Situat în districtul Hhohho, pe cursul râului Mbabane, orașul Mbabane este capitala și cel mai mare oraș al Regatului Swaziland. Acesta se află la altitudinea de 1.243 de metri deasupra nivelului mării, se desfășoară pe o suprafață totală de 150 de kilometri pătrați și are o populație de 94.874 de locuitori.

Mbabane1

Istoria orașului începe în anul 1902, în timpul perioadei coloniale, când capitala a fost mutată de la Manzini la Mbabane, pentru a beneficia de climatul favorabil și de adăpostul oferit de dealurile și de munții din împrejurimi. Numele orașului provine de la căpentenia tribului swazi, Kmbabane Kunene, din perioada în care au sosit coloniștii englezi.

Economia orașului Mbabane provine, în principiu, din exportul de zahăr și din turism. De asemenea, orașul dispune de două fabrici mici, ce prelucrează fierul și contribuie considerabil la dezvoltarea orașului și a căilor de acces. Totodată, orașul dispune și de câteva centre unde sunt confecționate obiecte artizanale specifice regiunii și regatului Swaziland.

Fiindcă Mbabane se află în partea de sud a Africii, la granița cu Ngweny-Oshoek, limba oficială este siSwati. Cu toate acestea, influența coloniștilor englezi și-a pus în mod vizibil amprenta asupra culturii lingvistice a locuitorilor, mare parte din aceștia fiind și vorbitori de limbă engleză.

Mbabane11

Datorită așezării sale, orașul Mbabane prezintă un climat subtropical umed, caracterizat prin temperaturi medii, ce oscilează în jurul valorii de 15 grade în luna iulie și 22 de grade în luna ianuarie. Precipitațiile sub formă de ninsoare sunt foarte rare în această zonă, din anul 1900 până în prezent căzând doar de 3 ori.

La doar 8 kilometri în partea de nord – est a capitalei regatului Swaziland, se află Sibebe Rock, un dom masiv de granit ce se ridică impunător dominând peisajul. Zona este cunoscută de localnici drept Sibebe Trails și prezintă pante abrupte ce oferă un grad de adrenalină ridicat celor ce se aventurează să străbată această zonă. Un alt obiectiv interesant este Muzeul Indingilizi. Acesta a fost construit în anul 1982 și adăpostește o colecție de artă specifică tribului swazi, ce include sculpturi, picturi, materiale lucrate manual, obiecte vestimentare, artizanale, bijuterii și accesorii.

Citește și:  Orasul Uppsala: Obiective turistice Suedia - Uppsala

Capitala Regatului Swaziland găzduiește Colegiul Waterford-Kamhlaba United World College și încă trei campusuri universitare ale Universității din Swaziland. De asemenea, aici se află și Ambasada și Comitetul Angliei, instituții ce sunt responsabile cu asigurarea legăturii dintre cele două regate.

Mbabane111

Orașul Mbabane dispune și de câteva hoteluri. Printre acestea se numără și Mantenga Lodge, situat la aproximativ 15 kilometri de centrul orașului. Acesta dispune de un număr de 38 de camere de oaspeți și oferă celor ce optează pentru el un grad ridicat de confort și o gamă cât se poate de diverisificată de servicii și facilități ce includ: televiziune prin satelit, aer condiționat, piese de mobilier modern și altele.

Din păcate, infrastructura orașului este slab dezvoltată, principala cale de acces fiind autostrada MR3. Cel mai apropiat aeroport de Mbabane este Aeroportul Internațional din Manzini. Prin intermediul curselor efectuate de South African Airways este facilitat și accesul către Manzini și Johannesburg. De asemenea, accesul poate fi efectuat cu ușurință și către țările vecine, Africa de Sud și Mozambique. Totodată, regatul Swaziland dispune și de un sistem de autobuze dinspre Johannesburg către Duraban, drumurile principale fiind dotate cu câteva stații de alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.