Orașul Tuzla este situat pe văile sud-estice ale Muntelui Majevica și ocupă zona centrală de nord-est a Bosniei. Populația orașului este de aproximativ 100.000 de locuitori.

Tuzla este un centru economic, științific, cultural, educațional, de sănătate și turistic din nord-estul Bosniei. Tuzla este al treilea cel mai mare oraș din Bosnia și Herțegovina și o zonă industrială cu un sector variat, înregistrând o dezvoltare în sectorul de servicii, datorită turismului de sănătate din locațiile lacurilor sărate. Orașul Tuzla este gazda unicului lac subteran de sare din Europa, ce face parte din parcul central; mai mult de 100.000 de oameni îl vizitează în fiecare an. Istoria orașului datează din secolul al IX-lea. Tuzla modernă, datează din anul 1510, când a devenit un important oraș garnizoană pentru imperiul Otoman în Bosnia și Herțegovina.

Otomanii au atestat documentar exploatarea sării de aici în anul 1548. Austro-ungarii au perfecționat metodele de explaotare, orșul devenind un centru economic al imperiului lor. Tuzla este considerată ca fiind una dintre cele mai multiculturale orașe din țară, care a reușit să păstreze caracterul pluralist al orașului de-a lungul războiului bosniac pentru independență. Astăzi bosniacii, sârbii, croații și o mică minoritate de bosniaci-evrei locuiesc în oraș. Numele “Tuzla” este cuvântul turc-otoman pentru mina de sare și se referă la zăcămintele de sare găsite sub oraș.

Există suficiente dovezi arheologice care să sugereze că Tuzla a fost o așezare neolitică bogată și, prin urmare a fost locuită în mod continuu timp de mai mult de 6.000 de ani, astfel probabil Tuzla este una dintre cele mai vechi așezări europene cu viață neîntreruptă.

Tuzla este singurul oraș din Europa care are nu doar un lac de sare, ci trei în centrul orașului, oferind o gamă largă de facilități de divertisment și de plajă. Datorită cunoștințelor cercetătorilor despre Marea Panonică, apa în lac a fost adusă la suprafață în mod artificial, din lacul sărat subteran numit Lacul Panonic, care a fost deschis în anul 2003. Un al doilea lac, care include cascade artificiale a fost inaugurat în anul 2008. Acest lac a adăugat sit-uri de interes turistic, cum ar fi Parcul Arheologic și Neolitic Lake, toate unice pentru regiunea balcanică. Acest patrimoniu inter-cultural transformă regiunile într-o destinație turistică importantă la nivel internațional. Un al treilea lac a fost deschis în august 2012. Proiectul lacurilor artificiale a atras în jur de 400.000 vizitatori în anul 2012, fiind premiat de organizația UNTWO reprezintând un exemplu de utilizare corectă a patrimoniului natural pentru stimularea dezvoltării turismului.

Sarea în Tuzla a fost exploatată timp de secole și în oraș a fost înființată o piață dedicată acestui produs, acolo turiștii pot afla mai multe despre acestă industrie. Turiștii interesați de istorie, ar trebui să viziteze satul vechi de lângă Câmpia Panonică. Aceștia pot face un tur al cartierului Korzo, zona centrala a orașului Tuzla unde se pot plimba pe străzile pietonale și pot să viziteze obiectivele turistice de-a lungul drumului. Pe străzile mici se găsesc cafenele, sunt muzicieni ambulanți și o mulțime de magazine pentru cumpărături.

O dată ce se ajunge la piața principală, iese în evidență fântâna mare situată în centru. Mormintele celor 72 de tineri uciși în masacrul din Tuzla din anul 1995 este unul dintre primele locuri de vizitat din piața orașului vechi. Drumul de la Mosnik către zona Korzo și Jala, peste pod poate fi o cale de a explora cartiere tradiționale bosniace. Vara, turiștii se pot bucura de festivalul de muzică wave. Atunci se organizează o mulțime de prezentări și evenimente timp de o lună. În Tuzla se organizează excursii pentru lăcaș religioase ale orașului, inclusiv catedrala ortodoxă, Mânăstirea Franciscana a Sfinților Apostoli și cele 20 de biserici mai mici din zonă. Mânăstirea Franciscana are un turn clopotniță superb care oferă vederi fabuloase asupra orașului și a regiunii din jur.

Catedrala ortodoxă are o colecție interesantă de artă, în timp ce moscheile au, de asemenea o arhitectură interesantă, Moscheea Dzindi fiind cea mai veche dintre toate, construită din lemn. În apropierea pieței principale, sunt mulți vânzători de suveniruri și comercianți. Moscheea Turalibeg, cu un minaret de piatră, a fost construită în secolul al XVI-lea și este deschisă publicului. Moscheea Sarena a fost construită din cărămidă cu cupola din lemn. Conține zece ferestre din bare de fier încrucișate la parter. Interiorul moscheii este decorat cu diverse decoruri.

În afara orașului, în satul Breska este o biserică catolică veche de 200 de ani. Lacul Modrac și ruinele cetății Grădina din Srebrenik sunt o atracție favorită . Cele două părți ale lacului sunt foarte diferite. Una dintre ele este încă naturală și nu există decât un izvor de apă minerală. Aceasta este partea numită Kiseljak. Partea Lukavac, a fost dezvoltată și există o serie de restaurante, cafenele și cluburi de noapte. Nu se recomandă înotul în lac. Orașul Tuzla conține multe atracții culturale dintre care unele sunt statuile lui Mesa Selimovic și Ismet Mujezinovic doi dintre cei mai influenți scriitori din Balcani. Primul teatru profesionist din Tuzla, a fost înființat de frații Mihajlo și Živko Crnogorčević în anul 1898 în timpul regimului austro-ungar și este cel mai vechi teatru din țară, iar clădirea sa poate fi vizitată de către turiștii interesați de cultură. Galeria de Portrete are expoziții permanente realizate de artiștii locali și internaționali. Muzeul Bosnia prezintă piese și artefacte arheologice, etnologice, istorice și artistice din întreaga regiune. Un muzeu în aer liber, la Solni Trg, a fost deschis în anul 2004, pentru a expune povestea producției de sare din Tuzla.

Orașul are mai multe locații atractive pentru picnic: Ilincica este cel mai aproape de oraș. Modrac lac este un lac masiv înconjurat cu plaje, restaurante și hoteluri. Muntele Konjuh este cea mai bună zonă pentru excursii și escaladări. Complexul Mellain Tuzla este un loc ce le oferă turiștilor cu probleme medicale o vacanță minunată, fiind în același timp și un centru de vindecare al diferitelor afecțiuni. Centrul este unul dintre cele mai importante facilități ale turismului medical din Bosnia. Tratamentele tradiționale de spa sunt completate de atmosfera modernă și serviciile de cazare, sport și agrement.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