Orașul (sau Zanhe cum se pronunță în dialecul vorbit în oraș) este cel mai mare oraș din China și un centru deosebit de important comercial din Asia, care alături de Shenzhen și Guangzhou, este motorul economic al Chinei. Orașul are o populație de 13,5 milioane de locuitori (cu o densitate de 6340 locuitori/km²), care împreună cu zona metropolitană ajunge la 23 de milioane de locuitori. În traducere, Shanghai sau Hu prescurtat înseamnă pur și simplu la mare. Poreclit Parisul Estului sau Regina Orientului de către străini, Shanghai este situat în estuarul râului Yantze, orașul este un mixt de culturi și tradiții din vest și est.

Shanghai1

Atracțiile orașului care sunt nelipsite de pe agenda unui turist în Shanghai sunt Bund-ul, Grădinile Mandarine (Yuyuan), orasul vechi, situat pe malul stâng al Fluviului Galben, străzile comerciale Nanjing Lu și Huaihai Lu, Templul Buddha din Jad si Pudong, partea modernă a Shanghai-ului, unde se află al treilea cel mai înalt turn de televiziune din lume, Oriental Pearl, care a fost construit în anul 1994. Turnul Jinmao este al treilea cel mai mare zgârie-nori din lume, situat tot în Pudong, găzduiește un restaurant la nivelul 88, de unde se poate vedea tot orașul. Shanghaiul este un oraș ideal pentru cumpărături ieftine, mai ales că se poate târgui în majoritatea piețelor şi magazinelor mici şi mijlocii pentru aproape toate produsele.

Strada Nanjing Lu cea mai mare şi mai faimoasă stradă de cumpărături din oraș, este situată în centrul Shanghaiului. Aici sunt de toate pentru toți, mai ales haine, pantofi şi bijuterii. Unele magazine sunt mai scumpe şi nu întotdeauna permit târguiala. Piaţa Xiangyang este una dintre cele mai faimoase piețe din oraș, aceasta vinde bijuterii, haine, DVD-uri, jocuri de calculator, ceasuri şi poșete, unele copii după designeri celebri sau strada Huaihai Lu care este considerată locul perfect pentru cumpărături cu adevărat bune. Această zonă comercială reunește imense mall-uri, dar și numeroase magazine de lux aparținând unor lanțuri internaționale.

Shanghai11

Orașul este o combinație de șosele suspendate, piețe aglomerate, magazine scumpe, clădiri în paragină, străzi înguste, blocuri vechi şi noi, turnuri de birouri şi case dintr-un alt secol. Shanghai-ul este și cel mai mare șantier urban de construcții, orașul deține deja peste 640 de zgârie-nori, în timp ce alți 300 sunt în construcție, majoritatea în noul cartier Pudong. În curând Shanghai va avea una dintre cele mai înalte clădiri din lume, dacă nu chiar cea mai înaltă și anume Shanghai World Financial Center. Cartierul ultramodern Pudong găzduiește industrii de vârf (microelectronica și biotehnologia), alături de numeroase instituții financiare.

Citește și:  Crama KWV Cellar: Obiective turistice Africa de Sud - Worcester

Shanghai-ul are, în comparație cu alte orașe din Asia, un excelent sistem de transport în comun. În oraș, sunt 5 linii de metrou (rețeaua fiind încă în construcție) și peste 1.000 de linii de autobuz. Shanghai-ul se poate mândri și cu primul tren Maglev, care folosește tehnologia numită levitație magnetică, tren ce în prezent leagă Aeroportul Internațional Pudong de gara Long Yang. Cei 30 de km sunt parcurși în doar 8 minute, viteza maximă fiind de 431 de km/h.

Shanghai111

Parcurile orașului sunt oaze de liniște pentru un oraș atât de aglomerat, Piața Poporului este localizată în inima orașului, iar Parcul Fuxing, situat în concesiunea franceză este distinct prin grădinile sale franțuzești. Parcul Zhongshan este faimos pentru monumentul lui Chopin, cea mai înaltă statuie din lume dedicată acestui compozitor. Parcul Jessfield înființat în anul 1914 adăpostește trandafiri și bujori, fiind pe teritoriul campusului universității St. John’s, prima universitate internațională din oraș. Grădina botanică Shanghai este localizată la 12 km de oraș. Stațiunea Shanghai Disney Resort este în construcție, fiind propus anul 2016 ca să fie dat în folosință.

Muzeul Shanghai este în Piața Poporului din oraș și are mai multe muzee de importanță regională și națională, artefacte arheologice despre istoria locului. Muzeul Shanghai Art, localizat în fostul club Shanghai Race, este un muzeu important care are expoziții temporare și permanente. Muzeul de Istorie Naturală deține colecții naturale despre istoria naturală a orașului. Shanghai este unul dintre orașele cu cei mai multi zgârie-nori din lume, dintre care face parte și World Financial Center, căruia din cauza formei i se mai spune și bottle opener sau deschizătorul de sticle. Acesta are 101 de etaje, 492 de metri înălțime și cel mai înalt punct de observație din lume. Tot aici podul Lupu de peste râul Huangpu este al doilea din lume ca lungime din categoria podurilor în arc, devansat tot de un pod din China, Chaotianmen din Chongqing.

Shanghai1111

Templul lui Buddha de Jad, cel de-al doilea mare lăcaș religios budist din Shanghai, este un loc plăcut pentru vizitatorii care sunt întâmpinați de robele portocalii ale călugărilor, de bonsaii bătrâni de peste tot, de roșul lampioanelor atârnate și de galbenul carașilor chinezești din iaz. Speranța de viață a locuitorilor din Shanghai este cea mai ridicată din China, fiind de 82 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.