Sofia este situată la poalele munților Vitoșa și Lyulin. Orașul are statut de oblast, fiind o regiune de sine stătătoare cu 24 de raioane și se învecinează cu regiunile Sofia și Pernik.

Sofia Bulgaria1

Capitala Bulgariei, Sofia, s-a transformat în ultimii zece ani dintr-un oraș obișnuit într-o capitală modernă şi plină de viață. Sofia poate fi văzută de către unii ca o destinație pentru tineri şi nu numai, doritori de distracție şi petreceri, mai mult decât ca o destinație turistică. Doar în centrul orașului se află peste 300 de cafenele, baruri, restaurante şi cluburi care așteaptă să își servească clienții. Există urme arheologice care arată că Sofia era locuită acum 7000 de ani. A avut mai multe denumiri în decursul timpului, tracii si ulterior romanii l-au numit Serdika, în perioada bizantină era cunoscut sub denumirea de Triaditza.

Pentru prima dată sub bulgari s-a numit Sredetz, iar din secolul al XV-lea Sofia, iar ruine ale vechilor vetre de oraș se găsesc şi astăzi. Centru economic, social şi industrial aflat în continuă dezvoltare, aceasta atrage numeroși tineri, fiind şi centrul universitar cel mai prestigios. Cel mai probabil, numele capitalei vine de la Biserica Sf. Sofia, cea mai veche biserică ortodoxă răsăriteană din oraș. Acest edificiu de cult a fost construit în timpul domniei împăratului bizantin Iustinian.

Sofia Bulgaria11

Sub ocupația musulmană, biserica a funcționat ca moschee, ataşându-i-se nişte minarete. În timpul unor cutremure din secolul al XIX-lea, unul din minarete a fost complet distrus, iar moscheea abandonată. Lucrările de restaurare au început după anul 1900, iar în prezent Sf. Sofia este o biserică în cruce cu trei altare. Sofia a fost la începuturi o așezare tracică numită Serdica, fiind înființata între secolele al VIII-VII -lea î.e.n. Cel mai probabil denumirea venea de la numele tribului celtic Serdi, care popula acea așezare. Condus de către Filip al Macedoniei, fiul său Alexandru cel Mare, apoi stăpânită de romani, va fi redenumită Ulpia Serdica.

Oraşul este distrus de către huni în anul 447 e.n, însă este reconstruit de către împăratul bizantin Iustinian. Până în secolul al XIV-lea, Sofia  fost un centru înfloritor de desfacere şi comercializare a mărfurilor. E foarte probabil ca populația de rând să fi numit acest oraș Sofia, în preajma anilor 1400, după numele Biserici Sfânta Sofia. Cu toate acestea, în diferite documente apare sub ambele nume, până către sfârșitul secolului al XIX-lea. Multă vreme Sofia s-a aflat sub ocupația otomanilor.

Catedrala Alexander Nevsky
Catedrala Alexander Nevsky

La jumătatea secolului al XV-lea Sofia devine capitala provinciei otomane Rumelia, pentru mai bine de patru secole. Acest lucru a încurajat stabilirea multor turci în acest oraș şi a transformat radical înfățișarea Sofiei. Au fost construite multe moschei, fântâni și băi turcești cu abur uscat. De aceea până acum s-au păstrat străduțele mici şi clădirile diverse, care se îmbină cu blocurile comuniste, cu frumoasele perle arhitecturale rusești şi vieneze și cu bisericile în stil neo bizantin. O moschee şi o sinagogă sunt încă în funcțiune.

Un monument de arhitectură foarte valoros este şi Catedrala Alexander Nevsky. Cea mai mare catedrală şi una dintre cele mai frumoase biserici din Peninsula Balcanică, cu icoane, fresce şi arhitectură aparte, catedrala a fost construită într-un stil neo bizantin. În interior s-au folosit pentru decorațiuni marmura, onixul, alabastru, iar colecția de icoane ortodoxe este una dintre cele mai valoroase din lume. Catedrala a fost construită pentru a celebra victoria din urma Războiul de Independență (dintre anii1877-1878) împotriva stăpânirii otomane. Construcția s-a terminat în anul 1912, după aproape trei decenii de muncă asiduă şi poate adăposti peste 5000 de credincioși. Biserica Bojana din Sofia a fost înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Muzeul de Istorie din Sofia este unul dintre cele mai mari muzee de gen din Balcani. La Muzeul Etnografic se găsesc peste 50.000 de exponate ilustrând viața şi tradițiile bulgarilor, dar şi exponate de pe alte continente, cum ar fi Asia sau Africa.

Biserica Bojana
Biserica Bojana

Galeria Națională de Artă adăpostește lucrări ale celor mai mari pictori şi sculptori bulgari. Cea mai veche clădire din Sofia este o biserică datând din secolul al IV-lea î.e.n. şi se găsește în curtea renumitului hotel Sheraton. Orașul dispune de numeroase parcuri, iar adesea turiștii aleg excursiile în împrejurimi, pe muntele Vitosha, un loc excelent pentru relaxare. Grădina Zoologică din Sofia a fost fondată în anul 1888. Sofia se află pe primul loc într-un top al celor mai ieftine destinații turistice europene. Cu o populație de 1.279.167 locuitori, orașul are o suprafață de 492 km².

Se mai pot vizita Muzeul Pământului și al Omului, Muzeul Național de Istorie Militară, Muzeul Național Politehnic, Galeria de Artă Municipală, Galeria Națională, Galeria Bulgară de Artă Europeană, precum si numeroase galerii private. Bulevardul Vitosha, numit de către bulgari și Vitoshka, este una dintre cele mai scumpe artere comerciale din Europa, reprezentând locul cu numeroase magazine de lux și expoziții de modă ale designerilor celebri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.