Oraşul Melbourne este situat în Australia şi este capitala statului federal Victoria. Este cel de-al doilea oraş din Australia, ca număr de locuitori. Oraşul este situat pe Râul Yarra, în apropiere de vărsarea sa în golful Portului Phillip, Melbourne fiind aşezat în jurul Portului Phillip Bay, în sud-estul Australiei.

Orasul Melbourne1

Aglomerarea urbană se întinde pe 70 de km de la nord la sud și pe 50 de km de la est la vest cu o suprafață de 9990,5 km² cu un număr de locuitori de 3.366.542. Melbourne este o arhiepiscopie catolică și anglicană, în care se dezvoltă industria petrolieră și cea producătoare de mașini. Orașul este dispus sub forma unei rețele. Al doilea oraș ca mărime al Australiei, Melbourne este în continuă concurența cu orașul Sydney în cea ce privește arhitectura, cricketul sau moda, politica sau finanțele, precum Centrul de Arta Victoriană. Orașul a fost înființat în 1835 de către John Battman și John Fawkner care au găsit aici o regiune fertilă pentru creșterea animalelor, exemplul lor fiind urmat și de alți crescători de vite, denumit după primul ministru britanic de la acea vreme, Lordul Melbourne.

Melbourne a fost întemeiat în urma unei afaceri încheiate de către cei doi antreprenori care au oferit locuitorilor aborigeni pături, faina și alte mărunțișuri în schimbul a 200.000 de hectare de teren în jurul Portului Philip. Acest schimb neautorizat a enervat Oficiul Colonial din Londra, dar, cu toate acestea, a permis tranzacția. În jurul anului 1850, în zonă a fost descoperit aur în așezările Ballart, Bendigo și Castlemaine și de atunci mulți căutători de aur s-au stabilit în zonă. Acest lucru a dus la o dezvoltare neîntrerupta a orașului care, între 1901-1927, a fost chiar capitala țării. El a rămas centrul administrativ al statului Victoria, port, nod feroviar, oraș universitar cu cele trei universități și cu conservatorul, turistic cu muzeele și Grădina Botanică.

Orasul Melbourne11

Orașul Melbourne este recunoscut drept unul dintre cele mai importante porturi ale lumii, în această zonă exista un trafic maritim intens. În mare parte orașul este format din clădiri noi, construite pe o structură metalică combinată cu sticlă, așa cum sunt marile muzee de arta, cultura și istorie. În Melbourne se organizează circuitul Grand Prix de Formula 1, sunt arene sportive deosebite precum Domul Telstra sau Arena Vodafone, locul unde are loc turneul de tenis Australian Open. În luna noiembrie se desfășoară Melbourne Cup, la hipodromul unde se desfășoară cursele, fiind decretată zi liberă, pentru locuitorii oraşului, evenimentul este de o importanța majoră sau Festivalul Moomba. (în limba aborigenilor cuvântul moomba înseamna vino și distrează-te) care prezintă istoria și cultura băștinașilor din Australia. În 1956 orașul a fost gazda JO.

Orașul Melbourne a devenit o casă primitoare pentru oameni veniți din toate colturile lumii. Exista un cartier chinezesc, în care, încă din 1856, s-a construit templul See Yup Joss House, un cartier italian Mica Italie, renumit pentru micile sale localuri de tip mediteranean, un cartier grecesc și altul vietnamez. Centrul, închis mașinilor, etalează magazine elegante, piețe largi și o mulțime de parcuri verzi, oferind totodată locuri plăcute pentru promenada. Piața centrala, împodobită cu fântâni arteziene, este locul în care au loc spectacole de stradă, concerte rock și alte distracții gratuite.

Citește și:  Portile baptiseriului din Florenta: Obiective turistice Italia - Florenta

Orasul Melbourne111

Un farmec deosebit îl dă orașului vechiul tramvai, a cărui înfățișare a rămas aceeași ca acum 100 de ani, fiind verde și cu scaune de lemn. Unul dintre marii admiratori ai tramvaiului de odinioară a fost Elton John, care chiar a cumpărat un asemenea vehicul și l-a expus în grădina casei sale din San Francisco. Guvernul din Victoria asigură populației transport gratuit cu un tramvai colorat cu bej și vișiniu care înconjoară centrul orașului.

Pentru cumpărături zona perfectă este Victoria Market, unde sunt de toate pentru toți. Din Melbourne se poate face un tur de o zi pe Great Ocean Road, unde natura poate fi admirată în toată splendoarea ei în locul numit cei 12 Apostoli, se poate înota în apele Pacificului și se poate schia pe culmile munților Grampians.. La Healesville Sanctuary, valea Yarra, se pot atinge și hrăni cangurii sub atenta supraveghere a îngrijitorilor. Aici se poate vedea și diavolul tasmanian, a cărui sălbăticie este amintita de gardul cu electricitate ce-l înconjoară. De asemenea, pot fi văzuți și admirați în Philip Island cei mai mici pinguini din lume. Australia este renumită pentru vinurile sale, iar Melbourne este înconjurat de numeroase podgorii care pot fi vizitate.

Orasul Melbourne1111

În Centrul Victorian Art sunt expuse lucrări ale pictorilor australieni, printre care și ale unor aborigeni, avioane vechi și corabia Polly Woodside, construită la Belfast în 1885.

Cele mai importante plaje din Melbourne sunt situate de-a lungul ţărmului Portului Phillip Bay, de-a lungul suburbiilor sud-estice ale oraşului, în regiuni precum Port Melbourne, Albert Park, St. Kilda, Elwood, Brighton, Sandringham, Mentone şi Frankston, iar în vest se găsesc plaje precum Altona şi Williamstown. Melbourne are patru aeroporturi, dar aeroportul situat în Tullamarine este cel mai important şi are cele mai multe zboruri internaționale şi domestice. În Melbourne există unul dintre cele mai mari și strălucitoare cazinouri din Australia cu un joc de focuri la intrare, în sudul văii râului Yarra astăzi este un centru comercial cosmopolit. Central Business District care este un amestec plăcut de zgârie-nori și construcții în stil victorian.

Orasul Melbourne11111

Alte atracții sunt grădinile botanice unde se pot urmari filme sau piese de Shakespeare în aer liber, Muzeul Melbourne unde sunt expuse exponate de la dinozauri la agricultură și științele moderne, Galeriile Naționale Victoria cu lucrări ale artiștilor europeni și australieni din secolul al XIX-XX-lea, precum și arta aborigenă, Turnul Eureka care este cea mai înaltă clădire rezidențială din emisfera sudica, Catedrala Sf. Paul care se afla pe locul unei foste biserici parohiale din 1850, a cărei fațadă este bogat ornată cu frontoane ascuțite, clopotnițe și un mare turn, Grădina Zoologică Melbourne din Parkville care este cea mai veche grădină zoologică din Australia, unde se poate remarca podul care traversează spațiul leilor și casa cu fluturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.