Orasul Sousse, de asemenea Susah ori Sousa, este un important port din Tunisia, precum si un centru comercial, care se gaseste la 140 de kilometri de capitala tarii, Tunis. Acest oras are o importanta istorica, avand aproximativ 170.000 de locuitori (conform recensamantului din anul 2004). Insa, conform recensamantului din 2005, cresterea numarului locuitorilor este aproape incredibila, estimandu-se un numar de circa 185.000 de locuitori. Bineinteles ca, fiind un oras cu o circulatie mare, astfel de modificari se pot justifica usor, numai ca diferenta intre 2004 si 2005 este cel putin interesanta.

Orasul Sousse1

Folosit de Hannibal, ca baza in Al Doilea Razboi Punic (218 – 201 a.Chr.), Sousse si-a schimbat alianta in cel de-Al Treilea Razboi Punic (149-146 a.Chr.), prin urmare, si-a castigat independenta. Si totusi, inca se pot vedea urmele invaziilor arabe din secolul al XI-lea.

Incercarile la care orasul a fost supus i-au abolit statutul de port important, abia in timpul protectoratului francez (1881-1955), Sousse redevenind un port cu o importanta mare. Chiar si asa, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, orasul din Tunisia avea sa treaca poate prin cele mai urate vremuri din istoria sa, cu atat mai mult cu cat intreaga asezare a fost distrusa aproape in totalitate.

Orasul Sousse11

Reconstructia orasului, in special cea care a inceput din anii 1960, a pus un accent mare pe turism, mai cu seama, pe atragerea vizitatorilor. In fond, ceea ce orasul Sousse avea de oferit, si inca are, de altfel, a fost pus cel mai bine in evidenta prin reconstructia orasului, in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial. S-a reconstruit, desigur, si celebrul Port El-Kantaoui. De atunci, Sousse a redevenit un centru comercial important, insa nu cu aceeasi activitate agricola ca altadata. De fapt, locuitorii au preferat sa se ocupe mai mult de pescuit, respectiv de comercializarea de peste, dar si de fructe de mare.

Citește și:  Cimitirul Mount Auburn: Obiective turistice SUA - Cambridge

In sfarsit, dincolo de aceste aspecte mai mult sau mai putin interesante vizavi de orasul din Tunisia, Sousse este o asezare cu un potential turistic urias. In fiecare an, peste 1.000.000 de turisti vin sa viziteze orasul cu iesire la mare, sa se bucure de plaje, dar si de cladirile istorice. Si contrar celor crezute, Sousse are viata de noapte, am putea spune, incredibil de activa, turistii straini putandu-se bucura de cazinouri, cluburi.

Orasul Sousse111

Totodata, si pentru impatimitii de sporturi extreme, Sousse ofera o multitudine de atractii. In schimb, pentru cei interesati de istorie, mai cu seama de o parte importanta din istoria Tunisiei, orasul le pune la dispozitie Medina, care, dupa cum bine stim, se afla in unele orase arabe, aceasta zona fiind inconjurata de fortificatii. In Medina din Sousse, turistii pot vizita cladiri de mare interes istoric, cum ar fi castelul “ribat”, moscheea centrala, dar si un muzeu in Casbah. De mentionat este si faptul ca orasul Sousse face parte din Patrimoniul UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.