lungime, constând în 370 de trepte ce trebuie neapărat parcurse, construită în secolul XIX. În vârful scărilor, turiștii se pot bucura de o priveliște asupra văii Gers și a Munților Pirinei, în timp ce la baza scării se află o terasă lată, pe suprafața căreia a fost instalată fermecătoarea statuie din bronz a celebrului D’Artagnan, unul dintre mușchetarii preferați ai tuturor timpurilor. Statuia celebrează locul de naștere al lui D’Artagnan, pe numele real, Charles de Batz. Acesta a văzut lumina zilei în castelul Castelmore, la numai 30 de kilometri de Auch, iar aventurile lui au devenit cunoscute întregii lumi prin intermediul lui Alexandre Dumas.

Citește și:  Amfiteatrul de anatomie al Universitatii din Padova: Obiective turistice Italia - Padova

Tot o scară interesantă poate fi văzută în curtea interioară a casei lui Henri al IV-lea. Este vorba despre o scară construită din lemn și piatră la porunca lui Henri al IV-lea, care a locuit aici împreună cu Caterina de Medici.

Auch11

Oficiul de turism al orașului Auch face parte dintre obiectivele culturale ale centrului vechi, iar asta pentru că este situat în interiorul unui palat de secol XV. În jurul castelului se află amenajate numeroase terase și localuri unde turiștii pot lua gustări ușoare, admirând în același timp zidurile încărcate de istorie.

Și prefectura orașului Auch se află în aceeași situație: ocupă un obiectiv cultural important, fostul palat episcopal, o construcție impozantă de secol XVIII. Nu poate fi vizitat la interior, cel mult admirat pe dinafară.

Cel mai pregnant aspect cultural este asigurat de Muzeul Iacobinilor, deschis în anul 1793, fiind printre cele mai vechi muzee din Gasconia. Se află găzduit într-o fostă mănăstire dominicană, construită tocmai în anul 1386. Expozițiile sunt, de regulă, de artă internațională și clasificate pe cinci mari grupe: Antichitate, Evul Mediu, America, artiști din sud – vestul Franței și arta locală a provinciei Gasconia.

O gură de aer proaspăt se poate lua în parcul Coulome și în celebra grădină Ortholan, aflată în centrul vechi, chiar la poalele Catedralei Fecioarei Maria. Grădina Ortholan reflectă stilul arhitectural art nouveau, fiind un loc inaugurat în 1936. Înăuntru au fost plantate o grădină englezească și una inspirată de stilul spaniol al grădinilor maure. Turiștii au și posibilitatea organizării de picnicuri în cele două spații verzi răcoroase.

Strada cea mai aglomerată din orașul Auch se cheamă Dessoles. Aici se află cele mai multe restaurante cu mâncare tradițională, constând în mai multe soiuri de specialități franțuzești: fois gras, brânză cu mucegai, vin local, tarte cu mure sau zmeură, aluaturi fragede.

Tot pe Strada Dessoles se găsesc și majoritatea magazinelor, fie că este vorba despre magazine de suvenire, buticuri cu gablonțuri sau centre comerciale de firmă. Seara, barurile se umplu de turiști, iar atmosfera devine și mai veselă și zgomotoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.