Localizat în partea de nord-vest a Austriei, în landul Austria Superioară (Oberosterreich), a cărei capitală este, oraşul Linz se află pe fluviul Dunărea, la o altitudine de 266 de metri şi are o populaţie de aproximativ 190.000 de locuitori. Ca mărime, este al treilea oraş din Austria, după Viena şi Graz, întinzându-se pe o suprafaţă de 96 de kilometri pătraţi.

Orasul Linz1

Oraşul Linz a luat naştere în vremea romanilor, care au profitat de poziţia favorabilă oferită de prezenţa Dunării şi au construit pe acest loc un fort numit Lentia, extins ulterior. Denumirea actuală a oraşului datează din anul 799. În secolele al XIII-lea – al XVI-lea, acesta cunoaşte o dezvoltare înfloritoare ca centru comercial. Linz a fost reşedinţa împăratului Frederic al III-lea în perioada 1489–1493, de unde acesta a condus Imperiul Romano-German.

În anul 2009, Linz a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii, alături de oraşul Vilnius din Lituania.

Hauptplatz Linz
Hauptplatz Linz

Hauptplatz, piaţa principală, se află situată în inima oraşului. Cu o suprafaţă de 13.200 de metri pătraţi, este una dintre cele mai mari pieţe din Europa, statut pe care îl are încă din secolul al XIII-lea. În mijlocul ei se ridică o coloană impresionantă cu o înălţime de 20 de metri, realizată din marmură albă, în stil baroc, inaugurată în anul 1723. Coloana Sfânta Treime a fost construită în semn de mulţumire de către comunitate care a supravieţuit războiului, incendiilor şi ciumei. Coloana este flancată de sfinţii Sebastian, Florian şi Carlo Borromeo.

Landstrasse
Landstrasse

În piaţă se află şi Primăria veche, o clădire ce datează din secolul al XVI-lea, precum şi alte numeroase edificii în stil gotic şi baroc, ce găzduiesc cafenele şi restaurante cochete.
Strada principală a oraşului, Landstrasse, se întinde de la Hauptplatz până la Blumauerplatz şi străbate întreg centrul vechi. Reprezintă un loc popular de promenadă, dar şi de shopping, având de-a lungul său magazine luxoase cu branduri celebre şi buticuri cu suvenire. Pe străzile adiacente se află alte mici magazine cu produse tradiţionale.

Catedrala Nouă (Neuer Dom)
Catedrala Nouă (Neuer Dom)

În apropiere de Landstrasse se găseşte Catedrala Nouă (Neuer Dom) sau Catedrala Imaculatei Concepţiuni, cea mai mare biserică din Austria, ce poate găzdui până la 20.000 de persoane. Planurile de construcţie au fost demarate în anul 1855, iar lucrările au început în 1862 şi au fost realizate după un proiect al arhitectului Vinzenz Statz. Edificiul are un turn înalt de 134 de metri, cu 2 metri mai puţin decât cel al Catedralei Sfântul Ştefan din Viena, pe care nu era permis să îl depăşească. Noua Catedrală din Linz a fost sfinţită în anul 1924 de către episcopul Johannes Maria Gfollner. Aceasta mai este celebră şi pentru ferestrele cu vitralii, în special “Fereastra Linz”, pe care este reprezentată istoria oraşului. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o parte din ferestrele catedralei au fost distruse. Acestea au fost înlocuite cu unele noi, decorate în stilul artei moderne.

Alte biserici remarcabile din Linz sunt: biserica Sfântul Martin, una dintre cele mai vechi din Austria, construită în secolul al VIII-lea, Catedrala Veche, ridicată în anii 1669–1683 de iezuiţi, după planurile lui P. F. Carlone, biserica Postlingberg, situată pe dealul cu acelaşi nume, unul dintre simbolurile oraşului etc.

Castelul Linz
Castelul Linz

Castelul Linz datează din anul 799, fiind refăcut în întregime de către împăratul Friedric al III-lea în 1477. În anul 1600, în vremea domniei lui Rudolf al II-lea, castelul şi-a schimbat din nou înfăţişarea, fiind modificat şi extins după planurile arhitectului Anton Muys. În timpul războaielor napoleoniene, clădirea a servit ca spital militar. În anul 1800, un incendiu puternic a distrus o parte din edificiu, iar ulterior clădirea a fost folosită ca închisoare. Castelul a fost reconstruit, iar în perioada 1953–1963 a găzduit un muzeu. Noi lucrări de restaurare au avut loc în preajma anului 2009, când orașul Linz a fost declarat Capitală Culturală Europeană. În prezent, aici sunt găzduite expoziţii permanente ce cuprind artă medievală, dar şi modernă, diferite obiecte istorice şi piese de colecţie.

Muzeul de Artă Lentos
Muzeul de Artă Lentos

Inaugurat în anul 2003, Muzeul de Artă Lentos se numără printre cele mai importante muzee de artă modernă şi contemporană din Austria. Clădirea are o lungime de 130 de metri şi cuprinde spaţii totale de 8000 de metri pătraţi, fiind localizată pe Dunăre, între Podul Nibelungilor şi Centrul Bruckner. Colecţia muzeului include lucrări de pictură, sculptură, obiecte de artă decorativă, fotografii etc.

Centrul Bruckner cuprinde mai multe săli de spectacole, unde au loc aproximativ 200 de concerte pe an, cu o audienţă totală ce se ridică la circa 180.000 de persoane. Clădirea a fost construită în perioada 1969–1973, după un proiect al arhitecţilor finalndezi Heikki şi Kaija Siren, fiind inaugurată un an mai târziu. Numele centrului provine de la compozitorul austriac Anton Bruckner, născut într-un mic oraş de lângă Linz.

În anul 1783, în timp ce se afla în acest oraş, Mozart a scris Simfonia a 36-a, cunoscută ca Simfonia Linz, în doar patru zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.