Unul dintre cele mai vechi orase din lume, ce a fost ocupat de foarte multe civilizatii de-a lungul existentei sale, Byblos, cunoscut astazi drept Jbeil, are o istorie indelungata, de peste 7.000 de ani. Era un port extrem de prosper si juca un rol crucial in perioada in care era ocupat de fenicieni. Acestia, cunoscuti si drept canaaniti, venisera de pe teritoriul actualului stat Liban, extinzandu-si imperiul in intreg Orientul Mijlociu. Ba chiar, se pare ca dorinta fenicienilor de expansiune a fost mult mai acerba de atat, ei dominand si teritorii in afara Orientului Mijlociu. La fel de importanta este si mostenirea acestei civilizatii, fenicienii lasand in urma lor alfabetele grec, latin si etrusc.

Byblos1

Mai tarziu, orasul Byblos avea sa fie ocupat de o civilizatie si mai cunoscuta, asezarea fiind, in cele din urma, revendicata de poporul egiptean. Insa egiptenii nu au fost ultimii care au trecut prin acest oras, mai apoi, sosind si grecii, persii, romanii, arabii si bizantinii. Nu e de mirare faptul ca, acum cateva decenii, sapaturile au scos la lumina nenumarate artefacte, cu o importanta istorica de necontestat.

Mai mult decat atat, trebuie mentionat faptul ca multi istorici, atunci cand s-au referit la inceputurile civilizatiei umane, au vorbit si despre situl Byblos. Studierea acestui fascinant loc este cu atat mai interesanta, cu cat fiecare noua civilizatie care a trecut prin acest oras a impus noi reguli si, bineinteles, religii.

Byblos Castle

De-a lungul existentei orasului, s-au construit temple, au fost jefuite, pradate de hoti, reconstruite, astazi ramanand in picioare doar ruine. Este cunoscut faptul ca, de pilda, romanii au ridicat, aproape in orice teritoriu cucerit, cel putin un sanctuar dedicat unor zei. In Byblos se afla Templul Obeliscurilor, ce are un numar impresionant de vechi obeliscuri, aceasta structura fiind cea mai cunoscuta de pe acest sit.

Cu toate ca, in prezent, din acest templu nu au mai ramas decat ruine, se presupune ca, odinioara, sanctuarul era grandios. Chiar si asa, pana si in zilele noastre a ramas o ruina asemenea, grandioasa si deopotriva fascinanta pentru toti turistii, in special pentru cei interesati de istoria celor mai vechi civilizatii. De asemenea, nu putem omite a mentiona nici necropolele feniciene, amifiteatrul roman, castelul cruciat ce dateaza din secolul al XII-lea sau un templu egiptean, construit aici acum mai bine de 4.000 de ani. Studierea orasului Byblos din Liban a inceput in anul 1860, francezul Ernest Renan demarand sapaturile.

Byblos Port

Numai ca cercetatarile serioase au fost incepute abia in secolul al XX-lea, cand un numar mare de arheologi celebri au venit in vechiul oras pentru a conduce sapaturile. Timp de cinci decenii, incepand cu anii 1920, situl Byblos a fost subiectul multor lucrari de specialitate. Si, spre deosebire de alte situri importante din Liban, respectiv din Orientul Mijlociu, vechiul oras Byblos nu a fost afectat de razboiul libanez, chiar daca, mult timp, a stat sub semnul amenintarilor bombardamentelor. In plus, stim bine ca situatia este la fel de grava si in prezent, situl aflandu-se inca sub aceste amenintari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.