Orasul Lima este cel mai mare oras si capitala Republicii Peru. Centrul cultural, comecial, financiar si industrial al tarii, orasul se afla in vest, fiind dezvoltat in vaile raurilor Lurin, Chillon si Rimac. Orasul este cunoscut pentru institutiile de invatamant, care sunt cele mai vechi din Lumea Noua – Universitatea Nationala San Marcos a fost infiintata in anul 1551.

Lima1

Originea numelui orasului nu este una certa, existand mai multe ipoteze. Se pare ca orasul s-a numit initial Itchyma, dupa primii sai locuitori. Insa istorii au descoperit ca pe acest teritoriu exista, inainte de secolul al XIV-lea, un oracol cunoscut sub numele “Limaq”, cuvant care inseamna “orator”, “vorbitor”. Desi oracolul a fost distrus de spanioli, care au ridicat o biserica pe locul lui, numele acestuia a ramas in vocabularul locuitorilor si a inlocuit denumirea initiala a orasului.

Scurt istoric al orasului Lima

Lima11

In epoca pre-columbiana, teritoriul de astazi al orasului era locuit de niste grupuri de amerindieni care apartineau Imperiului Inca. In secolul al XVI-lea, conducatorul Inca a fost invins intr-o batalie de conchistadorii spanioli, care au preluat, in numele Coroanei Spaniole, fostul imperiu. Noul guvernator, Pizarro, si-a stabilit capitala in teritoriul orasului Lima de astazi, numind-o Ciudad de los Reyes (“Orasul Regilor”).

Lima a inceput sa aiba o perioada infloritoare odata ce a devenit capitala coloniei Peru. Cu toate acestea, dezvoltarea ei spectaculoasa a atras si o multime de dusmani – a fost atacata de nenumarate ori de pirati, care au facut ravagii in urma lor. Natura nu a fost nici ea prea blanda: in secolul al XVII-lea, orasul aproape ca a fost pus la pamant de un cutremur. Secolul al XVIII-lea a reprezentat una devarat declin: un alt cutremur a distrus mare parte din oras, apoi a fost afectat de reformele Bourbon. Reformele au dus la o scadere drastica a economiei, orasul pierzandu-si monopolul pe care il avea asupra schimburilor comerciale maritime.

In secolul al XIX-lea, orasul Lima a devenit independent. Statutul acesta a facut ca orasul sa fie ales capitala Republicii Peru, desi economia sa inca avea de suferit. Expansiunea economica a avut loc incepand cu anul 1850, cand exporturile de guano au redevenit populare. “Guano” este un cuvant inca ce se traduce prin “excrementele pasarilor marine”. Asadar, exportul de guano a existat inca din cele mai vechi timpuri, excrementele de pasari si de lilieci fiind folosite pe post de ingrasamant.

Lima111

Dupa Razboiul Pacificului din perioada 1879 – 1833, dat intre armatele chiliene si cele boliviano-peruane, orasul Lima a fost refacut aproape din temelii, avand in vedere ca efectele razboiului au fost unele grave. In prima jumatate a secolului al XX-lea, populatia din Lima s-a marit considerabil datorita celor din mediul rural, care s-au mutat la oras pentru o viata mai buna. Astazi, orasul este unul din cele mai populare din America de Sud.

Obiective turistice in orasul Lima

Lima1111

Declarat in anul 2006 “Capitala Gastronomica a Americilor” (in cadrul unei conferinte internationale de gastronomie), orasul Lima se mandreste cu posibilitatile turistice nenumarate: muzee, centre arheologice, sarbatori si altele. Este unul din acele orase care reuseste sa satisfaca toate gusturile, indiferent de domenii.

Atat pasionatii de istorie si cultura, cat si pasionatii cluburilor si a petrecerilor, sarbatorilor gasesc ce sa faca in orasul peruan.

In ceea ce priveste obiectivele turistice, centrul istoric al orasului Lima este reprezentativ, mai ales ca se afla inscris in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Iata cateva dintre obiectivele turistice ale acestui oras:

Plaza San Martin este poate cel mai cunoscut si mai popular spatiu public din Lima, fiind inaugurata in anul 1921, cand s-au sarbatorit 100 de ani de la castigarea independentei. Balustradele si bancile de odihna au fost realizate din marmura, in timp ce pavajele s-au realizat din granit. Piata s-a constituit in jurul statuii lui Jose de San Martin, generalul Argentinean care s-a luptat din rasputeri pentru a obtine independenta Imperiului Spaniol. Cladirile din piata se incadreraza in stilul baroc, fatadele lor aflandu-se intr-un echilibru armonios cu gradinile amenajate.

