Orașul Paz, cunoscut sub numele de Nuestra Señora de La Paz, nume dat deAlonso de Mendoza, întemeietorul orașului, cunoscut mai ales ca La Paz, este capitala administrativă a Boliviei și a departamentului La Paz, în același timp, cel mai mare oraș din Altiplan (care cel mai înalt platou muntos după Tibet). La Paz, capitala guvernamentală a Boliviei, este cea mai înaltă capitală din lume, fiind situată la o altitudine de 3.660 m. Cu toate ca Sucre este capitala legală și sediul puterii judiciare, La Paz rămâne principalul centru politic și comercial, datorita poziționării sale centrale. Orașul a fost fondat în anul 1548, pentru a celebra sfârșitul războiului civil din Peru.

La Paz1

În orașul La Paz o mare parte din locuitori duc un trai greu, reușind să supraviețuiască din cerșit sau din furat. Cei care se bucura de putere financiară locuiesc în cartierul Miraflores, unde se cazează și majoritatea turiștilor. Astăzi are o populație estimată la 877.363 locuitori. Împreună cu orașele alăturate El Alto și Viacha, alcătuiește cea mai mare zonă urbană a Boliviei, având o populație de peste 2,3 milioane locuitori. Orașul mai este cunoscut localnicilor sub numele de Chuquiago Marka ori Chuqiyapu, nume provenite din limba aymara, după care ar însemna ferma de aur.

Monumentele istorice, piețele vechi din secolele trecute, precum și preparatele culinare tradiționale au adus La Paz în atenția turiștilor din toate colturile lumii, aici locuitorii săi, umblă îmbrăcați în costume tradiționale. Localnicele cholitas, femei metise boliviene, poartă pe stradă costume tradiționale frumos colorate, aceleași din secolul al XVIII-lea în timp cât lucrează.

Palatul Prezidențial din Piața Murillo
Palatul Prezidențial din Piața Murillo

Printre cele mai importante obiective turistice amintim de Palatul Prezidențial din Piața Murillo, Catedrala din Piața Murillo, ce datează din anul 1835 și este una dintre cele mai impresionante clădiri din La Paz. Este o construcție imensă, cu un dom foarte înalt, cu vitralii deosebite. Muzeul de Artă Contemporană este amenajat într-o vilă veche, datată din secolul al XIX-lea, fiind unul dintre cele mai bune muzee de artă din America de Sud, prezentându-se detaliat arta boliviana și o impresionantă colecție de pictură colonială.

Biserica de San Francisco
Biserica de San Francisco

Muzeul de Folclor sau Muzeul de Artă Contemporană, Biserica de San Francisco a cărei arhitectura îmbina stilul spaniol al secolului al XVI-lea și stilul mestizo, având fațada împodobită cu sculpturi în piatră sunt alte câteva dintre ele. Muzeul de Etnografie și Folclor este recomandat pasionaților de antropologie, prezentând istoria, folclorul și tradițiile din Bolivia, este găzduit într-o clădire edificată din secolul al XVII-lea, ea însăși o adevărată operă de artă. Muzeul Balenelor, Monumentul Dove of Peace de la intrarea din oraș, Muzeul Revoluției Naționale sau mai exact al celor 100 de revoluții ale țării, dar mai ales al revoluției din 1952 când minele au fost naționalizate sau Muzeul Pipiripi pentru copiii, un muzeu interactiv sunt oferte tentante pentru turiști.

Piața de Flori este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș prin diversitatea de flori, culori și parfumuri. Muzeul Frunzei de Coca este dedicat rolului pe care planta de coca din Munții Anzi îl joaca în folclorul și istoria orașului până la drogurile de azi, aici fiind și un loc pentru cercetări în domeniu.

Citește și:  Rezervația naturală Silvermine: Obiective turistice Africa de Sud - Muizenberg

Închisoarea San Pedro este cea mai mare închisoare din Bolivia, renovată pentru a oferi spațiu unor persoane care sunt pedepsite, dar care se bucură de anumite facilitați, unii lucrează (chiar vând coca turiștilor sau închiriază locul lor) sau locuiesc cu familia și ei la rândul lor condamnați. Se fac alegeri de lideri ai comunității în închisoare, înjunghierile fiind la ordinea zilei. Aici sunt 1500 deținuți, dar un britanic, Rusty Young în anul 2003 a început să ofere posibilitatea de vizite pentru turiștii interesați, de atunci locul fiind celebru.

Cotapata National Park
Cotapata National Park

Parcul Național Cotapata National Park și Aria Naturală de Integrare sunt arii protejate în Yungas, la 50 km de orașul La Paz. Muzeul Metalelor Prețioase este un muzeu dedicat legendelor și exploatărilor metalelor prețioase din regiune.

Muela del Diablo
Muela del Diablo

În Muzeul Costumelor sunt prezentate păpuși din ceramica îmbrăcate în portul tradițional specific secolului al XIX-lea, precum și fotografii de epoca din capitală. Vale de la Luna este un parc natural în care eroziunea a creat o suprafața ca și relieful lunii, foarte aproape de orașul La Paz. Muntele erodat natural, numit Muela del Diablo sau Devil’s Tooth (150m) este un simbol al orașului care din partea de nord este asemănător profilului unei femei, inițial un vulcan stins, aici se poate practica escaladarea pe stânci, mersul cu bicicleta.

Piața vrăjitoarelor este locul unde se vând ierburi, remedii naturiste, obiecte pentru vrăji cum ar fi broaște uscate, lilieci, insecte, fetuși de lama uscați, utilizate în ritualuri aymara, chiar dacă 98% dintre locuitori sunt creștini. Aici sunt și așa numiții doctori vrăjitori, cu pălării negre pe cap care citesc viitorul pentru amatori. Dată fiind altitudinea ridicată la care se află capitala La Paz (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susține un foc. Tot aici, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius.

La Paz11

Şi cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. La Paz se află la o altitudine ce variază de la 3500 de metri, în zonele rezidențiale mai joase, până la mai mult de 4000 de metri în El Alto. Cu cât urci, cu atât este mai puțină vegetație, mai frig, iar casele sunt mai sărăcăcioase, făcute în marea lor majoritate din chirpici. Cu cât cobori, cu atât este mai verde, mai cald, iar casele sunt mai bogate, făcute în marea lor majoritate din cărămidă. Panorama orașului se poate observa din cele câteva puncte de observație: Mirador Monticulo, Laikakota sau Killi Killi.

Locurile din care se poate cumpăra artizanat sunt cartierele Sopocachi, Paseo del Prado, Walisuma sau pe strada pietonală Comercio. În La Paz McDonalds nu a avut niciun succes, nici Coca Cola sau berea Heineken, produsele locale fiind favorite. Gastronomia locală este bazată pe salteñas niște produse de patiserie în formă de semicerc, umplute cu o compoziție din carne de vită, de porc sau de pui, amestecată cu sos dulce, picant, care conține uneori mazăre, cartofi și alte ingrediente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.