Yamoussoukro este capitala oficială a Coastei de Fildeș, din 1983, la inițiativa fostului președinte al țării, Felix Houphouet-Boigny, născut în această localitate, înlocuind astfel vechea capitală Abidjan. Transformarea acestui orășel, cu 15.000 de locuitori, în capitală a costat peste 3 miliarde de dolari.

Yamoussoukro1

Până la moartea lui Felix Houphouet-Boigny, în 1993, Yamoussoukro a rămas capitală numai cu numele, deoarece nicio instituție guvernamentală sau judiciară nu s-a mutat aici de la Abidjan.

Orașul avea în 2005 o populație de 200.659 de locuitori și ocupă o suprafață de 3.500 de kilometri pătraţi.

În afară de Bazilica Notre-Dame de la Paix, cea mai mare biserică creștină, care a folosit ca model Bazilica Sfântul Petru din Roma și a costat peste 300 de milioane de dolari, fapt ce a dus la dublarea datoriei externe a țării, orașul are și o gigantică pistă de aterizare, de 3000 de metri, special destinată avioanelor franceze Concorde, pe care a aterizat însă numai o singură dată un Concorde.

Yamoussoukro11

În 1990, când papa Papa Ioan Paul al II-lea a sfințit bazilica, a pus și piatra de temelie pentru un spital, lângă bazilică, și a pus la dispoziție bani pentru aceasta, într-un cont deschis la Vatican. Piatra de temelie este la locul ei, dar spitalul nu a fost construit. Acest oraș este un exemplu negativ de irosire a banilor primiți de la țările dezvoltate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.