Lima11111

Plaza Mayor (Plaza de Armas) reprezinta centrul orasului Lima, locul in care s-a nascut aceasta capitala. In aceasta piata se gasesc unele dintre cele mai importante cladiri ale Limei: Palatul Guvernului, Palatul Arhiepiscopului, Catedrala din Lima si Palatul Municipal. In trecut, Plaza Mayor era folosita ca ring pentru luptele cu tauri, dar si ca centru comercial. Independenta tarii a fost proclamata chiar in aceasta piata si tot aici au fost inaugurate primul sistem de iluminare publica si primele sine pentru tramvaie.

Palatul Guvernului (sau Casa Pizarro) a fost construit in secolul al XX-lea, intr-un stil baroc, specific cladirilor din Franta. A fost ridicat din ordinul guvernatorului Francisco Pizarro, proiectul fiind elaborat de arhitectul Ricardo de Jaxa Malachowski. Palatul are numeroase incaperi, cele mai multe dintre ele purtand numele unor figure marcante in istoria acestei tari. Fiecare camera este mobilata si decorata intr-un stil aparte, cea mai impresionanta fiind “Sala de Aur”. Aceasta are piese de mobilier Ludovic al XIV-lea, candelabre din cristal, peretii decorati cu motive europene si indigene si multe oglinzi. Sala este folosita ca sala de receptii, fiind locul unde ministrii fac juraminte si unde ambasadorii se intalnesc cu presedintele.

Catedrala din Lima a fost construita in secolul al XVI-lea si, chiar daca a fost restaurata si modificata de multe ori, pastreaza fatada si structura initiale. Aici se afla mormantul lui Francisco Pizarro, un conchistador important pentru istoria orasului Lima si a tarii. Catedrala romano-catolica este alcatuita din 14 capele, fiecare iesind in evidenta prin statuile religioase sau prin picturi. Aceste capele inconjoara catedrala propriu-zisa. Locuitorii se mandresc cu faptul ca cel mai important lacas din Lima a fost vizitat de doua ori de Papa Ioan Paul al II-lea, vizitele fiind marcate de placi comemorative.

Lima111111

Palatul Arhiepiscopului este, asa cum sugereaza si numele, resedinta Arhiepiscopiei de Lima. Edificiul actual a fost construit in secolul al XX-lea, pe terenul pe care Francisco Pizarro l-a daruit, chiar dupa infiintarea orasului, preotului principal. Ca celelalte cladiri de secol al XX-lea din oras, si Palatul Arhiepiscopului a fost construit in stil baroc, de acelasi arhitect Ricardo de Jaxa Malachowski. Interiorul este bogat in decoratii si este dedicat Sfintei Barbara, patroana spirituala a Cubei.

Palatul Torre Tagle este un obiectiv turistic mai putin cunoscut, mai ales ca nu este foarte accesibil – turistii trebuie sa isi programeze vizita cu mult timp inainte, pentru ca este sediul Ministerului Afacerilor Straine. Palatul, construit in stil baroc spaniol, dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind resedinta lui Don Jose Bernardo de Tagle y Bracho, vistiernic al flotei regale spaniole.

Oras cultural, Lima se mandreste cu muzeele sale, unul mai divers ca altul. Turistii pot admira exponatele din Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul National de Arheologie, Antropologie si Istorie, Muzeul de Arta si Traditii Popualre Peruviene, Muzeul de Arta, Muzeul de Arta Italiana, Muzeul Imigantilor Japonezi, Casa memoriala Ricardo Palma, Casa memoriala Miguel Grau si altele.

Lima1111111

Plajele sunt si ele niste obiective turistice foarte populare, ele fiind situate in sudul orasului, de-a lungul Soselei Panamericana, cea mai lunga sosea din lume.

Plajele sunt dispuse in cartiere ca Santa Maria del Mar, Lurin, San Barotlo sau Punta Hermosa, fiind renumite si pentru cluburi, restaurante si hoteluri luxoase.
Cei care viziteaza Lima trebuie sa aiba in vedere ca orasul a fost declarat “Capitala Gastronomica a Americilor”, mancarea sa traditional fiind o combinatie a mancarilor aduse de conchistadorii spanioli si a celor aduse de imigrantii africani, chinezi, europeni si japonezi. Restaurantele din Lima sunt foarte variate, iar tehnicile de preparare a mancarurilor sunt unice in lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.