Brisbane este capitala statului Queensland și al treilea oraș ca mărime din țară, cu o suprafața de 1326,8 km² și populație de 2.043.185 locuitori, având o densitate de 346,8 loc/km². Brisbane este situat lângă Oceanul Pacific şi este străbătut de râul cu același nume. Zona urbană este parţial aşezată pe două dealuri ce ating înăţimea de 300 m, Muntele Coot-tha şi Muntele Gravatt, altitudinea medie fiind de 33 m. Doar zona Brisbane central Business District este așezată pe vatra orașului original în interiorul fâșiei râului Brisbane, la 15 km de la gura de vărsare în Golful Moreton.

Orasul Brisbane1

Istoria orasului are, ca de altfel toată zona nord-estică a continentului, rădăcini aborigene împletite cu cele europene, Toowong, Indooroopilly, Coot-tha (kuta înseamna locul mierii naturale) fiind numele indigene ale unor zone înconjurătoare care au fost asimilate de Brisbane. La fel ca si în restul regiunii, triburile nomade de aborigeni veneau sau plecau în functie de sezonul de culegere a fructelor sau de vânătoare. Triburile Turrbal și Jagera au fost locuitorii vechi ai zonei gurii de vărsare a râului Brisbane, aceasta având numele de Mian-jin, denumire însemnând un loc ascuțit ca un cui.

Brisbane este situat în regiunile subtropicale ale Queenslandului de sud-est, la 25 km în amonte pe râul Brisbane. Numit în cinstea lui Sir Thomas Brisbane, guvernator în acele timpuri, orașul a crescut de la o colonie de ocnași stabilită în 1824 la Redcliffe, 40 de kilometri la nord. Colonia a fost mutată la Brisbane în 1825 și s-a permis imigrarea în oraș abia din 1942. A fost aleasă ca și capitala Queensland-ului când a fost făcută colonie separată în 1859. Orașul a evoluat greu până la al doilea război mondial când a avut un rol esențial pentru aliați, fiind o bază centrală pentru generalul Douglas Mac Arthur, un general american, în Pacificul de Sud-vest.

Orasul Brisbane11

Ca atracții turistice un oraș de talia Brisbane-ului oferă o gamă largă de destinații: parcuri pentru recreere şi agrement ca South Bank Parklands, Brisbane Forest Park, Roma Street Parkland şi City Botanic Gardens, suburbii întinse pe Mount Coot-tha care sunt o regiune forestieră de stat, Grădina Botanică Brisbane unde se află Planetarium-ul lui Sir Thomas Brisbane şi Grădina Japoneză, numită Tsuki-yama-chisen, Rezervația Naturală Lone Pine Koala Sanctuary înființată în anul 1927, fiind prima de acest fel din lume deschisă pentru urșii koala, o plaja proprie, pe râu, făcută de mâna omului la South Bank Parklands sau Grădina Zoologică care a devenit vestită datorită lui Steve Irwin. Oraşul are peste 27 km de drumuri pentru biciclişti, majoritatea înconjurând râul Brisbane şi centrul oraşului și extinzându-se către vest.

Cele mai importante evenimente culturale includ Festivalul Ekka, ce are loc în luna august şi Festivalul River, ce are loc în fiecare septembrie la South Bank Parklands, Festivalul Internaţional de Film Brisbane (BIFF) în iulie/august, festivalul Musgrave al comunității grecești, Festivalul Bridge of Brisbane , un eveniment caritabil. Aici au avut loc o serie de evenimente internaționale majore in anii 80, inclusiv Jocurile Engleze (Commomwealth Games) în 1982 și Expo 88. Aici sunt 53 de zgârie-nori care au înălțimi între 102-249m, cea mai înaltă fiind Turnul Rezidențial Infiniti construit în 2013.

Citește și:  Casa lui Burns: Obiective turistice Scotia - Alloway

Orasul Brisbane111

Suburbiile orașului sunt: Inner Brisbane care includ centrul orașul, nordul, sudul, estul și vestul, suburbiile Northern care includ Insulele Moreton Bay, suburbiile North Eastern, North Western, Outer North Eastern și Outer Northern și multe, multe altele care la rândul lor se divid în alte 80 de districte, fiecare având 2-3 zone de locuit, în total 250 de cartiere în și în jurul orașului. Brisbane a devenit un oras cosmopolitan animat, cu cafenele stradale, un parc grandios pe râu, un calendar cultural aglomerat și o viață de noapte animată. Centrul compact al orașului este construit de-a lungul râului și printre buclele acestuia, ceea ce-l face un loc ușor de parcurs pe jos. Aeroportul se afla la 15 km nord-est de centru.

Mallul Queen Street este cel mai mare mall din Brisbane, în care se afla căteva mari centre comerciale: The Myer Centre, The Wintergarden, Queens Plaza, Broadway in Mall, Brisbane Arcade, Queen Adelaide Building.

Orasul Brisbane1111

Pe strada Eagle Street, centrul de afaceri, se află piețele Eagle Street și Riverside, la sfârșit de săptamână fiind foarte animate și împreună cu Piețele South Bank din  South Bank Parklands și  Brunswick Street Mall sunt locuri bune de căutat chilipiruri și de făcut cumpărături.
Orașul oferă câteva muzee interesante și clădiri istorice, precum și un centru cultural excelent.

Parcurile South Bank se află la sud de râu și este o zona plăcută de petrecere a timpului, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Aceasta zonă a fost transformată într-un paradis tropical cu lagune, grădini, magazine mici și o plajă.

Se poate vizita golful Moreton Bay si insulițele sale care oferă un loc excelent pentru sporturile de apă, plajele pentru surf; la nord este orașul Redcliffe, cu plajele Pine Rivers, Caboolture și Munții Glasshouse sau insula Bribie care este primul loc de surf din nord.

Orasul Brisbane11111

În apropierea orașului se află de asemeni câteva locuri ce merită vizitate, cum ar fi golful Moreton Bay cu micile sale insule, unde se pot practica sporturi nautice. În partea de nord a orașului se găsește Redcliffe, ce dispune de peisaje pitorești deosebite, Pine Rivers si Caboolture sau Glasshouse Mountains. Spre vest din Brisbane se poate ajunge la Munții Great Diving Range, în orașul Toowoombasi sau la câmpiile întinse din Darling Downs.

Turiștii aflați în vacanța la Brisbane nu trebuie sa rateze atracții precum satul istoric Earlystreet, sanctuarul de păduri tropicale Gondwana, clădirea veche a guvernului, centrul Cultural Queensland ori parcurile South Bank. Teatrele din oraș sunt puncte de atracție, începând cu cel mai vechi fondat în 1936, Teatrul Brisbane Arts și continuând cu Brisbane Powerhouse, Judith Wright Center of Contemporay Arts, La Boite Theatre Company, Twelfth Night Theatre includ orașul Brisbane în categoria orașelor culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.